Χωρισμένο στα τρία ξεκινά μαθήματα το 1ο Δημοτικό Ν. Ερυθραίας
Κοινωνία

Χωρισμένο στα τρία ξεκινά μαθήματα το 1ο Δημοτικό Ν. Ερυθραίας

Μετά πολλών εμποδίων θα ξεκινήσουν τα μαθήματα των παιδιών του 1ου Δημοτικού Νέας Ερυθραίας, το σχολείο των οποίων κρίθηκε ακατάλληλο από την Πολεοδομία Βορείου Τομέα (Θυελλώδης συνεδρίαση για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας -VIDEO) και χρήζει άμεσων επισκευών.

Ουσιαστικά, όπως αποφασίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015, οι μαθητές και δάσκαλοι του σχολείου ουσιαστικά θα μοιραστούν στα τρία από την προσεχή εβδομάδα, με κάποιους από αυτούς να λειτουργούν στις έξι λυόμενες αίθουσες στο προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού, κάποιους άλλους στις 5 αίθουσες στον χώρο που συστεγάζονται το 3ο Γυμνάσιο και το ΙΕΚ Κηφισιάς, ενώ θα γίνει χρήση και της βίλλας Κώνστα (όπου στεγάζεται το ΚΕΜΜΕ) για να φιλοξενηθεί το ένα τμήμα του σχολείου που μένει «άστεγο».

Οι επόμενες φάσεις για τη λειτουργία των μαθημάτων

Γονείς στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος στους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και τους γονείς και εκπαιδευτικούς που βρίσκονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, η συγκεκριμένη λύση είναι προσωρινού χαρακτήρα, ενώ θα ακολουθήσει άμεσα η στέγαση όλων των μαθητών στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού σε λυόμενες αίθουσες (αναμένονται να έρθουν νέες προκατασκευασμένες αίθουσες από την Αμαλιάδα), ενώ το καλοκαίρι, σε συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, θα αναζητηθεί -εάν κριθεί απαραίτητο- άλλος χώρος για τις στεγαστικές ανάγκες των μαθητών.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Θωμάκος, θα προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης στο «πληγωμένο» σχολικό κτήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, αλλά και η επέκταση των αιθουσών του, προκειμένου το σχολείο να λειτουργήσει εκ νέου υπό ομαλές συνθήκες.

Η παραπάνω λύση προτάθηκε μετά από τη σύσκεψη στο δημαρχείο των εμπλεκομένων φορέων της Πολιτείας, εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων και του διδακτικού προσωπικού, όπου ο διευθυντής Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, Πάρης Βεντήρης, επέμεινε τα παιδιά να παραμείνουν στο σχολείο τους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος «αποδόμησής» του. Άποψη με την οποία συμφώνησε το διδακτικό προσωπικό, όχι όμως και ο Σύλλογος Γονέων.

Γονείς: «Είτε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα τη Δευτέρα, είτε θα μπούμε στο δημαρχείο»

Στράτος ΡότσκοςΟ γραμματέας του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ερυθραίας και πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Κηφισιάς, Στράτος Ρότσκος, ξεκαθάρισε από την αρχή ότι οι γονείς επιμένουν στην πρόταση που ψηφίστηκε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 και με βάση την οποία το σχολείο θα πρέπει να λειτουργήσει από Δευτέρα με ενιαίο τρόπο (Ψήφισμα Συλλόγου Γονέων 1ου Δημοτικού Ν. Ερυθραίας).

Ο κ. Στρ. Ρότσκος κατηγόρησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι ήταν «παντελώς απροετοίμαστοι» να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του σχολείου, «το οποίο ωστόσο ήταν γνωστό εδώ και μήνες», προσθέτοντας ότι οι όροι «πρόληψη, μέριμνα και επινοητικότητα» είναι «άγνωστες» στη διοίκηση του Δήμου.

Χαρακτηρίζοντας ως «τελεσίγραφο» την πρόταση Βεντήρη για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου από τη Δευτέρα, ζήτησε από τον δήμαρχο να δώσει «πολιτική λύση» στο ζήτημα, δηλώνοντας ότι οι γονείς απαντούν «όχι» σε κάθε πρόταση που συνεπάγεται τη λειτουργία του σχολείου σε διπλοβάρδιες.

Την ίδια στιγμή και επικαλούμενος προηγούμενη δήλωση του δημάρχου, ότι η μεταφορά των παιδιών με λεωφορεία στον χώρο του 2ου Γυμνασίου και του ΙΕΚ δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη και σίγουρα δεν πρόκειται να είναι εφικτή την προσεχή Δευτέρα, ο κ. Στρ. Ρότσκος σημείωσε ότι «ουσιαστικά η διοίκηση δεν έχει λύση», για να προσθέσει: «Είτε τα παιδιά  θα ξεκινήσουν μαθήματα τη Δευτέρα, όλα μαζί και μόνο σε πρωινή βάρδια, είτε οι γονείς θα μπουν στο δημαρχείο».

Δήμαρχος: «Κάποιοι ζητούν σάκο του μποξ – Ε, λοιπόν, εδώ είμαι»

Γιώργος ΘωμάκοςΑμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Στρ. Ρότσκου ζήτησε τον λόγο ο κ. Γ. Θωμάκος, για να αντικρούσει τις κατηγορίες περί μη προετοιμασίας της διοίκησης, θεωρώντας τις «άδικες», ενώ προχώρησε σε συνοπτική αναφορά σε όλες τις ενέργειες από τη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο (κάτι που έγινε υπό τα ειρωνικά σχόλια του ακροατηρίου).

Ο δήμαρχος εξήγησε ότι η διοίκηση εργάστηκε σκληρά για να βρει «ρεαλιστική» λύση στο πρόβλημα, ενώ τόνισε ότι «χωρίς χαρτιά, αποφάσεις και σφραγίδες, εγώ δεν μιλώ στους γονείς για την ασφάλεια των παιδιών τους».

Διακοπτόμενος από τις φωνές των αγανακτισμένων γονιών, ο κ. Γ. Θωμάκος είπε ότι «κάποιοι εδώ μέσα αναζητούν σάκο του μποξ. Ε, λοιπόν, εδώ είμαι», ενώ στο επιτακτικό ερώτημα του κ. Στρ. Ρότσκου, εάν θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες λυόμενες αίθουσες στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου τη Δευτέρα, για να ξεκινήσουν μαθήματα τα παιδιά, η απάντησή του ήταν ότι «αυτό δεν είναι εφικτό».

«Ο κόμπος έφθασε στο κτένι»

Γιάννης ΣαρδέληςΟ πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννης Σαρδέλης, αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα των σχολικών μονάδων, ενώ για την περίπτωση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας είπε ότι ο Δήμος πρέπει να εξασφαλίσει τον ενιαίο χαρακτήρα λειτουργίας, σε πρωινή βάρδια, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλιστεί το αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμόζει το σχολείο.

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε στη «δυσκολία» της διοίκησης του Δήμου να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στους γονείς, ενώ την κάλεσε να εκμεταλλευτεί την εμπειρία από την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς και να κινηθεί άμεσα προς την επίλυση των προβλημάτων το σχολείου της Ν. Ερυθραίας. «Ο κόμπος έφθασε στο κτένι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρδέλης, συμπληρώνοντας ότι, εάν δεν αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία του σχολείου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών θα προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ακολουθούν συνοπτικά οι τοποθετήσεις τους.

Βασίλης ΒάρσοςΒασίλης Βάρσος (Σίγουρα Βήματα): Αναφέρθηκε στην ομοιότητα των περιπτώσεων μεταξύ του 1ου Δημοτικού Ν. Ερυθραίας και του 1ου Δημοτικού Κηφισιάς, ζητώντας από τη διοίκηση να ενεργήσει με την ίδια ταχύτητα που ενήργησε τότε η δική του, για να λύσει το πρόβλημα. Πρότεινε, επίσης, ο Δήμος να έρθει σε άμεση επαφή με τον ιδιωτικό τομέα, για να λύσει το πρόβλημα των λυόμενων αιθουσών και της μεταφοράς των μαθητών με λεωφορεία, καθώς -όπως τόνισε- εάν επιμείνει να ακολουθήσει την οδό του Δημοσίου θα καθυστερήσει πολύ και θα έχει αμφίβολο αποτέλεσμα.

Γεώργιος ΠαπαδόπουλοςΓεώργιος Παπαδόπουλος (Σίγουρα Βήματα): Επέμεινε να εφαρμοστούν όσα προέβλεπε το ψήφισμα που ψηφίστηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης και ζήτησε από τη δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει το know how που διαθέτει ο Δήμος στην αντιμετώπιση ανάλογων εκτάκτων συνθηκών. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η μειοψηφία θα δώσει στη διοίκηση τη συγκατάθεσή της να προχωρήσει σε άμεσες αναθέσεις έργου σε ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να επιλύσει τα θέματα στέγασης και μεταφοράς μαθητών, συμπληρώνοντας ότι «με τυπολατρίες και εμμονή στις διαδικασίες του Δημοσίου, δεν πρόκειται να βρεθεί λύση».

Γιάννης ΤσαγκάρηςΙωάννης Τσαγκάρης (Συνεργασία): Αντιτάχθηκε ακόμη και στην πιθανότητα να λειτουργήσει το σχολείο σε διπλοβάρδιες, συμφώνησε με το προσωρινό μοίρασμα των μαθητών μεταξύ του 1ου Δημοτικού και του χώρου του 3ου Γυμνασίου, «για διάστημα 7-10 ημερών», και μετά να μεταφερθούν όλοι στις λυόμενες αίθουσες του σχολείου της Ν. Ερυθραίας.

Στάθης ΚύρλοςΣτάθης Κύρλος (Σίγουρα Βήματα): Ζήτησε να γίνει δεκτό το αίτημα του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, προσθέτοντας ότι είναι θέμα «πολιτικής βούλησης». Επίσης, πρότεινε να αξιοποιηθούν οι λυόμενες θέσεις πίσω από το Γυμνάσιο, καθώς και αυτές του ΙΕΚ και να μην γίνει μεταστέγαση. Τέλος, κάλεσε τη διοίκηση να αξιοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες στέγασης και μεταφοράς των μαθητών.

Γιώργος ΣκορδίληςΓιώργος Σκορδίλης (Συνεργασία): Εξέφρασε την άποψη ότι η άμεση λειτουργία μπορεί να γίνει μόνο μέσω της πρότασης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών (προσωρινό μοίρασμα των μαθητών του σχολείου), προσθέτοντας ότι στο θέμα «δεν χωρούν ούτε εκβιασμοί, ούτε πείσματα, ούτε εγωισμοί». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ) θα έπρεπε να μπορούν να δώσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι διαθέσιμες οι λυόμενες αίθουσες, ενώ χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο» να λέγεται ότι ο Δήμος δεν μπορεί να βρει ένα λεωφορείο τη Δευτέρα για τη μεταφορά των μαθητών. Στις έκτακτες καταστάσεις πρέπει «να υπερβαίνουμε τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις» είπε χαρακτηριστικά για να μην προκαλείται «η κοινή λογική». Τέλος, έκανε λόγο για «εγκληματική αμέλεια» στον χειρισμό του όλου θέματος με το 1ο Δημοτικό, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για τον τρόπο που λειτούργησαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, λέγοντας, όμως, ότι «αυτό είναι άλλη συζήτηση, που πρέπει να κάνουμε αργότερα».

Κατερίνα ΚαραλήΚατερίνα Καραλή (Δύναμη Ελπίδας): Εξήγησε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αποφασίσει από μόνος του τη μεταστέγαση και τη μεταφορά μαθητών με λεωφορεία, καθώς -πλην της άλλης γραφειοκρατικής διαδικασίας- απαιτούνται και οι σχετικές αιτήσεις των γονέων. Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα των απαραίτητων συνοδών για τους μαθητές κατά τη μεταφορά τους, οι οποίοι δεν μπορεί να είναι οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τον νόμο, όπως είπε.

Γιάννης ΣφαντόςΓιάννης Σφαντός (Λαϊκή Συσπείρωση): Κατηγόρησε τη διοίκηση για κωλυσιεργία, λέγοντας ότι «εάν θέλατε να λύσετε το ζήτημα, θα το είχατε κάνει και θα προχωρούσατε σε νέα συνεδρίαση». Χαρακτήρισε ως «ρεαλιστική λύση» να ξεκινήσουν τα μαθήματα τη Δευτέρα στο 1ο Δημοτικό, σε λυόμενες αίθουσες και κάλεσε τους γονείς να επαγρυπνούν και να μην αφήσουν τη διοίκηση σε «ησυχία», γιατί είναι αυτή είναι η μόνη «ασφαλιστική δικλείδα» για να επαναλειτουργήσει το σχολείο.

Μιχάλης ΚαυγαλάκηςΜιχάλης Καυγαλάκης (Δύναμη Ελπίδας): Ανέφερε ότι οι λυόμενες αίθουσες θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζουν οι ΚΤΥΠ, ενώ πρόβλημα δεν είναι μόνο ο χρόνος παραλαβής τους, αλλά και η διαδικασία εγκατάστασης (π.χ. ηλεκτροδότηση, θέρμανση κ.λπ.). Απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπορούν να είναι διαθέσιμες οι αίθουσες τη Δευτέρα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει διευθετηθεί το ζήτημα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Γιάννης ΚαπάτσοςΓιάννης Καπάτσος: Τόνισε ότι στο θέμα «δεν χωρούν σπέκουλα και αντιπαλότητες» και πρότεινε για τη μεταφορά των μαθητών, μέχρι να βρεθούν λεωφορεία, να τις αναλάβουν είτε γονείς και σύμβουλοι (έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του Σώματος) με ιδιωτικά μέσα, είτε να μισθωθούν ταξί, που θα πληρώσει ο Δήμος. Επίσης καταφέρθηκε κατά των διαδικασιών στο Δημόσιο («θέλουμε 17 υπογραφές για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα λεωφορεία», είπε χαρακτηριστικά), πρόσθεσε ότι εάν οι ΚΤΥΠ δεν προμηθεύσουν το σχολείο με τις απαιτούμενες λυόμενες αίθουσες μέχρι την επόμενη Δευτέρα, τότε ο Δήμος να προχωρήσει σε μίσθωσή τους από ιδιώτες.

Παναγιώτης ΚανακάκηςΠαναγιώτης Κανακάκης (Συνεργασία): Επέμεινε ότι η λύση των λυόμενων αιθουσών δεν είναι ικανοποιητική, αναρωτώμενος για πόσο χρονικό διάστημα θα κάνουν μαθήματα οι μαθητές σε αυτές, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι το ανακατασκευασμένο σχολείο θα δοθεί σε χρήση μετά από πέντε με έξι χρόνια. Σημείωσε ότι για το πρόβλημα δεν ευθύνεται μόνο η σημερινή διοίκηση, ενώ άφησε κι αυτός αιχμές για τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, λέγοντας ότι αντίστοιχα προβλήματα θα υπάρξουν και με άλλα σχολεία του Δήμου, «τέτοια που το σημερινό μπροστά τους θα φαίνεται παρωνυχίδα».  Τέλος, πρότεινε να προχωρήσει ο τεχνικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία και τα δημοτικά κτήρια και να καταγραφούν τα προβλήματα, ώστε να προγραμματιστούν οι επισκευές τους.

Είχε… ξεχαστεί μία αίθουσα

Κάπου εκεί ανακαλύφθηκε ότι η συζήτηση γινόταν για 11 αίθουσες (6 στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού και 5 στον χώρο του 3ου Γυμνασίου), ενώ το σχολείο χρειαζόταν 12, οπότε προτάθηκε η λύση της βίλλας Κώνστα. Μόνο που το γεγονός δημιούργησε νέες διαμαρτυρίες από την πλευρά των γονιών, που φώναζαν ότι η διοίκηση «αυτοσχεδιάζει» και «δεν έχει συγκροτημένη λύση για τη λειτουργία του σχολείου». Μάλιστα, στην τελική παρέμβασή του και λίγο πριν μπει προς ψηφοφορία η πρόταση της διοίκησης, ο γραμματέας του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Στρ. Ρότσκος ξεκαθάρισε ότι «όσο η διοίκηση δεν δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε το σχολείο θα λειτουργήσει και πάλι ενιαία, εμμένουμε στο “όχι”». «Δεν είναι λύση να χωρίσουμε το σχολείο στα τρία», πρόσθεσε.

Τελικώς, η πρόταση της διοίκησης «πέρασε» από το Δημοτικό Συμβούλιο με 25 θετικές και 9 αρνητικές ψήφους.

Η απόφαση του δημάρχου για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet