Το «Ζηρίνειο» δίχασε την Κηφισιά – «Χάθηκε η μπάλα» στο Δημοτικό Συμβούλιο
Αθλητισμός

Το «Ζηρίνειο» δίχασε την Κηφισιά – «Χάθηκε η μπάλα» στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ήταν ίσως η χειρότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς αυτή της Τετάρτης 22 Ιουνίου. Το θέμα της απόφασης του Νομικού Προσώπου «Δημ. Βικέλας» να καταργήσει τη μία διαδρομή του στίβου στο δημοτικό στάδιο «Ι. Ζηρίνης», προκειμένου να επεκταθεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο, ώστε να επιτραπεί στην ΠΑΕ Κηφισιάς να το χρησιμοποιήσει ως έδρα της κατά τη νέα αγωνιστική περίοδο στη Super League 2, απασχόλησε για 5,5 ώρες -και μάλιστα προ ημερησίας- το σώμα των δημοτικών συμβούλων.

Η συζήτηση ξεκίνησε γύρω στις 8 το βράδυ και ολοκληρώθηκε στις 13:30 της Πέμπτης 23 Ιουνίου, μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης, την αστυνομία να βρίσκεται απέξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικούς αστυνομικούς να προσπαθούν να επιβάλλουν κάποια τάξη εντός αιθούσης. Και ναι μεν ο δήμαρχος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν μεταβεί στο δημαρχείο αυτεπάγγελτα και ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί προσπαθούσαν να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού (μάλιστα, παραδέχθηκε δημοσίως ότι δεν τα κατάφεραν στο σημείο αυτό, αφού στην αίθουσα υπήρξε τεράστιος συνωστισμός στις θέσεις του κοινού), αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι κάποιες φορές έσπευσαν να κατευνάσουν τα πνεύματα, αποτρέποντας τα χειρότερα…

Και τα χειρότερα θα μπορούσαν εύκολα να συμβούν, αφού το κλίμα που είχε δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα σχετικά με το «Ζηρίνειο», οι βαριές κατηγορίες κατά της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου Γιώργου Θωμάκου, η ανταλλαγή ανακοινώσεων, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ ΠΑΕ και σωματείων του κλασικού αθλητισμού, είχαν ήδη διαμορφώσει «πύρινη» ατμόσφαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι, είχαμε στιγμές που δημοτικοί σύμβουλοι όρθιοι αντιπαρατέθηκαν με πολίτες, κάποιοι «έδιναν ραντεβού έξω» για να λύσουν τις διαφωνίες τους, ενώ μια χαρακτηριστική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν τα παιδιά του κλασικού αθλητισμού, σηκώθηκαν, πλησίασαν στο προεδρείο και κατέθεσαν τα βραβεία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δίπλα στον δήμαρχο, ο οποίος -εμφανώς αμήχανος- αναρωτήθηκε εάν αυτή η ενέργεια εκφράζει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Αθλητές και αθλήτριες του κλασικού αθλητισμού καταθέτουν τα βραβεία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τελικώς, σε μια διαδικασία που μάλλον… ξέφυγε από τα όσα ορίζει ο κανονισμός, αφού είχε προηγηθεί ο «μαραθώνιος» συζήτησης, έγινε ψηφοφορία για να τεθεί το θέμα ως έκτακτο και κατόπιν ακολούθησε ψηφοφορία επί της πρότασης των αντιπολιτευτικών παρατάξεων, να δοθεί εντολή στον δήμαρχο να ζητήσει από το Νομικό Πρόσωπο «Δημ. Βικέλας» να ανακαλέσει την απόφασή του και από εκεί και πέρα να υπάρξει διαβούλευση για το τι θα γίνει με το γήπεδο ποδοσφαίρου. Πρόταση, η οποία πέρασε με 21 θετικές ψήφους, μεταξύ αυτών και του δημοτικού συμβούλου της διοίκησης Γιάννη Παντελεάκη.

Βέβαια, δεν ξέρουμε κατά πόσο θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση, αφού ο κ. Θωμάκος έσπευσε να τη χαρακτηρίσει «αντιδημοκρατική», αλλά και αχρείαστη, αφού -όπως ενημέρωσε- την Παρασκευή 24 Ιουνίου δικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί, και ίσως έχουμε ανατροπή του σκηνικού.

Βέβαια, η αντιπολίτευση έσπευσε να ανταπαντήσει ότι «αντιδημοκρατικό είναι να κρίνει ο δήμαρχος την απόφαση της πλειοψηφίας», προσθέτοντας ότι ανεξαρτήτως της δικαστικής εξέλιξης, θα πρέπει οπωσδήποτε να ανακληθεί η απόφαση του Νομικού Προσώπου.

Γ. Θωμάκος: Η απόφαση είναι ειλημμένη – Δεν θα εξορίσουμε το ποδόσφαιρο

Ο δήμαρχος στην αρχική τοποθέτησή του, αλλά και σε όλες τις παρεμβάσεις του, ξεκαθάρισε ότι το Νομικό Πρόσωπο «Δημ. Βικέλας» είναι αυτόνομο και αυτοδιοικούμενο, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να παρέμβει και να του επιβάλλει αλλαγή απόφασης. Από εκεί και πέρα, μίλησε για την αναγκαιότητα ισότιμης αντιμετώπισης όλων των αθλητικών σωματείων, λέγοντας ότι η ποδοσφαιρική ομάδα χρησιμοποιεί το δημοτικό στάδιο για περίπου έναν αιώνα και δεν πρόκειται να επιτρέψει την έξωσή της από τον δικό της χώρο.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η απόφαση για τον περιορισμό των διαδρομών του στίβου από 6 σε 5 δεν ήταν εύκολη, αλλά κρίθηκε επιβεβλημένη αφού σε διαφορετική περίπτωση η ποδοσφαιρική ομάδα της Κηφισιάς δεν θα μπορούσε να τη δηλώσει ως έδρα της το «Ζηρίνειο» για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Κι αυτό καθώς οι διαστάσεις του γηπέδου πρέπει να επεκταθούν, εις βάρος του στίβου, προκειμένου να πληρούν τις προδιαγραφές που θέτει η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος της Super League 2.

Επίσης, ο κ. Θωμάκος είπε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις προκειμένου να αναζητηθούν και νέοι χώροι (παλιό γήπεδο ΧΑΝ, στάδιο «Βαρδαξής» στη Νέα Ερυθραία) προκειμένου να φιλοξενήσουν δραστηριότητες του στίβου.

Ένα θέμα που τέθηκε τόσο από δημοτικούς συμβούλους, όσο και από κάποια σωματεία, ήταν αυτό της επιβάρυνσης της περιοχής των Αλωνίων, όπου βρίσκεται στο στάδιο, από το αυξημένο κυκλοφοριακό που θα δημιουργηθεί κατά τη διεξαγωγή των αγώνων ποδοσφαίρου, αλλά και των φαινομένων χουλιγκανισμού που ενδεχομένως υπάρξουν. Ο κ. Θωμάκος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν συμβάντα οπαδικής βίας, αφού στους μεγάλους αγώνες θα αναζητηθεί άλλη έδρα για τη διεξαγωγή τους, κάτι που -όπως είπε- δεν είναι μόνο βούληση της διοίκησης, αλλά και των ίδιων των ομάδων.  

Μεγάλη έμφαση έδωσε ο δήμαρχος στις σοβαρές καταγγελίες κατά του προσώπου του τόσο από τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην δήμαρχο Βασίλη Βάρσο, όσο και από την εντεταλμένη σύμβουλο Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής Μαργαρίτα Βάρσου. Ο κ. Θωμάκος ζήτησε επιμόνως και από τους δύο είτε να παρουσιάσουν τα στοιχεία που στοιχειοθετούν τις καταγγελίες τους για συναλλαγή του δημάρχου Κηφισιά στο θέμα που έχει ανακύψει, είτε να ανακαλέσουν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει η όλη υπόθεση και δικαστική προέκταση.

Μετά από πολλές ώρες, ο κ. Βάρσος ανασκεύασε κατά ένα μέρος τη δήλωσή του, λέγοντας ότι ο όρος «συναλλαγή» δεν έχει μόνο οικονομικό χαρακτήρα, αλλά μπορεί να υποκρύπτει προσπάθεια «υφαρπαγής ψήφων». Αντιθέτως, δεν υπήρξε κάποια αντίστοιχη δήλωση από πλευράς της κ. Βάρσου.

Χάσμα μεταξύ κλασικού αθλητισμού και ποδοσφαίρου

Συναισθηματικά φορτισμένες ήταν οι τοποθετήσεις επί του θέματος εκ μέρους του προέδρου του Γυμναστικού Συλλόγου Κηφισιάς Ιωάννη Σιώμου και του αρχιπροπονητή της Ολυμπιάδας Κηφισιάς Γιώργου Αποστολά.

Ο πρώτος μίλησε για «εξαιρετικά θλιβερή μέρα» για τον κλασικό αθλητισμό της πόλης, προειδοποιώντας ότι ο περιορισμός των διαδρομών του στίβου θα προκαλέσει «αλυσιδωτά προβλήματα», ενώ τελικώς θα οδηγήσει σε «μαρασμό» τα συγκεκριμένα αγωνίσματα. Κατηγόρησε δε τη δημοτική αρχή ότι «εξορίζει» τον κλασικό αθλητισμό, πριν φτιάξει νέες αντίστοιχες υποδομές για τις ανάγκες του.

Ο κ. Αποστολάς τόνισε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αμέσως μετά τις διακοπές, τα σωματεία του ερασιτεχνικού αθλητισμού βρέθηκαν αντιμέτωπα με αλλαγές στο «Ζηρίνειο» που ευνοούσαν την ποδοσφαιρική ομάδα και δυσκόλευαν το έργο τους. Επίσης, σημείωσε ότι τα δημοτικά γυμναστήρια είναι για να στηρίζουν το σχολικό, μαζικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό και όχι για να εξυπηρετούν ανώνυμες εταιρείες.

Από την πλευρά της ΠΑΕ Κηφισιάς τον λόγο πήραν -εν μέσω πολλών διαμαρτυριών και διακοπών- ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Βασίλης Γαντζούλας και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Χρήστος Πρίτσας.

Αμφότεροι υποστήριξαν ότι ακόμη και με μία διαδρομή στίβου λιγότερη ο κλασικός αθλητισμός μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στο «Ζηρίνειο», αλλά αν διατηρήσει και τις έξι διαδρομές αυτό σημαίνει ότι η ΠΑΕ Κηφισιάς θα πρέπει να φύγει από το στάδιό της. Επίσης, κατήγγειλαν το κλίμα «παραπληροφόρησης» από πλευράς των εκπροσώπων του κλασικού αθλητισμού τις προηγούμενες μέρες, με τον κ. Γαντζούλα να λέει χαρακτηριστικά ότι «η δημοτική αρχή δεν κάνει το χατίρι στην ΠΑΕ Κηφισιάς, αλλά στην ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης».

Μάλιστα, δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί και με δημοτικούς συμβούλους, καλώντας τους «να μην μπαίνουν μπροστά στις μπουλντόζες» για να αποτρέψουν το ξήλωμα του διαδρόμου, αλλά να μπαίνουν μπροστά όταν «υπάρχουν σωματεία που λειτουργούν χωρίς γιατρούς για τους αθλητές τους». Άφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση από τη νέα περίοδο, θα υπάρξουν επίσημες καταγγελίες.  

Από την πλευρά του, ο κ. Πρίτσας υποστήριξε ότι η νομική μορφή της ομάδας είναι αυτή που επιβάλλεται από τους κανονισμούς, «αλλά είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι και στον Ερασιτέχνη και στην ΠΑΕ». Πρόσθεσε δε ότι η ομάδα αγωνίζεται από το 1938 στο συγκεκριμένο γήπεδο και ότι πρόθεση του δωρητή του σταδίου Ιωάννη Ζηρίνη ήταν να φιλοξενούνται σε αυτό όλα τα αθλήματα.

Σκληρό «πρέσινγκ» στον δήμαρχο

Από εκεί και πέρα, οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων υπήρξε σκληρή προς τον δήμαρχο, με σχεδόν κοινό αίτημα να παρέμβει ώστε να ανακληθούν οι δύο αποφάσεις (σ.σ. ουσιαστικά πρόκειται για δύο αποφάσεις και όχι για μία) του «Δημ. Βικέλας» σχετικά με το δημοτικό στάδιο.

Μεταξύ άλλων:

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Χιωτάκης σημείωσε ότι «έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο γιατί τώρα ψάχνει ο Δήμος για εναλλακτικούς χώρους για τον κλασικό αθλητισμό», συμπληρώνοντας ότι «κανείς δεν πιστεύει στις προθέσεις του». Ο ίδιος χαρακτήρισε τους όλους χειρισμούς από πλευράς διοίκησης ως «μεθόδευση», ενώ ζήτησε την άμεση ανάκληση των αποφάσεων του Νομικού Προσώπου.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος ζήτησε από όλους να λειτουργήσουν ενωτικά, να βοηθηθεί η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, «αλλά μέχρι εκεί που αντέχουμε και μπορούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι δεν θα πρέπει να μειωθούν οι διαδρομές του στίβου στο «Ζηρίνειο».

Η Αγγελική Παπάζογλου έκανε λόγο για «διαδικαστικά και νομικίστικα τερτίπια» σε ένα θέμα όπου θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις. Κατηγόρησε επίσης τον δήμαρχο ότι ενώ απέφυγε τη διαβούλευση, έρχεται τώρα και ζητά εναλλακτικές προτάσεις, ενώ ήδη έχει πάρει την απόφασή του. Πρότεινε δε η ομάδα να αγωνιστεί για έναν χρόνο σε κάποια άλλη έδρα, ώστε στο ενδιάμεσο διάστημα να αναζητηθεί κάποια άλλη λύση για το γηπεδικό.

Η κ. Σάντυ Πατρινού-Ντελ Τόρο αναφέρθηκε γλαφυρά στο τι συνέβη κατά την επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ. του «Δημ. Βικέλας», περιγράφοντας μια κατάσταση που άφηνε πολλά ερωτηματικά ακόμη και για τη νομιμότητα λήψης των σχετικών αποφάσεων.

Ο Παναγιώτης Κανακάκης, αφού κατήγγειλε παράγοντα ομάδας ο οποίος, λίγο πριν την προσέλευσή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχολίαζε έξω από τη δημοτική αίθουσα ότι «ήρθα εδώ να γ… τα κομμούνια», ζήτησε από τον δήμαρχο να ανακαλέσει με «όποιο κόστος» την απόφαση και από το Νομικό Πρόσωπο να λειτουργεί με μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ο κ. Μανώλης Κουρμαδιάς μίλησε για «ακραίο διχασμό» στην πόλη, τον οποίο απέδωσε σε κάποιους «γρήγορους και κακούς χειρισμούς συνεννόησης, διαδικασιών και ενημέρωσης, από τη μία πλευρά και σε έναν ακραίο, διχαστικό και λαϊκίστικο, δημαγωγικό λόγο από την άλλη».

Ο κ. Χρήστος Καλός τόνισε προς τον δήμαρχο ότι «δεν θα του επιτρέψουν να παρανομήσει», ζητώντας την ανάκληση των αποφάσεων του «Δημ. Βικέλας», ο κ. Αντώνης Μήλας επισήμανε ότι με την ακολουθούμενη πολιτική «νομιμοποιείται η ιδιωτική πρωτοβουλία» και στον αθλητισμό, στο πλαίσιο μιας προδιαγεγραμμένης πορείας να «δοθούν όλα στους ιδιώτες», και ο κ. Γιάννης Καπάτσος έκανε λόγο για «ένα έργο “ελίτ”, που απευθύνεται σε ελάχιστους», με αποτέλεσμα να «καταστρέφεται ο στίβος» και για «προχειροδουλειά που διχάζει την πόλη».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet