Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για τις ελληνοαραβικές σχέσεις στον Δήμο Κηφισιάς
Πολιτισμός

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για τις ελληνοαραβικές σχέσεις στον Δήμο Κηφισιάς

Ο Δήμος Κηφισιάς, το ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών και το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσαν στις 25 και 26 Απριλίου στην αίθουσα του δημαρχείου «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος», την επιστημονική διημερίδα με κεντρικό θέμα «Ανατολή και Δύση: Ελληνοαραβικές Σχέσεις» και επιμέρους θέματα α) Οι πολιτιστικές σχέσεις του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού με την Αίγυπτο και Ελλάδα (19ος – 21ος αι) και β) Όψεις της Βυζαντινής και της πρώιμης Αραβικής Αιγύπτου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, «Την περίοδο αυτή οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος – Αιγύπτου βρίσκονται σε άριστο επίπεδο. Παράλληλα με το συνέδριο μας, σύμπασα η πολιτική ηγεσία εορτάζει τα θυρανοίξια της Μονής του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο, παρουσία εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και της εκκλησίας ενώ πραγματοποιούνται επαφές σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Ιστορική στιγμή για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, για την ώρα βεβαίως σε συμβολικό επίπεδο, το οποίο όμως είναι αξιομνημόνευτο. Ο Δήμος Κηφισιάς, αγκαλιάζει και συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, αφού μεταξύ άλλων φιλοξενεί ένα τμήμα των Αιγυπτιωτών».

Στην επιστημονική διημερίδα παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς Σταύρος Ζαπάντης, ο ακαδημαϊκός και ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Ρούκουνας, ο ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπος Μπαμπούνης οι οποίοι απηύθυναν και χαιρετισμό, ο δημοτικός σύμβουλος Παντελής Παπανικολόπουλος και ο dr. Hussein Marie Mahmoud (cultural attachéand Director of the Cultural Center- Embassy of the Arab Republic of Egypt in Athens).

Το Σάββατο 25 Απριλίου παρουσιάστηκαν τα εξής θέματα: «Η δεύτερη αραβική κατάκτηση της Αλεξάνδρειας» (645), «Μαρτυρίες σε λόγο τυπογραφικό, σύμβολα και αναπαραστάσεις: το πρώτο δημοσιογραφικό όργανο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού «Η Αίγυπτος» (1862-1863), «Η σχέση αλεξανδρινών λογοτεχνών και Κ.Π. Καβάφη. Η συμβολή τους στη γνωριμία και αναγνώριση του έργου του στην Ελλάδα και το εξωτερικό», «Δημήτρης Παπαδήμος: ο Αιγυπτιώτης ταξιδιώτης φωτογράφος», «Αλεξάνδρεια – Κ.Π. Καβάφης», «Αλεξανδρινός και Αραβικός Αριστοτελισμός», «Ο Λόγιος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Χριστόφορος (1939-1966) ως εθναρχούσα εκκλησιαστική προσωπικότης», «Η εφημερίδα «Κάιρον» (1873-1876) και ο Ελληνισμός της Αιγύπτου», «Ζυμώσεις του ελληνικού θεάτρου με τον Αιγυπτιώτικο Ελληνισμό (19ος αι. – αρχ. 20ου αι.). Πρόσωπα – Τάσεις – Ρεπερτόριο», «Τα μικτά δικαστήρια Αιγύπτου», «Ο χαράκτης Ιωάννης Κεφαλληνός (Αλεξάνδρεια 1894 – Αθήνα 1957), τα δημιουργικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια (1914-1918), το διάστημα των σπουδών του στο Παρίσι και ενδεικτικά το εικαστικό και διδακτικό του έργο στο εργαστήριο χαρακτικής στην ΑΣΚΤ (από το 1931)», «Ποιητικές τοποθετήσεις του Κ.Π. Καβάφη έναντι της αποικιοκρατίας και του κοσμοπολιτισμού», «Η οικουμενική προσωπικότητα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Παρθενίου Γ΄ (Κοϊνίδη)» και «Ο βυζαντινός στόλος κατά την εποχή των πρώιμων αραβικών κατακτήσεων: ο Δρόμων».

Την Κυριακή 26 Απριλίου παρουσιάστηκαν τα εξής θέματα: «Η Κοπτική Εκκλησία. Γενική επισκόπηση», «O όρος “Ευδαίμων Αραβία” και η πρόσληψή του από βυζαντινούς συγγραφείς», «Η επιβίωση της ειδωλολατρίας στη Βυζαντινή Αίγυπτο μέσα από τα αγιολογικά κείμενα της Κοπτικής Γραμματείας», «Η εκκλησία της Αλεξανδρείας τον 4ο αιώνα»

Τέλος, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ ομιλητών και κοινού.

Οργανωτική Επιτροπή

  • Επίτιμος Πρόεδρος: Ιωάννης Μελάς, τ. δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς.
  • Πρόεδρος: Σταύρος Ζαπάντης, πρόεδρος Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Κηφισιάς, δημοτικός σύμβουλος.
  • Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Τσούτσος, πολιτικός επιστήμων, συνεργάτης της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου.
  • Μέλος: Άρης Λειβαδάς, δικηγόρος – ιστορικός.
  • Μέλος: Γεώργιος Οικονομίδης, καθηγητής – φιλόλογος, διευθυντής Ελληνογαλλικής Σχολής, πρόεδρος Αιγυπτιωτών Κηφισιάς.
  • Μέλος: Βασίλης Γεωργιάδης, ιστορικός – συγγραφέας.
  • Μέλος: Ευρυδίκη Σαββίδου, μέλος ΙΕΑΑΣ, MA Πανεπιστημίου Columbia.

Επιστημονική Επιτροπή

  • Επίτιμος Πρόεδρος: Εμμανουήλ Ρούκουνας, ακαδημαϊκός, ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Πρόεδρος: Βασίλειος Χρηστίδης, τ. καθηγητής πανεπιστημίων Columbia και Ιωαννίνων – διευθυντής του ΙΕΑΑΣ.
  • Αντιπρόεδρος: Χαράλαμπος Μπαμπούνης, καθηγητής ΕΚΠΑ, διευθυντής του Εργαστηρίου ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ.
  • Μέλος: Βασίλης Κατσαρός, ομ. καθηγητής ΑΠΘ.
  • Μέλος: Κατερίνα Καραπλή, ομ. καθηγήτρια ΕΚΠΑ.
  • Μέλος: Αικατερίνη Κουτράκου, ιστορικός, υπουργείο Εξωτερικών.
  • Μέλος: Νίκος Μοσχονάς, ομ. διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών /Τμήμα  Βυζαντινών Ερευνών /Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet