«Η γυναίκα στη Μινωϊκή εποχή» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς
Πολιτισμός

«Η γυναίκα στη Μινωϊκή εποχή» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

Η Αθηνά Ν. Κυριακάκη–Σφακάκη, ξεναγός-συγγραφέας, ταξιδεύει το κοινό στον κόσμο του Μινωϊκού Πολιτισμού με το θέμα «Η Γυναίκα στη Μινωϊκή Θρησκεία, Κοινωνία και Καθημερινότητα», όπως ενημερώνει το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς.

Λίγα λόγια για την ομιλία, από την Αθηνά Ν. Κυριακάκη–Σφακάκη

Τη Μινωΐτισα γυναίκα αποκαλύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές των μινωϊκών θέσεων της Κρήτης, της Σαντορίνης και άλλων μακρινών θέσεων, μινωϊκών αποικιών και θέσεων ενδιαφερόντων οικονομικών εμπορικών και πολιτιστικών των Μινωϊτών.

Γυναικείες μορφές αναγνωρίζονται στα μινωϊκά πήλινα ειδώλια λάτρεων και ιερειών σε τοιχογραφικές διακοσμητικές παραστάσεις, σε ανθρωπόμορφα λατρευτικά και τελετουργικά σκεύη.

Η Μινωΐτισα γυναίκα συμμετείχε σε δρώμενα σε δημόσιους χώρους, θεατρικούς και ιερά. Σε παραστάσεις θρησκευτικών τελετουργιών υπερτερούν οι γυναικείες παρουσίες αριθμητικά και σημειολογικά.

Η ισότιμη εμφάνιση και δράση γυναικών και ανδρών σε θρησκευτικές διοργανώσεις, εμπεριέχει και εκπέμπει μήνυμα ισότητας γυναικών και ανδρών. Λανθάνουσα μητριαρχία στην φαινομενικά ανδροκρατούμενη μινωική κοινωνία;

Τυπική ενδυμασία της Μινωΐτισας, το γυμνόστηθο ποδήρες πολυποίκιλτο ένδυμα. Κομψή, με ολική φροντίδα καλλωπισμού, διέθετε ικανά εφόδια. Υπήρχαν ταξικές διαφορές μεταξύ των γυναικών των ανακτόρων των επαύλεων των αγροικιών, των αγροτικών και ποιμενικών εγκαταστάσεων. Μάρτυρες των διαφορών οι ποσοτικές και ποιοτικές διαφορές αντικειμένων γυναικείας χρήσης, κοσμημάτων, και κτερισμάτων.

Ο πηλός, τα βότσαλα και το ξύλο, που δεν διασώθηκαν, υλικά προσιτά στους οικονομικά ασθενείς. Ο Χαλκός, ο χρυσός, οι πολύτιμες για τους Μινωΐτες λίθοι, όπως σάρδιος, σαρδόνυξ, αμέθυστος, υαλόμαζα, αιγυπτιακό κυανούν κ.ά. υλικά για την άρχουσα τάξη και το ιερατείο.

Εντός των διαμερισμάτων και των οικιών, στα υφαντήρια και στα εργαστήρια των μεγάρων και των ιερών, οι Μινωΐτισες συνέβαλαν στη δημιουργία και στην άνθηση του Μινωϊκού πολιτισμού, του αρχαιότερου Ευρωπαϊκού πολιτισμού και ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς παγκοσμίως.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet