Γ. Θωμάκος: Οι αγώνες των προγόνων μας ας γίνουν το σημείο της απόλυτης ένωσης όλων μας
Κοινωνία

Γ. Θωμάκος: Οι αγώνες των προγόνων μας ας γίνουν το σημείο της απόλυτης ένωσης όλων μας

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου ξεκίνησαν από το πρωί της εθνικής εορτής στον Δήμο Κηφισιάς με τη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, κ. Κύριλλου.

Τη Δοξολογία παρακολούθησαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, η βουλευτής της Ν.Δ. Ζωή Ράπτη, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοί, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των πολιτικών κομμάτων και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων στην Κηφισιά και κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο, εκπροσώπους της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Περιφέρειας και των πολιτικών κομμάτων. Εκ μέρους της κυβέρνησης στεφάνι κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων η βουλευτής της Ν.Δ. Ζωή Ράπτη.

Με περηφάνια και λαμπερά πρόσωπα γέμισε το πρωί το κέντρο της Κηφισιάς. Οι μαθήτριες και οι μαθητές από τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αλλά και οι πρόσκοποι, οι οδηγοί και τα αθλητικά σωματεία του Δήμου παρήλασαν με παλμό γιορτάζοντας το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου και τιμώντας τους ήρωες του Έπους του ΄40. Η παρέλαση έκλεισε με το Σώμα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών και τα πυροσβεστικά οχήματά του που εντυπωσίασαν με την όμορφη εμφάνισή τους.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Αναφέρθηκε στα σημαντικά γεγονότα και τις νίκες των Ελλήνων που γράφτηκαν στα βουνά της Β. Ηπείρου, αλλά ακόμη και στη θάλασσα και τον αέρα. Συγκεκριμένα επισήμανε:

«Το Έπος και οι νίκες δεν γραφτήκαν μόνο στα βουνά της Β. Ηπείρου, αλλά ακόμη και σε θάλασσα και αέρα. Στη μάχη της Πίνδου οι Έλληνες φαντάροι με την κραυγή “ΑΕΡΑ”, έγραψαν σελίδες δόξας και μεγαλείου. Προηγουμένως ο Μουσολίνι, ως νέος Ξέρξης, παρακολουθούσε από θρόνο τις επιχειρήσεις προβλέποντας θρίαμβο των στρατιωτών του. Αργότερα όμως, αντικαθιστούσε διαρκώς τις αποδεκατισμένες μεραρχίες του με νέες, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές.

»Στις 22 Μαρτίου 1941 ένας τσακισμένος και ταπεινωμένος Μουσολίνι, έπαιρνε τον δρόμο της επιστροφής για τη Ρώμη. Ο στρατός του είχε υποστεί πανωλεθρία με 12.000 νεκρούς και 3.000 τραυματίες. Οι απώλειες της ελληνικής πλευράς ανήλθαν σε 1.200 νεκρούς και 4.000 τραυματίες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Άντονι Ίντεν, τηλεγραφούσε στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, προκειμένου να τον συγχαρεί για την “περίλαμπρον ελληνικήν νίκην”.

»Τότε, Γάλλοι Εθνοφρουροί έστησαν στα γαλλοϊταλικά σύνορα την επιγραφή: “Έλληνες, μην προελαύνετε παραπέρα. Από ’δω αρχίζει η Γαλλία!”.

»Τα ίδια και στη θάλασσα. Τα υποβρύχια “Παπανικολής”, “Πρωτεύς”, “Λάμπρος Κατσώνης”, “Νηρεύς” βυθίζουν διαδοχικά ιταλικά μεταγωγικά και πετρελαιοφόρα.

»Η Αεροπορία μας ηρωική. Με ελάχιστα αεροδρόμια και παλαιά αεροπλάνα, πραγματοποίησε μοναδικές επιδρομές πετώντας σε χαμηλό ύψος και ανάμεσα στις χαράδρες των βουνών. Μοναδικό το περιστατικό του Υποσμηναγού Μαρίνου Μητραλέξη, που κατά την αερομαχία έξι ελληνικών καταδιωκτικών με 15 ιταλικά βομβαρδιστικά και επτά καταδιωκτικά, έχοντας ξεμείνει από πυρομαχικά, εφόρμησε κατά ιταλικού βομβαρδιστικού και έκοψε την ουρά του με τον έλικά του. Το ιταλικό αεροσκάφος συνετρίβη, ο υποσμηναγός μας πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση, βγήκε από το καταδιωκτικό του με το περίστροφο ανά χείρας και συνέλαβε αιχμαλώτους τέσσερα μέλη του ιταλικού αεροσκάφους που είχαν πέσει με αλεξίπτωτα».

Με ενωτικό λόγο ο δήμαρχος Κηφισιάς κάλεσε όλους τους Έλληνες να εργαστούν για την πατρίδα αντλώντας παραδείγματα από τους προγόνους μας. «80 χρόνια σχεδόν μετά, οι αγώνες και θυσίες των προγόνων μας για ελεύθερη πατρίδα κι ελεύθερο κόσμο ας γίνουν το σημείο της απόλυτης και καθολικής ένωσης όλων μας, για φιλοπατρία και αγνό πατριωτισμό» τόνισε.

Ο κ. Θωμάκος, κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τους δημότες της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης που για δεύτερη φορά τον επέλεξαν στο αξίωμα του δημάρχου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμητική ανανέωση της εμπιστοσύνης σας για μία δημοτική περίοδο. Σας υπόσχομαι ότι εκτός των υπολοίπων καθηκόντων, θα είναι χρέος μου μαζί με τους συνεργάτες, η προσήλωση του Δήμου Κηφισιάς, στην εθνική ιστορία μας, στον ελληνορθόδοξο πολιτισμό και παράδοσή μας».

Την οργάνωση της παρέλασης επιμελήθηκε η αντιδήμαρχος Νίνα Βλάχου.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς, με μαέστρο τον Φίλιππο Χίο, συμμετείχε δυναμικά στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Μετά το πέρας της παρέλασης, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Νομικού Προσώπου «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς χόρεψε ελληνικούς χορούς, σε διδασκαλία Δέσποινας Σκέρλου, στον υπαίθριο χώρο πάνω από το πάρκινγκ «Πλάτανος» απέναντι από το Άλσος Κηφισιάς, ενώ στον ίδιο χώρο ακολούθησε και το παραδοσιακό κέρασμα.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet