Σκληρά… κάλαντα των εργαζομένων της DFM στο Δ.Σ. Κηφισιάς
Κοινωνία

Σκληρά… κάλαντα των εργαζομένων της DFM στο Δ.Σ. Κηφισιάς

«Είστε όλοι υπόλογοι, ντροπή σας». Αυτή ήταν η τελευταία φράση εργαζομένων και προμηθευτών της εταιρείας DFM προς τους δημοτικούς συμβούλους Κηφισιάς, μετά την πολύωρη, αλλά μάλλον άνευ αποτελέσματος, συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017. Ποια είναι όμως η DFM, γιατί έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της εργαζόμενοι και προμηθευτές και πού εμπλέκεται στην υπόθεση ο Δήμος Κηφισιάς;

Δούλεψαν, αλλά δεν πληρώθηκαν

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η DFM είναι μια εταιρεία μορφής ΙΚΕ η οποία εκμίσθωσε, μέσω διαγωνισμού, έναντι 15.000 ευρώ, το άλσος Κηφισιάς, μέσω του νομικού προσώπου «Ανθοκομική Έκθεση», προκειμένου να λειτουργήσει εκεί το Χριστουγεννιάτικο Χωριό «Φρόλι» από τις 5/12/2016 έως τις 6/1/2017.

Με βάση τα όσα ισχυρίζεται ο Δήμος, σε ό,τι αφορά στη σύμβαση τηρήθηκε πλήρως η νομιμότητα, η εταιρεία κατέβαλε τίμημα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ εγγυητική επιστολή, ενώ -όπως υποστηρίχθηκε από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας- το όλο «project» ήταν επιτυχημένο ως προς το σκέλος της λειτουργίας του.

Πού σκόνταψε, λοιπόν, η υπόθεση;  Στο γεγονός ότι η εταιρεία, όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι και προμηθευτές, δεν κατέβαλε τις υποχρεώσεις της προς όσους εργάστηκαν για να πετύχει το εγχείρημα. Έτσι, 71 εργαζόμενοι, κυρίως νέα παιδιά, αλλά και κάποιοι προμηθευτές δούλεψαν μέσα στις γιορτές, χωρίς ρεπό, αλλά δεν «είδαν ευρώ». Μάλιστα, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς -όπως υποστηρίζουν- έχουν υπογράψει συμβάσεις με ποσά κατώτερα των πραγματικών που «θα εισέπρατταν», προκειμένου η εταιρεία να καταβάλλει τις ελάχιστες δυνατές ασφαλιστικές εισφορές.

Γιατί τα βάζουν με τον Δήμο;

Εργαζόμενοι και προμηθευτές, αφού καταγγέλλουν «πράματα και θάματα» από πλευράς «φανερών» και «αφανών» εκπροσώπων της εταιρείας και μιλούν «για πάρτι λαμόγιων», κατηγορούν τον Δήμο αφ’ ενός ότι δεν έλεγξε το ιστορικό της εταιρείας (σ.σ.: η εταιρεία ιδρύθηκε έναν μήνα πριν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης) στην οποία παραχώρησε δημόσιο χώρο κι αφ’ ετέρου ότι της επέτρεψε να «διαφημίζει» ότι λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κηφισιάς, γεγονός που -όπως είπαν- έκανε και τους ίδιους να αισθάνονται σιγουριά ότι δεν πρόκειται να χάσουν τα λεφτά τους.

Δυστυχώς για τους ίδιους, αλλά και για τον Δήμο, που βγαίνει ηθικά λαβωμένος από την όλη υπόθεση, οι επιχειρηματίες «εξαφανίστηκαν», οι εργαζόμενοι -πλην του δώρου των Χριστουγέννων- δεν έλαβαν καμία άλλη αμοιβή, οι προμηθευτές αναρωτιούνται από πού θα πληρωθούν και για όλους αυτούς τους λόγους βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, αφού πρώτα ανήρτησαν στην είσοδο πανό, το οποίο έγραφε «Μαύρα Χριστούγεννα για τους εργαζόμενους της DFM υπό την αιγίδα του Δήμου Κηφισιάς».

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι;

Οι εργαζόμενοι, μέσω των εκπροσώπων τους, ζήτησαν από τον Δήμο να στηρίξει νομικά και με όποιον άλλον τρόπο, τα αιτήματά τους, να τους συμπαρασταθεί στις νομικές και άλλες διεκδικήσεις τους (στις 8/2/2017 η υπόθεσή τους εξετάζεται στην Επιθεώρηση Εργασίας, στη Ν. Ιωνία) και κυρίως, να διανείμει το μίσθωμα που έλαβε στους εργαζόμενους.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε κλίμα έντασης, με αρκετές διακοπές, αλλά και απειλές μηνύσεων από τον πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. της «Ανθοκομικής Έκθεσης», Γιώργο Κομιανό, κατά εκπροσώπου εταιρείας που είχε αναλάβει το ψυχαγωγικό τμήμα του Χριστουγεννιάτικου Χωριού, θεωρώντας ότι με αναφορά της είχε αφήσει να αιωρείται ότι κάποιος από πλευράς του νομικού προσώπου είχε χρηματιστεί για να υπογράψει τη σχετική σύμβαση.

Οι θέσεις της μειοψηφίας

Από πλευράς μειοψηφίας, όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν αρκετά «πυρά» σε ό,τι αφορά στο γεγονός ότι ο Δήμος δεν διασφάλισε σε ποια εταιρεία παραχώρησε τον χώρο, ενώ υπήρξαν και φωνές που ζητούσαν επιτακτικά «ν’ αναλάβει ο Δήμος τις ευθύνες του», θεωρώντας τον «συνυπεύθυνο» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Επίσης, ζητήθηκε -πλην της παροχής οποιασδήποτε στήριξης χρειαστεί προς τους εργαζομένους- να κινηθεί και ο ίδιος νομικά κατά της εταιρείας για την ηθική βλάβη που υφίσταται ο Δήμος από τη δημοσιότητα της όλης υπόθεσης.

Τι υποστήριξε η διοίκηση

Από πλευράς διοίκησης, αφού καταδικάστηκε η τακτική της επιχείρησης να αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους, ξεκαθαρίστηκε -ιδιαίτερα από πλευράς του δημάρχου, Γιώργου Θωμάκου– ότι ο Δήμος δεν φέρει καμία νομική ευθύνη για την εξέλιξη αυτή. Το παράδειγμα που αναφέρθηκε (και σχολιάστηκε αρνητικά από τους εργαζόμενους) ήταν ότι δεν ευθύνεται ο ιδιοκτήτης που μισθώνει έναν χώρο σε μια εταιρεία, εάν αυτή η εταιρεία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους ή την Εφορία και ούτε είναι υποχρεωμένος ν’ αναλάβει αυτός τις οφειλές αυτές.

Αναφορικά με την αιγίδα του Δήμου στο εγχείρημα, ειπώθηκε ότι αυτή ουδέποτε δόθηκε, αλλά η εταιρεία τη χρησιμοποίησε αυθαίρετα στις αφίσες της. Στο ερώτημα, εφόσον δεν είχε δοθεί η αιγίδα, γιατί ο Δήμος δεν ζήτησε την απόσυρση των αφισών, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει με την πληρωμή των εργαζομένων.

Σχετικά με τη μη ύπαρξη ελέγχου της εταιρείας, ο κ. Γ. Θωμάκος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμιά νομοθετική πρόβλεψη για κάτι τέτοιο και γενικότερα ο Δήμος δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να ελέγχει ή να βάζει περιοριστικούς όρους στους μειοδότες των διαγωνισμών.

Για το θέμα της διανομής του μισθώματος του Δήμου στους εργαζόμενους, ο δήμαρχος δήλωσε «ανοιχτός» στο να το συζητήσει με τις υπηρεσίες, αν κι εξέφρασε τον δισταγμό του μήπως αυτό εκληφθεί ως επιδότηση των εργαζομένων, κάτι που μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον (πάντως, λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Μωράκης, ξεκαθάρισε ότι τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί, «αφού χρήματα από το ταμείο δεν μπορούν να βγουν γι’ αυτόν τον λόγο»).

Η εμπλοκή

Εκεί που, ωστόσο, έγινε η «χονδρή εμπλοκή» ήταν στην απαίτηση του δημάρχου, πριν προχωρήσει ο Δήμος σε οποιαδήποτε ενέργεια, ν’ αποσύρουν οι εργαζόμενοι -με ξεκάθαρη δήλωση- τόσο τις θέσεις ότι «ο Δήμος συνέργησε στην απάτη», όσο και ότι έχει νομικές ευθύνες απέναντί τους. «Άλλο η κοινωνική αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους κι άλλο να τρώμε ξύλο εδώ μέσα» είπε χαρακτηριστικά, για να ξεσηκώσει και πάλι τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, οι οποίοι θεώρησαν ότι τους ζητείται «δήλωση μετανοίας».

Με αυτά και μ’ εκείνα, απόφαση δεν πάρθηκε, οι εργαζόμενοι έφυγαν εκνευρισμένοι, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχίστηκε με άλλα θέματα, αλλά οι κακές εντυπώσεις παρέμειναν…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet