Ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τους δημιουργούς στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Πολιτισμός

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τους δημιουργούς στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Ένα τριήμερο γεμάτο κινηματογράφο με προβολή βραβευμένων, διακεκριμένων εξαίρετων ντοκιμαντέρ απόλαυσαν οι φίλοι του είδους που παρακολούθησαν το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κηφισιάς που διοργάνωσε στις 27, 28 & 29 Νοεμβρίου 2015  το Τμήμα Πολιτισμού του ΝΠΔΔ «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς στην αίθουσα προβολών του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς.

Το πρόγραμμα προβολών περιείχε μια ποικιλία θεμάτων που κάλυπτε ένα μεγάλο αριθμό ενδιαφερόντων και προτιμήσεων των θεατών.

Συγκεκριμένα το κοινό απόλαυσε τα ακόλουθα ντοκιμαντέρ:

«Ηλιόσποροι», του Αντώνη Τολάκη

Η παρέα των μικρών μεταναστών που προσπαθεί να επιβιώσει στην Αθήνα της κρίσης. Ο δημιουργός παραβρέθηκε κι οι χρήσιμες πληροφορίες κι η προσωπική του επαφή με τα παιδιά κάλυψαν τις απορίες αλλά επιπλέον συγκίνησαν το κοινό.

«Άλλος δρόμος δεν υπήρχε», του Σταύρου Ψυλλάκη

Μετά το τέλος του εμφυλίου μια ομάδα ανταρτών κρύβεται για 14 χρόνια στην Κρήτη… Ο παλαίμαχος σκηνοθέτης, με μεγάλη φιλμογραφία στο ενεργητικό του, απάντησε στο πλήθος των ερωτήσεων που γέννησε η τόσο ενδιαφέρουσα ταινία του.

«Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ», του Παύλου Τσιαντού

Μετά την προβολή του χρονικού της προετοιμασίας και της ανάβασης της πρώτης ελληνικής αποστολής στην κορυφή του Έβερεστ, ο ορειβάτης και κινηματογραφιστής Παύλος Τσιαντός, απάντησε στις απορίες που γέννησε το τόσο σημαντικό γεγονός δίνοντας παραστατικά μια σύντομη περιγραφή της μοναδικής εμπειρίας ζωής που έζησε.

«Συνάντηση με την Κική Δημουλά», της Κατερίνας Πατρώνη

Μια προσωπική, εξομολογητική, αφοπλιστική συζήτηση, με την Κική Δημουλά. Μοναδική εμπειρία η συνάντηση μ΄ αυτήν την ξεχωριστή προσωπικότητα όπως ανέφερε η δημιουργός του ντοκιμαντέρ  Κατερίνα Πατρώνη, που απάντησε στις απορίες που γέννησε η παρουσίαση της εξαίσιας και τόσο ενδιαφέρουσας δουλειάς της.

«Έλληνες  Εθνικοί Ευεργέτες», της Λίλας Παπαδημητρίου

Η ζωή και το έργο των μεγάλων εθνικών ευεργετών. Λεπτομέρειες για την έρευνα και τον τρόπο συγκέντρωσης  πληροφοριών έδωσε η δημιουργός Λίλα Παπαδημητρίου που παραβρέθηκε στην προβολή.

«Ε.Σ.Υ. να με θυμάσαι», του Κωστή Κεκελιάδη

Η  πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από την ίδρυση στη λειτουργική του κατάρρευση μέσα από συνεντεύξεις γιατρών, υγειονομικών και των ίδιων των αποκλεισμένων. Από τη Θεσσαλονίκη ήρθε, όπου ζει κι εργάζεται ο δημοσιογράφος Κωστής Κεκελιάδης και παραβρέθηκε στην προβολή του σημαντικού ντοκιμαντέρ του κι απάντησε στο πλήθος των ερωτήσεων που γέννησε το φλέγον ζήτημα της υγείας.

«Καιρός για ήρωες», των Άγγελου Κοβότσου – Καλλιόπης Λεγάκη

Ο 85χρονος ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος αποκαλύπτει στον γνωστό σκηνοθέτη Ροβήρου Μανθούλη την ελληνική πτυχή του σκανδάλου Watergate. Παρόντες κι οι δυο συντελεστές του ντοκιμαντέρ έδωσαν επιπλέον πληροφορίες του σκανδάλου που είχε πάρει διεθνείς διαστάσεις κι είχε συγκλονίσει τον κόσμο.

«HIPPIE, HIPPIE, MATALA, MATALA», των Γιώργου ΒαρελάΜαρίας Κουφοπούλου

Οι μύθοι και οι αλήθειες για τους χίππις στα Μάταλα της Κρήτης τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70. Ένα χαριτωμένο κι έξυπνο ντοκιμαντέρ, μια ζωντανή διαφήμιση για τον τουρισμό μας.

«Οι νύμφες του HINDU KUSH», της Αννέτας Παπαθανασίου

Η ζωή των γυναικών Καλάς στο Πακιστάν και η απαγωγή του δασκάλου Θανάση Λερούνη. Σημαντικές λεπτομέρειες και απαντήσεις για τη συνέχεια των προσπαθειών διαβίωσης της σημαντικής αυτής φυλής έδωσε η δημιουργός που παραβρέθηκε στην προβολή.

«Food for love», της Μαριάννας Οικονόμου

Η Ελληνίδα μάνα και τα τάπερ της. Μια παρουσίαση σε βάθος της προστατευτικής Ελληνίδας μάνας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την κρίση η ελληνική οικογένεια.

Το Φεστιβάλ έκλεισε με το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ «Πύλα, αυτοί που πάντα έμεναν μαζί» του Ηλία Δημητρίου.

To 1974 η Κύπρος μοιράστηκε στα δύο… εκτός από ένα χωριό το οποίο αντιστάθηκε και παρέμεινε μετέωρο, στη νεκρή ζώνη, κάτω από την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Ο σκηνοθέτης Ηλίας Δημητρίου παραβρέθηκε στην προβολή κι έδωσε πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις της συνύπαρξης των δυο λαών.

Στις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που ακολούθησαν όλες τις προβολές οι σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες που παραβρέθηκαν, έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για το έργο τους κι απάντησαν στις απορίες των θεατών. Το ντοκιμαντέρ, είδος που δίνει την ευκαιρία στον θεατή εκτός από το να διευρύνει τις γνώσεις του να ψυχαγωγηθεί, να προβληματιστεί κοινωνικά κι αρκετές φορές να έχει απορίες που να μπορεί να απαντήσει μόνον ο δημιουργός.

Την παρουσίαση του προγράμματος και τον συντονισμό των συζητήσεων έκανε η Αννέτα Μολύβα.

Στην ομαλή εξέλιξη της εκδήλωσης συνέβαλε η αμέριστη συμβολή και βοήθεια του γυμνασιάρχη Κων. Κούκη και των υπολοίπων εκπαιδευτικών του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς.

Στο τριήμερο των προβολών παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς Σταύρος Ζαπάντης, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Καλός, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κηφισιάς Δημ. Αγαπάκη, τα μέλη του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ και μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κική Αυγουστάτου και Λίλα Παπαδημητρίου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου και θεατές – θαυμαστές του ιδιαίτερου κινηματογραφικού είδους του ντοκιμαντέρ.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet