Κοινωνία Παρούσα: «Κοντόθωρος» και διαχειριστικός ο προϋπολογισμός του Δήμου Κηφισιάς
Κηφισιά

Κοινωνία Παρούσα: «Κοντόθωρος» και διαχειριστικός ο προϋπολογισμός του Δήμου Κηφισιάς

Στις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κηφισιάς το 2021, με δεδομένες τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοιού, εστίασε στην παρέμβασή της η Αγγελική Παπάζογλου, δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη, στο πλαίσιο των δύο ειδικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας, αιτιολογώντας τη στάση της παράταξης για τη μη ψήφισή τους.

Συγκεκριμένα, ανέφερε τους άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να βασίζεται η πολιτική του Δήμου και συγκεκριμένα:

  • Να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού από τις επιπτώσεις πανδημίας.
  • Να αντιμετωπίζει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους.
  • Να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους φυσικούς, ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους του καλλικρατικού Δήμου.
  • Να έχει εξωστρεφή και αναπτυξιακή κατεύθυνση και να αξιοποιεί καινοτόμες δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία.
  • Να προωθεί το σύγχρονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ανακύκλωσης και της ήπιας οικιστικής ανάπτυξης, την προστασία από τις φυσικές καταστροφές.
  • Να συμβάλλει στην άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και διακρίσεων.
  • Να αναδεικνύει και στηρίζει τους πυρήνες πολιτιστικής δημιουργίας και αθλητισμού, αλλά και της δράσης των φορέων, συλλόγων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Όμως, για άλλη μία φορά, ο προϋπολογισμός, όπως σχολίασε, «είναι εντελώς κοντόθωρος και διαχειριστικός, χωρίς κανένα αναπτυξιακό σχέδιο. Δεν ασχολείται και δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα σημαντικά προβλήματα του Δήμου και κυρίως των δημοτών. Δεν ασχολείται με την αναβάθμιση της καθαριότητας και τη στροφή και προετοιμασία του Δήμου προς την ανακύκλωση. Με την έλλειψη χώρων σχολικής στέγης και αθλητικών χώρων». 

Η Κοινωνία Παρούσα πρότεινε οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης να κατευθυνθούν πρωτίστως στην κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με βάση ένα σχέδιο δράσης. Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διενέργεια των τεστ και στην κάλυψη όσων μαθητών έχουν ανάγκη με τεχνολογικό εξοπλισμό και να υπάρχει  επίσης τακτική ενημέρωση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τη ροή αυτών των χρηματοδοτήσεων προς συγκεκριμένες δράσεις και κάλυψη αναγκών.

Πρότεινε, επίσης, μέσα από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την ενίσχυση των σχετικών δομών Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, να υπάρξει η ελάχιστη και αναγκαία, αλλά επαρκής και ολοκληρωμένη, δέσμη υπηρεσιών, με εστίαση στην προαγωγή της υγείας και την προληπτική ιατρική. Το γεγονός αυτό διευκολύνει αφ’ ενός τα νοσοκομεία και αφ’ ετέρου τους ασθενείς, αφού η πρόσβαση στο Κ.Υ. είναι ευκολότερη και η εξυπηρέτηση ταχύτερη και αποτελεσματικότερη, όπως υποστήριξε. Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, ο Δήμος μπορεί να συμβάλλει άμεσα και στον εθνικό εμβολιασμό του πληθυσμού όταν ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

Στο σκέλος του τεχνικού προγράμματος εμφανίζονται σημαντικές καθυστερήσεις και αρκετές αναμονές σε νέες χρηματοδοτήσεις και δράσεις, τόνισε η παράταξη. Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε η σύνταξη του τεχνικού προγράμματος να γίνεται με ανάλυση των έργων ανά δημοτική ενότητα και ανά πεδίο πολιτικής (σχολεία, κοινωνική πολιτική, πολιτισμός κ.λπ.), ώστε όλοι οι δημότες να γνωρίζουν προς τα πού κατευθύνονται οι προτεραιότητες πολιτικής και οι αντίστοιχοι πόροι.

Παράλληλα, προτάθηκαν σύγχρονες μελέτες όπως κοινωνική έρευνα για το προφίλ και τις κοινωνικές ανάγκες των δημοτών, μελέτη καλύτερης αξιοποίησης και λειτουργίας της Υπηρεσίας, μελέτη για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας του Δήμου και παραχώρηση χώρων έκφρασης σε πυρήνες δημιουργίας και αλληλεγγύης της πόλης, κυκλοφοριακές μελέτες στο σύνολο του Δήμου, μελέτη για δημοτική συγκοινωνία που θα συνδέει όλες τις γειτονιές του Δήμου με την αγορά κ.ά.

Επί των προτάσεων του τεχνικού προγράμματος έγιναν επίσης προτάσεις για τη συντήρηση του Λαϊκού Θεάτρου της Νέας Ερυθραίας, την ολοκλήρωση της υδραυλικής μελέτης για το Ρέμα Κοντοχρήστου, αλλά και άλλων μελετών που θεραπεύουν τοπικά αντιπλημμυρικά φαινόμενα (π.χ. Ψαρών και Εσπέρου, Ρωμυλίας κ.ά.), τη δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών κ.λπ.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet