Ελάτε στο κτήμα ΕΘΙΑΓΕ να γνωρίσουμε το περιβόλι της Λυκόβρυσης
Ποιότητα Ζωής

Ελάτε στο κτήμα ΕΘΙΑΓΕ να γνωρίσουμε το περιβόλι της Λυκόβρυσης

Διήμερο εκδηλώσεων πραγματοποιείται την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Οκτωβρίου εντός του χώρου του ΕΘΙΑΓΕ στη Λυκόβρυση με σκοπό να αποτραπεί η πώληση του χώρου από το ΤΑΙΠΕΔ.

«Ελάτε να γνωρίσουμε το περιβάλλον του Δήμου μας» στο κτήμα ΕΘΙΑΓΕ Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης και η Επιτροπή Φορέων και Πολιτών για το κτήμα ΕΘΙΑΓΕ – ΑΒΚ218 προσκαλούν σε ένα διήμερο ενημέρωσης, ξενάγησης και γευσιγνωσίας, ως μία δράση ενάντια στην πώληση των 98 στρεμμάτων του κτήματος που αποτελούν φυσικό πλούτο για την περιοχή και τη χώρα και στα οποία λειτουργούν, επί δεκαετίες, Ινστιτούτα του ΕΘΙΑΓΕ που έχουν συμβάλει καθοριστικά στην επιστημονική έρευνα.

Στο πλαίσιο του διημέρου «Ελάτε να γνωρίσουμε το περιβόλι του Δήμου μας» θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, 9:00 – 14:00

  • Εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων του Δήμου στα Ινστιτούτα, στο Οινοποιείο και στους χώρους του κτήματος.
  • Ξεναγήσεις από ειδικούς επιστήμονες.
  • Θεματικές παρουσιάσεις και προβολές.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου, 12:00 – 17:00

  • Επίσκεψη πολιτών και συλλόγων στα Ινστιτούτα, στο Οινοποιείο και στους χώρους του κτήματος.
  • Ξεναγήσεις από ειδικούς επιστήμονες.
  • Θεματικές παρουσιάσεις και προβολές.
  • Συζητήσεις για το κρασί, το λάδι και άλλα αγροτικά προϊόντα.
  • Δοκιμή και διάθεση κρασιών.
  • Ενημέρωση για την απόπειρα του ΤΑΙΠΕΔ εκποίησης του κτήματος.

Είσοδος στο κτήμα από Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου.

Ακολουθεί ενημερωτικό κείμενο που εξέδωσε ο Δήμος και η Επιτροπή:

Ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στα διεθνή μέσα, ότι ο χώρος των 98 περίπου στρεμμάτων του υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης στη Λυκόβρυση επί της οδού Σοφ. Βενιζέλου, πρόκειται να πωληθεί για εμπορικό πάρκο ή εκθεσιακό κέντρο.

Είναι γνωστό ότι στον χώρο αυτόν στεγάζονται Ερευνητικά Ινστιτούτα Αμπέλου, Εδαφολογίας, Τεχνολογίας γεωργικών προϊόντων και Οίνου καθώς και υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως Εργαστήρια ελέγχου κυκλοφορίας ζωοτροφών, Εδαφοϋδρολογικό, Εντομοτροφείο κ.λπ.

Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης καταλαμβάνει η αμπελογραφική συλλογή του Ινστιτούτου Αμπέλου Αθήνας στην οποία διατηρείται πολύτιμο αμπελουργικό γενετικό υλικό 900 περίπου αυτοχθόνων και ξενικών ποικιλιών, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη των Βαλκανίων.

Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι στα προς πώληση 98 στρέμματα περιλαμβάνονται και τα 23 περίπου που έχουν παραχωρηθεί από το υπουργείο Γεωργίας στους Δήμους Μεταμορφωσης και Λυκόβρυσης και έχουν κατασκευαστεί εκεί σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αντί η πολιτεία να αξιοποιήσει τη μοναδική αυτή αμπελουργική τράπεζα γενετικού υλικού εθνικής κληρονομιάς, ακολουθεί τον δρόμο της εκποίησης της δημόσιας αυτής έκτασης σε ιδιώτες για εμπορική χρήση. Υπάρχουν εδώ και χρόνια προτάσεις για αξιοποίηση της περιοχής με ίδρυση μουσείων αμπέλου και οίνου, παραδοσιακών τροφίμων, αλλά και άλλες προτάσεις που διατηρούν τον ήπιο χαρακτήρα της.

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση, πέρα από την πλήρη καταστροφή της μοναδικής αυτής εθνικής κληρονομιάς, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Γιατί αν συμβεί αυτό, ο ήπιος οικιστικά χαρακτήρας της πόλης θα μεταβληθεί σε βεβαρημένη περιφερειακή εμπορική ζώνη, με ότι αυτό σημαίνει.

Δυστυχώς ακόμα δεν έχουν κατανοήσει οι «αρμόδιοι» ότι η διατήρηση και ανάδειξη τέτοιων περιβαλλοντικών θησαυρών πέραν της ευρύτερης σημασίας που έχουν, μπορούν να αποτελέσουν μοναδικά αναπτυξιακά εργαλεία όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την χώρα.

Θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό το έγκλημα στην περιοχή μας;

Καλούμε τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής σε πανστρατιά για να υπερασπιστούμε αυτή την εθνική μας κληρονομιά και πλούτο.

Θεωρούμε ότι ο αγώνας μας αυτός είναι δίκαιος και τα επιχειρήματά μας σωστά.

Η θετική έκβαση αυτού του αγώνα θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τη μαζική και αποφασιστική συμμετοχή όλων μας.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΗΠΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Δείτε το Φυλλάδιο για το διήμερο εκδηλώσεων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet