Σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ συμμετέχει το 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς
Κοινωνία

Σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ συμμετέχει το 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος Erasmus+ PRINΤ3D «Promoting Inclusion through Educational 3D Printing», το 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς συμμετέχει σε ένα ακόμα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2. Ο τίτλος του είναι Amusing «Adapting Museums for Educational Inclusive Goals» και έχει διάρκεια έως τον Αύγουστο του 2022.

Φορέας συντονισμού είναι ο εκπαιδευτικός οργανισμός Conselleria de Educaciόn, Investigaciόn, Cultura y Deporte της Ισπανίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία, μουσεία, καθώς και μια ισπανική εταιρεία που ειδικεύεται στην τρισδιάστατη εκτύπωση. Οι χώρες προέλευσης των εταίρων είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Λιθουανία. Εκτός από το 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, την Ελλάδα εκπροσωπεί στο εν λόγω πρόγραμμα και ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος (Μουσείο Αφής).

Κύριος σκοπός του προγράμματος Amusing είναι η κοινωνική και εκπαιδευτική ενσωμάτωση ατόμων με προβλήματα όρασης, με την αξιοποίηση της τρισδιάστατης σχεδίασης (3D design), σάρωσης (3D scanning) και εκτύπωσης (3D printing). Το πρόγραμμα συνδυάζει την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία με την εκπαίδευση, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τρισδιάστατη εκτύπωση. Συγκεκριμένα επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα σε τυφλούς ανθρώπους να βιώνουν την τέχνη αγγίζοντας ακριβή και ανθεκτικά 3D printed αντίγραφα, τα οποία θα εκτίθενται όχι μόνο σε μουσεία αφής αλλά και σε συμβατικά μουσεία.

Από το 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς στην υλοποίηση του προγράμματος, εμπλέκονται οι εκπαιδευτικοί Κούκης Νικόλαος, Λυμπεροπούλου Κυριακή και Βλατάκη Σοφία, καθώς και μια ομάδα 12 μαθητών και μαθητριών της Β’ τάξης. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους, οι εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην Cuenca της Ισπανίας από τις 25 έως τις 29 Οκτωβρίου 2021, όπου εκπαιδεύτηκαν σε μεθοδολογίες και πρακτικές σάρωσης και εκτύπωσης τρισδιάστατων αντικειμένων, προκειμένου να μεταφέρουν την τεχνογνωσία στο σχολείο, να τη μεταδώσουν στους μαθητές και να προβούν σε πρακτική εφαρμογή της.

Από τη συμμετοχή τους σε ένα τέτοιο καινοτόμο πρόγραμμα οι μαθητές αναμένεται να αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη. Από τη μια να ευαισθητοποιηθούν στο ζήτημα της κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με προβλήματα όρασης και να αναπτύξουν ενσυναίσθηση, ενώ από την άλλη να εξοικειωθούν με τη χρήση λογισμικών τρισδιάστατης σχεδίασης, σάρωσης και εκτύπωσης.

Τελικός σκοπός της εκπαίδευσής τους είναι να δημιουργήσουν και να εκτυπώσουν τρισδιάστατα αντίγραφα έργων τέχνης που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα τυφλών ή μερικώς βλεπόντων ατόμων, κατά την επίσκεψή τους σε μουσεία. Αναμφισβήτητα, επιπρόσθετο όφελος από αυτή τη δράση τους θα αποτελέσει και η επαφή τους με σπουδαία έργα τέχνης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet