«Καλή πρακτική» το πρόγραμμα «Είμαι και εγώ στην Πρόληψη» του Κ.Π. «Προνόη»
Κοινωνία

«Καλή πρακτική» το πρόγραμμα «Είμαι και εγώ στην Πρόληψη» του Κ.Π. «Προνόη»

Το πρόγραμμα βραχείων παρεμβάσεων για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Είμαι και εγώ στην Πρόληψη» του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη» του Δήμου Κηφισιάς επιλέχθηκε να συμπεριληφθεί στο τελευταίο  tool kit καλών πρακτικών του JA RARHA (Joint Action on Reducing Alcohol Related Harm, www.rarha.eu).

Το JA RARHA είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στόχο έχει να συγκεντρώσει και να επικαιροποιήσει τη γνώση και τις καλές πρακτικές που υπάρχουν από εξειδικευμένους φορείς σε 31 ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την  πρόληψη και αντιμετώπιση της κατάχρησης αλκοόλ.

Το πρόγραμμα βραχείων παρεμβάσεων «Είμαι και εγώ στην Πρόληψη» έχει στόχο την ευαισθητοποίηση – ενημέρωση των εφήβων μαθητών στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων (αλκοόλ, κάπνισμα, διαδίκτυο, ναρκωτικά) και την εκπαίδευσή τους σε δεξιότητες αντίστασης στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Πρόκειται για μια δράση που έχει σχεδιαστεί από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη», εφαρμόζεται σταθερά από το 2004 και συγκεντρώνει ετησίως πολύ μεγάλο αριθμό αιτημάτων από σχολεία, εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

Τα ιδιαίτερα σημεία διαφοροποίησης του προγράμματος, τα οποία το διέκριναν για να ενταχθεί στην εργαλειοθήκη καλών πρακτικών είναι: η καθολικότητα των παρεμβάσεων για όλους τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η συμμετοχική εφαρμογή του προγράμματος ανά τμήμα μαθητών, η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγησή του (Manchester Metropolitan University, England), η κάλυψη του κόστους εφαρμογής του μέσω κρατικής χρηματοδότησης, η εφαρμογή σε τοπικό επίπεδο, η έγκριση του υπουργείου Παιδείας και η επιστημονική του τεκμηρίωση.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος κα Βασιλική Αλεξάκη, κοινωνική λειτουργό, ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικό στέλεχος Κέντρου Πρόληψης «Προνόη» Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ, και στην ιστοσελίδα του Κέντρου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet