Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο στην Κηφισιά
Φωτογραφία: protothema.gr / video
Κοινωνία

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο στην Κηφισιά

Σε ύφεση είναι τα τελευταία λεπτά η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο κατασκευής οικιακών σκευών στην Κηφισιά, σύμφωνα με το protothema.gr . Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν μπει πλέον στον χώρο του εργοστασίου, όπου έχει καταστραφεί ολοσχερώς η κεντρική αποθήκη υλικών και υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο και να εκλείψει κάθε κίνδυνος αναζωπύρωσης ή επέκτασης σε κοντινή επιχείρηση. 

Όπως δήλωσε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ο αντιστράτηγος Παναγιώτης Λιάφας, γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας της Πυροσβεστικής, η φωτιά έχει περιορισθεί σε ένα σημείο στο εργοστάσιο, δεν επεκτάθηκε σε όμορες επιχειρήσεις, πράγμα για το οποίο έδωσαν μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις και πλέον βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. 

Η φωτιά  ξέσπασε στις 15:30 στο εργοστάσιο της εταιρείας PAL SA, της Παλαμήδης Α.Ε., του Βασίλη Παλαμήδη, συζύγου της πμευμονολόγου και πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά η φωτιά ξέσπασε μετά από μεγάλη έκρηξη που συγκλόνισε το εργοστάσιο, ενώ ο συναγερμός σήμανε σε δύο επίπεδα: Αφενός στην Πυροσβεστική για την κατάσβεση, αφετέρου στις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας για την ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, λόγω των πυκνών καπνών στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το σύννεφο του καπνού έγινε ορατό μέσα σε λίγη ώρα από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς σε μεγάλη περιοχή.

Παράλληλα κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Τροχαίας που απέκλεισαν την κυκλοφορία ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση των πυροσβεστικών μέσων. 

Νωρίτερα η κ. Γκάγκα, μέσω δηλώσεών της στον Alpha, επιβεβαίωσε και η ίδια ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι ή τραυματισμένοι εργαζόμενοι.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr, καίει φελιζόλ και πλαστικά. Αυτήν την ώρα επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ ένα ελικόπτερο Erickson, έκανε συνεχείς ρίψεις στην περίμετρο, ώστε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά σε παρακείμενη επιχείρηση.

Ενδεικτικό του μεγέθους της φωτιάς είναι το γεγονός ότι μέσα σε λίγα λεπτά αυξήθηκαν σημαντικά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Η Πολιτική Προστασία έστειλε νωρίτερα το μεσημέρι μήνυμα 112, ώστε οι κάτοικοι να έχουν κλειστές πόρτες και παράθυρα λόγω των καπνών. «Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα» επισημαίνεται στο μήνυμα.

447757329_484132890856494_6481302913085176160_n


Οδηγία δόθηκε, παράλληλα, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» για να κλείσουν όλα τα παράθυρα.

Πνευμονολόγοι: Προσοχή και επικοινωνία με γιατρό αν υπάρξουν ενοχλήσεις 

«Στην περιοχή της κάτω Κηφισιάς λαμβάνει χώρα μια πυρκαγιά σε εργοστάσιο όπου η καύση υλικών περιλαμβάνει, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πλαστικά και ανοξείδωτα υλικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται καύσεις ανόργανων και χημικών ουσιών», επισημαίνει η Μάτα Τσικρικά, πνευμονολόγος, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος και προσθέτει:

«Οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις αυτές τις ώρες, να κρατήσουν κλειστά παράθυρα και πόρτες και εάν κάνουν χρήση κλιματιστικού να είναι με εσωτερική ανακύκλωση αέρα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και άτομα που πάσχουν απο χρόνια νοσήματα. Οποιοσδήποτε εμφανισει συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, βήχα, τάση για εμετό ή ζάλη πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον γιατρό του».

Πηγή: protothema.gr 

Και συνδρομή από ΟΤΑ

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέβαλαν και δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όμορους Δήμους. Ειδικότερα, με μια υδροφόρα και προσωπικό του συνέδραμε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, ενώ στο σημείο έσπευσαν και ο δήμαρχος Μάριος Ψυχάλης, με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Μανώλη Σπαθή. «Ανταποκρινόμαστε με τα συνεργεία μας άμεσα με σκοπό να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά. Ευχαριστώ το προσωπικό του Δήμου μας για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες» δήλωσε ο Μ. Ψυχάλης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet