Σχολή Γονέων Δήμου Κηφισιάς: Άνοιγμα των σχολείων σε συνθήκες κορωνοϊού και γονείς
Κοινωνία

Σχολή Γονέων Δήμου Κηφισιάς: Άνοιγμα των σχολείων σε συνθήκες κορωνοϊού και γονείς

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, με κέφι, όρεξη, αλλά και πολλές ιδιαιτερότητες που φέρνουν αλλαγές στην καθημερινότητα των μαθητών, λόγω των μέτρων υγειονομικής θωράκισής τους, σημειώνει ο Δήμος Κηφισιάς, οι ψυχολόγοι του οποίου, Τόνια Βέργου και Νάνσυ Κακάρογλου, δίνουν χρήσιμες συμβουλές για την προσαρμογή στη νέα σχολική πραγματικότητα, στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων του Δήμου.

Ειδικότερα, οι δύο ψυχολόγοι αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση:

Τα σχολεία ανοίγουν φέτος στις 14 Σεπτεμβρίου. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η χρονιά αυτή θα είναι διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, στην εργασία μας και κυρίως στις κοινωνικές συναναστροφές μας, έχουν αρχίσει να γίνονται πια συνήθεια.

Τα παιδιά, αν και πήραν μια γεύση από το τελευταίο δίμηνο της περσινής σχολικής χρονιάς για τα νέα δεδομένα του σχολείου, έρχονται πίσω στα θρανία αντιμέτωπα με καινούριους κανόνες και περιορισμούς, που θα πρέπει, επίσης, να αποδεχτούν και να συνηθίσουν.

Γεννάται, λοιπόν, η ανάγκη ως γονείς/κηδεμόνες -τα σημαντικότερα πρόσωπα στη ζωή των παιδιών- να προετοιμάσουμε και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας ώστε να μεταβούν καλά στις νέες σχολικές συνθήκες και να τις μετατρέψουν σε εμπειρίες που θα τους δίνουν δύναμη και εφόδια για το παρόν και το μέλλον.

Η αμφιθυμία, που μπορεί να νιώθουμε ως γονείς/κηδεμόνες σχετικά με τη χρησιμότητα ή την αποτελεσματικότητα των μέτρων, επηρεάζει άμεσα τον ψυχισμό και τη συμπεριφορά των παιδιών μας. Μπορεί να τα οδηγήσει σε σύγχυση, ανασφάλεια ή αντιδραστικές συμπεριφορές δυσκολεύοντας, έτσι, την ομαλή προσαρμογή τους στο σχολείο. 

Σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι σημαντικό να θυμόμαστε τα εξής:

  • Εκφράζουμε, λεκτικά και με τη στάση μας, στα παιδιά την εμπιστοσύνη μας στις αποφάσεις των ειδικών για την ασφαλή λειτουργία του σχολείου και στους εκπαιδευτικούς για την τήρηση και εφαρμογή αυτών των αποφάσεων.
  • Ακολουθούμε τις επίσημες οδηγίες των ειδικών, σε όλους τους χώρους και τις συνθήκες, όπως κάθε φορά ανακοινώνονται, ώστε τα μέτρα προστασίας να γίνουν μέρος της καθημερινής πρακτικής της οικογένειας και να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στη συμπεριφορά μας. Με τον τρόπο αυτό, γινόμαστε πρότυπο και βοηθάμε τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια και να υιοθετήσουν ευκολότερα τις νέες συμπεριφορές. 
  • Συζητάμε με τα παιδιά μας, με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους, για τα μέτρα προστασίας και τη σημασία που έχουν για την προστασία των ίδιων, των συμμαθητών και των οικογενειών τους από την έκθεση στον ιό.
  • Εμπιστευόμαστε τις προσαρμοστικές ικανότητες των παιδιών και τους τις αναδεικνύουμε κάνοντας αναφορές σε αντίστοιχες προσαρμογές τους στο παρελθόν.
  • Συνήθειες που αρχικά μπορεί να φαίνονται καταπιεστικές, μπορούν να αποκτηθούν ευκολότερα όταν υπάρχει ένα θετικό κίνητρο για την τήρησή τους. Ενισχύουμε, λοιπόν, το αίσθημα του συλλογικού καλού. 
  • Δείχνουμε κατανόηση και είμαστε βοηθητικοί στα «ατυχήματα» κατά την τήρηση των μέτρων, ειδικά στους ηλικιακά μικρότερους μαθητές, αλλά εμπιστευόμαστε την προσπάθεια και τη δυνατότητά τους να τα καταφέρουν.
  • Θυμόμαστε, τέλος, ότι αυτή η χρονιά αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση και για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι, παράλληλα με το εκπαιδευτικό τους έργο, καλούνται να εφαρμόζουν και να επιτηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και υγιεινής.

Ωστόσο, η προσαρμογή στη σχολική πραγματικότητα, αποτελεί πάντα μια μετάβαση  για τα παιδιά καθώς είτε καλούνται να έρθουν για πρώτη φορά στο σχολείο είτε να αλλάξουν βαθμίδα-σχολικό περιβάλλον-τάξη ή ακόμα από το γεγονός ότι καλούνται να επιστρέψουν σε μια νέα ρουτίνα, αφήνοντας πίσω την ανεμελιά του καλοκαιριού.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να θυμόμαστε και τα εξής:

  • Είμαστε συναισθηματικά παρόντες στη ζωή των παιδιών μας, πρόθυμοι να ακούσουμε τις δυσκολίες, τους φόβους και τις προσδοκίες τους, χωρίς να γίνουμε επικριτικοί.
  • Εμπνέουμε στα παιδιά μας το αίσθημα της ασφάλειας και τα βοηθάμε στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι τα απασχολεί.
  • Διατηρούμε συχνή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς των παιδιών μας προκειμένου να έχουμε κοινή γραμμή στήριξης για την ομαλή προσαρμογή τους στο σχολείο σε όλα τα θέματα.
  • Θυμόμαστε, τέλος, ότι τα παιδιά μας εξακολουθούν να έχουν ανάγκες που συνδέονται με το μεγάλωμά τους και την ηλικιακή φάση που βρίσκονται. Συχνά, οι εξωτερικές συνθήκες γίνονται το πεδίο έκφρασης τέτοιων αναγκών και ως γονείς/κηδεμόνες χρειάζεται να μπορούμε να «ακούμε» και πίσω από αυτό που «λέγεται». 

Η φετινή χρονιά αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για όλους μας, μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικούς και η συνεργασία, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη αναδεικνύονται ως οι σημαντικότεροι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια να λειτουργήσει η εκπαιδευτική διαδικασία εύρυθμα και ομαλά για όλους.

Καλή και ασφαλή σχολική χρονιά!

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet