Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στον Δήμο Κηφισιάς
Πολιτισμός

Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στον Δήμο Κηφισιάς

Για 3η συνεχή χρονιά το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς διοργανώνει Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ του Δήμου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος» του δημαρχείου Κηφισιάς (Διονύσου & Μυρσίνης), από την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017.

Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα προβολών
Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

17:00 – «Σινέ Θησείον» της Μαρίας Ντούζα (52΄)

Το Σινέ Θησείο είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον ομώνυμο θερινό κινηματογράφο της Αθήνας, ο οποίος, αν και βρίσκεται στην υπερτουριστική περιοχή κοντά στην Ακρόπολη, αρνείται πεισματικά να ενταχθεί στο παρόν, μένοντας ουσιαστικά εκτός χρόνου. Αυτό που νιώθει κανείς εκεί, δεν είναι νοσταλγία για το παρελθόν ή θαυμασμό για τις αρχαιότητες, αλλά μια σπλαχνική αίσθηση της ενέργειας που ρέει μέσα στον χρόνο και συνδέει τις ζωές μας με τις ιστορίες που βλέπουμε, το παρελθόν με το παρόν, τον κινηματογράφο με τη ζωή.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

18:30 – «Ο Μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (81΄)

Το ντοκιμαντέρ έχει βραβευθεί με το Βραβείο Κοινού στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ο Νίκος Αναστασίου, πλανόδιος μανάβης, με τη γυναίκα του Σοφία, από τη δεκαετία του 1980 κάνουν το ίδιο δρομολόγιο. Μία φορά την εβδομάδα, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ξεκινώντας από τα Τρίκαλα επισκέπτονται τα εγκαταλειμμένα χωριά της νοτιοδυτικής Πίνδου, μια διαδρομή 75 χιλιομέτρων. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί το ταξίδι τους στις τέσσερις εποχές του χρόνου το οποίο μεταμορφώνεται σε ένα συναρπαστικό όσο και συγκινητικό οδοιπορικό σε μιαν άγνωστη πλευρά της Ελλάδας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

20:30 – «Όλυμπος: Τέσσερα μονοπάτια για να φτάσεις τους θεούς» του Νίκου Ντουρλιού (93΄)

Ένα ντοκιμαντέρ για το εθνικό πάρκο του Ολύμπου και τις τέσσερις πιο δημοφιλείς διαδρομές για να φτάσει κανείς στο οροπέδιο των Μουσών και την κορυφή Μύτικας. Στις τέσσερις αυτές διαδρομές θα οδηγήσουν τους θεατές διαφορετικοί ορειβάτες κάθε φορά. Μια πρόσκληση για να γνωρίσουμε την κατοικία των θεών και τους ανθρώπους που αγάπησαν το μαγικό αυτό βουνό.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

17:00 – «Ο Ελκόμενος επί κρημνού, Κρήτη 1947» του Κώστα Νταντινάκη (66΄)

Κρήτη, 1947. Ενώ στα Χανιά μαίνεται ο Εμφύλιος, τα μεσάνυχτα της 1ης Αυγούστου, παρακρατικοί της ομάδας Παύλου Γύπαρη απαγάγουν δολίως από το σπίτι του τον αγωνιστή ιερέα του ΕΑΜ Νικόλαο Αποστολάκη και, αφού τον βασανίζουν απάνθρωπα, τον πετούν στον Κόκκινο Γκρεμό κοντά στις φυλακές Καλαμίου. Η σύζυγός του εκτοπίζεται από το Νεροχώρι Αποκορώνου όπου διέμεναν, ενώ τα πέντε παιδιά τους συνεχίζουν να διώκονται μέχρι τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Τα γεγονότα μαρτυρούν επιζώντες της περιόδου, με προεξάρχουσα την κόρη του Αποστολάκη, Ισμήνη.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

18:30 – «Vive la fuite» της Εύης Καραμπάτσου (74΄)

«Vive la fuite!» ήταν το μότο ζωής του Αλέξη Ακριθάκη, του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου, ο οποίος πέρασε την πιο γόνιμη περίοδο της καλλιτεχνικής του πορείας στο Βερολίνο. Ένας ρομαντικός, αντισυμβατικός ζωγράφος, ένας ονειροπόλος με ανεπιτήδευτη παιδικότητα, μια παρορμητική προσωπικότητα που ταυτίστηκε με τον μύθο του «κολασμένου» καλλιτέχνη με τον πιο ταπεινό και βιωματικό τρόπο.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

20:30 – «Στρίγγλες» του Άγγελου Κοβότσου (86΄)

Το ντοκιμαντέρ έχει βραβευθεί με το Βραβείο Κοινού στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μια ορχήστρα αποτελείται από μία κιθάρα, ένα μπάσο, ένα πιάνο και τύμπανα. Α! Και μια φωνή. Σωστά; Λάθος! Μια ορχήστρα μπορεί να αποτελείται από πέντε φωνές που κάνουν τα πάντα. Πέντε γυναίκες. Πέντε ζωές. Που αγωνίζονται να επιβιώσουν στο δύσκολο καλλιτεχνικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας μια μουσική εναλλακτική. Μια μουσική με γυναικεία ταυτότητα. Προσπαθούν να κρατηθούν ενωμένες. Θα τα καταφέρουν;

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

17:00 – «Πού είσαι Σινγκάλ;» του  Άγγελου Ράλλη (103΄)

Το ντοκιμαντέρ έλαβε ειδική μνεία της Κριτικής Επιτροπής του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την πόλη Σινγκάλ και απήγαγε 3.000 γυναίκες Γεζίντι. Σ΄ ένα έρημο ορυχείο άνθρακα στα τουρκικά σύνορα, Γεζίντι πρόσφυγες προσδοκούν την ασφαλή επιστροφή τους. Μέσα από τα μάτια ενός ηλικιωμένου, ενός εφήβου και μιας οικογένειας, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα διλήμματα αυτής της διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας. Η οικογένεια Χαβίντ μιλάει στο τηλέφωνο με την απαχθείσα κόρη τους και προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαγοράσει την ελευθερία της μέσα από ένα δίκτυο μεσαζόντων. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορος όταν επισκέπτονται τη Σινγκάλ, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

19:00 – «Η μεγάλη ουτοπία» του Φώτου Λαμπρινού (90΄)

1917-2017: Ένας αιώνας από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Το μεγάλο όραμα που συνεπήρε εκατομμύρια ανθρώπους σ΄ όλον τον πλανήτη, γέννησε μεγάλες ελπίδες, όνειρα, οράματα και μαζί εξεγέρσεις, πολέμους, καταστροφές, που σημάδεψαν ανεξίτηλα ολόκληρο τον εικοστό αιώνα. Έναν αιώνα που έζησε τη μεγαλύτερη ουτοπία που γέννησε ποτέ η ανθρωπότητα. Η ταινία αφηγείται την πρώτη κρίσιμη διαδρομή (1917-1934) αυτού του οράματος στη χώρα που γεννήθηκε, τη Σοβιετική Ένωση, ανατρέποντας πολλά από τα μέχρι σήμερα γνωστά στερεότυπα.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

20:30 – «Πορτραίτο του πατέρα σε καιρό πολέμου» του Τίμωνος Κουλμάση (88΄)

Με φόντο τη γερμανική κατοχή, η ταινία αυτή αφηγείται την ιστορία ενός έρωτα, του πατέρα του σκηνοθέτη, βοηθού καθηγητή στο μυστηριώδες Γερμανικό Επιστημονικό Ινστιτούτο της Αθήνας -που ενώ λειτουργούσε με γερμανική χρηματοδότηση, στην πραγματικότητα ήταν καταφύγιο αντιστασιακών φοιτητών- και της Νέλλης, νεαρής φοιτήτριας στη Σχολή Καλών Τεχνών. Σκιαγραφεί, επίσης, τη μορφή του φίλου τους, Ρούντολφ Φάρνερ, ιδρυτή του Ινστιτούτου, ενός απ΄ τους ελάχιστους συντρόφους του Κλάους φον Στάουφενμπεργκ στη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Χίτλερ, στις 20 Ιουλίου 1944, που επιβίωσε μετά την καταστολή που ακολούθησε.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Διοργάνωση – Συντονισμός συζητήσεων: Αννέτα Μολύβα.

 

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στους αριθμούς 213 2007204, 205, 207.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet