Απολογισμός της μονοθεματικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς για τα σχολεία
Κοινωνία

Απολογισμός της μονοθεματικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς για τα σχολεία

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 η 14η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς με αποκλειστικό θέμα την Παιδεία, υπό τη σκιά του πρόσφατου τραυματισμού μαθητή από πτώση καγκελόπορτας, αλλά και των αντιδράσεων των γονέων για το καλοκαιρινό πρόγραμμα απασχόλησης του Δήμου.  Στη συνεδρίαση, την οποία προκάλεσε η Ένωση Γονέων με αίτημα προς τη δημοτική αρχή στις 17/5/24, συμμετείχαν εκπρόσωποι συλλόγων γονέων από πολλά σχολεία του Δήμου, καθώς και πλήθος γονέων.

Στην εισηγητική της τοποθέτηση η Ένωση Γονέων υπογράμμισε όλα τα θέματα που αφορούν τα σχολεία, αναλύοντας τους βασικούς πυλώνες της ασφάλειας, της συντήρησης, του εξοπλισμού, της στελέχωσης, των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων.

Ειδική αναφορά έγινε στον καλοκαιρινό παιδότοπο με αφορμή την υπερψήφιση -στη 13η συνεδρίαση (29/5/24)- της αρχικής εισήγησης της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών, που δεν βρήκε σύμφωνους τους γονείς. Μάλιστα, με πρωτοβουλία της Ένωσης και βασική διεκδίκηση να μη μείνει κανένα παιδί εκτός καλοκαιρινού παιδότοπου, ξεκίνησε άμεσα συλλογή υπογραφών για την ανατροπή αυτής της απόφασης. Μέσα σε δύο μέρες συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 υπογραφές γονέων του Δήμου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωση.

Η Ένωση αναφέρθηκε και στο αθλητικό καλοκαίρι στο Ζηρίνειο και στο ΔΑΚ Πολιτείας, όπου η πισίνα κλείνει επανειλημμένως για μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω ακαταλληλότητας του νερού και τα αποδυτήρια είναι ουσιαστικά μη λειτουργικά.

Επίσης, στην εισήγηση της Ένωσης αναφέρθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αποτύπωση και καταγραφή της κατάστασης των σχολείων, την καταγραφή τυποποιημένων διαδικασιών λειτουργίας του Δήμου, αξιοποίηση των συνεργείων του για επισκευές και συντηρήσεις, τη διεκδίκηση κονδυλίων για εργολαβίες και ανέγερση σχολείων, καθώς και πρόταση ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής και παρακολούθησης όλων των αιτημάτων που αφορούν τα σχολεία και την Παιδεία γενικότερα. 

Στη συνέχεια της συνεδρίασης τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων, καθώς και διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων, οι οποίο ανέφεραν πληθώρα προβλημάτων και αναγκών των σχολικών τους μονάδων. 

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, η δημοτική αρχή παρουσίασε ένα έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης που θα διαθέσει για τα σχολεία, ιεραρχώντας τις ανάγκες και βάζοντας σε μία σειρά προτεραιότητας τα προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Τέλος, η Ένωση ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει την εισήγησή της ως προς το περιεχόμενο των βασικών πυλώνων διεκδίκησης και των προτάσεων. Δυστυχώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, λόγω πίεσης χρόνου (καθώς ο χώρος διεξαγωγής του Δ.Σ. έπρεπε την επόμενη μέρα να ανοίξει νωρίς για τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων), η συνεδρίαση έληξε χωρίς δευτερολογίες και χωρίς ολοκλήρωση ψηφίσματος. Η εισήγηση της Ένωσης καθώς και το σύνολο των υπογραφών και σχολίων που συγκεντρώθηκαν για τον καλοκαιρινό παιδότοπο έχουν ήδη κοινοποιηθεί στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και στον δήμαρχο. 

Η ανακοίνωση της Ένωσης για τη συνεδρίαση για την Παιδεία:

Σειρά προτάσεων για ασφαλή, προσβάσιμα σχολεία, που να λειτουργούν ως σύγχρονοι χώροι μάθησης, δημιουργίας και ανθρωπισμού πρότεινε στην προαναφερόμενη συνεδρίαση και η δημοτική παράταξη Κοινωνία Παρούσα.

Οι προτάσεις της παράταξης Κοινωνία Παρούσα για τα σχολεία:

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet