«Αλάσκα»: Οι χρήσεις, το μίσθωμα, το μενού και το παγωτό φλαμπέ!
Ποιότητα Ζωής

«Αλάσκα»: Οι χρήσεις, το μίσθωμα, το μενού και το παγωτό φλαμπέ!

Πολύωρη και με αρκετές… ιδιαιτερότητες ήταν η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017, αναφορικά με την έγκριση χρήσεων και των όρων διακήρυξης δημοπρασίας για την πολυετή εκμίσθωση του «στοιχειωμένου» ακινήτου «Αλάσκα» στο Κεφαλάρι, με μειωμένο μίσθωμα. Κι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το εγκαταλειμμένο ακίνητο του πρώην εμβληματικού ζαχαροπλαστείου – αναψυκτηρίου απασχολούσε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Είχε προηγηθεί εξίσου πολύωρη συζήτηση στη συνεδρίαση της Τετάρτης 14 Ιουνίου 2017, όπου είχαν επαναληφθεί αρκετά από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν και στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ωστόσο, αυτή τη φορά ξάφνιασε η διαδικασία, αφού ουσιαστικά η συζήτηση για τους περιοριστικούς όρους για τη χρήση του μισθώματος, προκειμένου να διασφαλιστεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του ακινήτου, έφθασε σε επίπεδο μενού, εσωτερικής διακόσμησης, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στο διάσημο παγωτό φλαμπέ, για το οποίο φημιζόταν η παλιά «Αλάσκα»! Ευτυχώς, στο τέλος επικράτησαν ρεαλιστικότερες απόψεις, αφήνοντας πολλά από αυτά τα… ιδιαίτερα στοιχεία απ΄ έξω από τους δεσμευτικούς όρους της προκήρυξης, προκειμένου να συζητηθούν σε δεύτερο χρόνο με τον εκμισθωτή, αν και όταν προκύψει αυτός…

Τα στοιχεία «τριβής»

Τα βασικά σημεία στα οποία εκφράστηκαν διαφωνίες από πλευράς μειοψηφίας, αλλά και προκάλεσαν προβληματισμούς ανάμεσα σε συμβούλους της πλειοψηφίας ήταν η χρήση του μισθώματος (σ.σ.: εστιατόριο – αναψυκτήριο, σύμφωνα με την εισήγηση) το ύψος του μισθώματος (σ.σ.: 1.300 ευρώ με 5% ετήσια προσαύξηση), ο χρόνος εκμίσθωσης (σ.σ.: 16 χρόνια), ο τρόπος με τον οποίο θα δεσμεύεται ο όποιος επιχειρηματίας εκμισθώσει το ακίνητο, αφ’ ενός να ολοκληρώσει άμεσα τις αναγκαίες ανακατασκευές κι αφ’ ετέρου να μην μπει στον… πειρασμό να το χρησιμοποιήσει με τρόπο που θα αλλοιώνει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του.

Μία από τις όψεις της νέας «Αλάσκας»
Αναψυκτήριο ή πολιτιστικός χώρος;

Η συζήτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει στην «Αλάσκα» είχε επαναληφθεί και στη συνεδρίαση του Ιουνίου, με κάποιους εκ των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας να προκρίνουν και πάλι τη χρήση του ακινήτου ως πολιτιστικού χώρου ή έστω μεικτού (πολιτιστικός χώρος και αναψυκτήριο) και τη διοίκηση να επιμένει ότι «ο κόσμος θέλει την αναβίωση της παλιάς “Αλάσκας”» και να κατηγορεί τις πρώην δημοτικές Αρχές ότι τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτε για τον χώρο και τώρα έρχονται να προβάλλουν εμπόδια στα σχέδια αξιοποίησής του.

«Κολοκυθιά» με το ύψος του μισθώματος

Πολλή συζήτηση έγινε και για το ύψος του μισθώματος, το οποίο η εισήγηση το όριζε στα 1.300 ευρώ μηνιαίως. Η διοίκηση αιτιολόγησε το ύψος του λέγοντας ότι πρέπει να είναι ελκυστικό στους επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη δημοπρασία, με δεδομένο ότι αυτός που θα εκμισθώσει το ακίνητο θα πρέπει να πραγματοποιήσει δαπάνη που μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 600.000 ευρώ προκειμένου ν’ ανακατασκευάσει τον χώρο και να τον εξοπλίσει καταλλήλως.

Από πλευράς μειοψηφίας, προβλημάτισε και τελικώς αποτέλεσε και θέμα ψηφοφορίας (αλλά ωστόσο απορρίφθηκε) η πρόταση του επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Γιάννη Καπάτσου, να καθοριστεί το μίσθωμα στα 1.500 ευρώ, κάτι με το οποίο συμφώνησε και η αντιδήμαρχος Δημοτικών Πόρων και Προσωπικού, Σίσσυ Παπασπύρου. Παρ’ όλα αυτά, έγινε δεκτή η πρόταση του κ. Καπάτσου για μείωση του ποσοστού της ετήσιας προσαύξησης, η οποία αποφασίστηκε να καθοριστεί σε ποσοστό 2% πάνω από τον εκάστοτε τιμάριθμο, εφόσον αυτός έχει θετικό πρόσημο, όπως πρόσθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Σταύρος Ζαπάντης.

«Χάρισμα» τα 16 χρόνια και «δέσμευση» για τον Δήμο

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι ενστάσεις της μειοψηφίας σχετικά με τον χρόνο εκμίσθωσης του ακινήτου. Η κα Άννα Κορογιαννάκη, δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, χαρακτήρισε τα 16 χρόνια ως «τεράστια δέσμευση», που στερεί τον Δήμο από ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για ένα ακίνητο, που -όπως είπε- είναι «φιλέτο των φιλέτων» στην Κηφισιά. Μάλιστα, αντιπρότεινε ν’ αναλάβει ο Δήμος το κόστος των ανακατασκευών και πλέον να εκμισθώνει το ακίνητο για μικρότερη χρονική διάρκεια.

Ως «υπερβολικό διάστημα» χαρακτήρισε τα 16 χρόνια και ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος (μείζων μειοψηφία), κάνοντας μάλιστα λόγο για «χάρισμα ενός σημαντικότατου περιουσιακού στοιχείου του Δήμου». Προέτρεψε δε τη διοίκηση ν’ ανατρέξει στην οικονομο-τεχνική μελέτη που είχε γίνει για το ακίνητο στο παρελθόν, προκειμένου να καταλήξει σε ορθολογικότερους όρους εκμίσθωσης του ακινήτου.

Από πλευράς πλειοψηφίας, τόσο ο αντιδήμαρχος Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού, Τοπικών Αγορών και Εργασίας, Παντελής Παπανικολόπουλος και ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς, Απόστολος Κασιούρας, όσο και ο κ. Στ. Ζαπάντης, υποστήριξαν ότι το τίμημα είναι «εύλογο», δεδομένου της μεγάλης επένδυσης που θα κληθεί να κάνει ο μισθωτής, προσθέτοντας ότι θα πρέπει ο όποιος επιχειρηματίας επιλεγεί να έχει τη δυνατότητα να κάνει απόσβεση της επένδυσής του και να έχει και ένα λογικό κέρδος.

Συζήτηση «όρο με τον όρο» για τον μισθωτή

Από εκεί και πέρα ακολούθησε μεγάλη συζήτηση για τους περιοριστικούς όρους που θα έπρεπε να μπουν στην προκήρυξη, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες ανακατασκευής του ακινήτου, αλλά και ν’ αποτραπεί η κακή χρήση του μισθίου, η οποία οδήγησε σε μια ιδιότυπη «ανοιχτή διαβούλευση», με πλήθος προτάσεων απ’ όλες τις πλευρές. Η συζήτηση έφθασε επίσης στο ποια εξωτικά μενού θα πρέπει ν’ αποκλειστούν από το εστιατόριο, με τι θα μπορούσαν να διακοσμηθούν οι τοίχοι του, ακόμη και για το εάν θα προσφέρεται ως επιδόρπιο το γνωστό παγωτό – «φωτιά» φλαμπέ!

Τελικώς, κάποιες από τις παραπάνω προτάσεις αφέθηκαν να συζητηθούν στο… μέλλον, ενώ  μετά τις τροποποιήσεις που αποφασίστηκαν, ακολούθησαν αρκετές ψηφοφορίες επί των επιμέρους θεμάτων, οι οποίες οδήγησαν στην κατά πλειοψηφία ψήφιση της εισήγησης, με αρκετούς συμβούλους της μειοψηφίας να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την αίσια έκβαση του όλου εγχειρήματος…

Δήμαρχος: Όλα θα πάνε καλά, εάν δεν υπάρχουν ανεκτικές διοικήσεις

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, αφού ξεκαθάρισε ότι είναι απόφαση της διοίκησης να «ζωντανέψει» το «ακίνητο – “κόσμημα”» στην περιοχή του Κεφαλαρίου, είπε ότι η χρήση του ως εστιατόριο – αναψυκτήριο ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των δημοτών. Ταυτόχρονα, απέρριψε τα περί δημιουργίας πολιτιστικού χώρου σε αυτό, υπενθυμίζοντας τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος από το γραφειοκρατικό σύστημα, αλλά και τις ενστάσεις διαφόρων εργολάβων, με αποτέλεσμα ακόμη και μικρής έκτασης έργα να «σέρνονται» για χρόνια, χωρίς να ολοκληρώνονται.

Ο δήμαρχος ζήτησε να δοθεί μεγάλη προσοχή στους περιοριστικούς όρους χρήσεως του μισθίου, χωρίς ωστόσο να «φθάσουμε σε υπερβολές που θα απέτρεπαν τη συμμετοχή κάποιων στη δημοπρασία». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Θωμάκος, «φταίμε όλοι για τα αίσχη που έγιναν στον χώρο στο παρελθόν και πλέον δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον». «Εάν δεν είμαστε ενδοτικοί, μπορούμε να επεμβαίνουμε την ίδια μέρα σε κάθε παράβαση των όρων χρήσης του ακινήτου» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, επιχειρώντας να καθησυχάσει όσους συμβούλους πρόβλεπαν ότι η παλιά «Αλάσκα» θα καταλήξει να λειτουργεί ως μπαρ.

Τέλος, παραδέχθηκε ότι η διοίκησή του άργησε να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού -όπως τόνισε- ξεκίνησε σχεδόν «από το μηδέν», λέγοντας ότι οι προηγούμενες διοικήσεις δεν είχαν φροντίσει καν να νομιμοποιήσουν το ακίνητο.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet