Ομιλία για τη Φιλοσοφική Συμβουλευτική μέσω του Αρχαίου Δράματος από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς
Πολιτισμός

Ομιλία για τη Φιλοσοφική Συμβουλευτική μέσω του Αρχαίου Δράματος από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

Ο δρ. Λαμπρινός Πλατυπόδης, διδάσκων στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας και η δρ. Αναστασία Παμουκτσόγλου, π. πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, συγγραφέας-ερευνήτρια, παρουσιάζουν στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς το θέμα «ΗΛΕΚΤΡΑ του ΣΟΦΟΚΛΗ, Φιλοσοφική Συμβουλευτική μέσω του Αρχαίου Δράματος», όπως ενημερώνει η υπεύθυνη της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Δήμου Κηφισιάς, Μαρία-Χριστίνα Τσιάμα.

Λίγα λόγια από τους ίδιους για την ομιλία

Η Φιλοσοφική Συμβουλευτική (Philosophical Counseling) τα τελευταία τριάντα χρόνια γνωρίζει μια πρωτοφανή άνθηση· έχει δε ως σκοπό την ανάδειξη του πρακτικού χαρακτήρα της φιλοσοφίας, η οποία ανάγεται στους Προσωκρατικούς και δη στους Πυθαγορείους.

H φιλοσοφία ως τρόπος ζωής, modus vivendi, μεταμορφώνει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι την πραγματικότητα. Με τον όρο φιλοσοφία δεν εννοούμε μόνο τη μεθοδική αναζήτηση των αληθειών, αλλά κυρίως τους τρόπους βίωσής τους στην προσπάθεια του έλλογου όντος να διαχειρισθεί τα πολυποίκιλα προβλήματα που δυσχεραίνουν καθημερινά τον βίο του, να καταπολεμήσει τα πάθη του, να συνεργασθεί αποτελεσματικότερα με τους συνανθρώπους του και να αντιμετωπίσει το κακό, αυτό το οποίο ο ίδιος προκαλεί και εκείνο που αναίτια και πολλές φορές βάναυσα υφίσταται.

Η πρώτη ύλη για τη Φιλοσοφική Συμβουλευτική δεν θα πρέπει να αναζητείται μόνο στα κείμενα των «κατ’ επάγγελμα φιλοσόφων», αλλά σε όλα τα κείμενα που βρίθουν αληθειών, τρόπων πρόσληψης και βίωσής τους, πολλώ δε μάλλον στα κλασικά λογοτεχνικά κείμενα που ο χρόνος έχει πολλαπλώς επιβεβαιώσει τον ψυχοφελή χαρακτήρα τους.

Οι αλήθειες που εμπεριέχονται -αλλά δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτες- στον δραματικό λόγο μας βοηθούν να προχωρήσουμε σε μια ριζική μεταμόρφωση του σκέπτεσθαι και του ζην. Σύμφωνα δε με τον Κικέρωνα αυτές τις αλήθειες οφείλουμε να τις καταστήσουμε κυβερνήτη της ζωής μας, αφού με αυτές μπορούμε να μειώσουμε τα ανθρώπινα ελαττώματα και να θεραπεύσουμε τα πάθη της ψυχής μας, κυρίως να αντέξουμε στωικώ τω τρόπω τα αδόκητα και άφατα δεινά που συχνά και αδιακρίτως μας πλήττουν.

Στη βάση αυτών των κατευθυντήριων προσανατολισμών οργανώνουμε από δεκαετίας σεμινάρια Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και τα οποία μέχρι τώρα τυγχάνουν ευρύτατης αποδοχής, όπως αυτό του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Κηφισιάς που λειτουργεί από το 2014. Ύστερα από μια αθέλητη διακοπή, λόγω της πανδημίας Covid 19, συνεχίζουμε διαδικτυακά την όμορφη συνεργασία μας με την Ηλέκτρα του Σοφοκλή, έχοντας την πεποίθηση και την προσδοκία ότι θα είμαστε στο φιλόμουσο κοινό μας χρήσιμοι.

Η ομώνυμη ηρωίδα της εξέχουσας τραγωδίας του Σοφοκλή ζώντας μετά τη στυγερή και αποτρόπαιη δολοφονία του πατέρα της, του Αγαμέμνονος, από την ίδια της την μητέρα και τον εραστή της φόνισσας Αίγισθο, στην απόλυτη θλίψη, μοναξιά και κακουχία, θα αναμένει τη στιγμή της εκδίκησης των δολοφόνων και της απονομής της «δικαιοσύνης» από τον εξόριστο αδελφό της Ορέστη. Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας αναμονής οι φρικτές δοκιμασίες, οι απρόσμενες ανατροπές και οι ατελεύτητες απογοητεύσεις θα αναδείξουν τον ψυχικό κόσμο της τραγικής ηρωίδας. Η Ηλέκτρα στο τέλος, ως γέρας της υπομονής και της επιμονής της για την επιβολή της θείας δίκης,  θα δει την τιμωρία των δολοφόνων του πατέρα της από τον ομομήτριο Ορέστη, που η ίδια είχε φροντίσει να φυγαδεύσει, για την σωτηρία του και φυσικά για την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος του γονέα της.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet