Λυκόβρυση Πεύκη 2020: Νεανική ανεργία και ψυχική υγεία
Κοινωνία

Λυκόβρυση Πεύκη 2020: Νεανική ανεργία και ψυχική υγεία

Το φλέγον ζήτημα της ανεργίας θίγει η ομάδα προβληματισμού Λυκόβρυση Πεύκη 2020, εκφράζοντας την ανησυχία της για την ψυχική υγεία των ανέργων, στην ακόλουθη ανακοίνωσή της.

Νεανική ανεργία, ψυχολογικές επιδράσεις και στρατηγικές αντιμετώπισης

Σύμφωνα με άρθρο του BBC το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έφτασε σε ύψος ρεκόρ (28%) τον Νοέμβριο του 2013. Το ποσοστό αυξήθηκε από 27,7% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Για εκείνους κάτω από την ηλικία των 25, η ανεργία φέτος τον χειμώνα , σύμφωνα με το ίδιο άρθρο χτύπησε 61,4%.

Σκληρά μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει την ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο μέσα σε τέσσερα χρόνια, και παρ΄ όλο που άλλοι οικονομικοί δείκτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης η ανεργία για τους νέους αποτελεί τεράστιο βραχνά που συχνά τους οδηγεί στη μετανάστευση.

Σύμφωνα με στατιστικές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD-ΟΟΣΑ) η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στις χώρες του ΟΟΣΑ έως το 2014 – με το σκληρότερο χτύπημα αυτό των νέων και των ανειδίκευτων. Η ίδια μελέτη λέει ότι έως το τέλος του 2014, η ανεργία αναμένεται να είναι λίγο πάνω από 11% στη Γαλλία, περίπου 12,5% στην Ιταλία και κοντά στο 28% στην Ισπανία και την Ελλάδα.

Οι νέοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επίπεδα ρεκόρ στην ανεργία σε πολλές χώρες, όπου τα ποσοστά νεανικής ανεργίας υπερβαίνουν το 60% όπως στην Ελλάδα, 52% στη Νότια Αφρική, 55% στην Ισπανία και περίπου 40% στην Ιταλία και την Πορτογαλία.

Οι νέοι και οι εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης φαίνεται να επιβιώνουν με επισφαλείς, βραχυπρόθεσμες συμβάσεις και συχνά όταν η κρίση χτυπά μία επιχείρηση είναι οι πρώτοι που θα απολυθούν, οπότε μετά πρέπει να παλέψουν πολύ για να βρουν μία νέα θέση εργασίας.

Η Melanie Greenberg, Ph.D. μας δίνει μία εικόνα των αρνητικών επιδράσεων της ανεργίας στις ανθρώπινες σχέσεις. Η απώλεια της εργασίας ενός συζύγου ή συντρόφου μπορεί να δημιουργήσει τριβές σε έναν γάμο ή σχέση. Οι σύζυγοι μπορούν να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για τις περικοπές των δαπανών, ο μακροχρόνια άνεργος φτάνει σε καταθλιπτικά επίπεδα και όσο μένει εκτός εργασίας η απελπισία του μεγαλώνει. Αυτή η απελπισία οδηγεί πολλούς ανθρώπους να αντιμετωπίζουν το άγχος με την αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ ή την μετατροπή του άγχους σε θυμό, τα οποία δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε καυγάδες στο σπίτι, ή ενδοοικογενειακή βία, σε κακή υγεία και νομικά προβλήματα. Η αύξηση στην οικονομική επιδεινώνει επίσης προϋπάρχοντα οικογενειακά προβλήματα και προβλήματα σχέσεων. Το άγχος, οι αυξημένες ευθύνες και η προσπάθεια για εύρεση εργασίας μπορεί να μειώσει την επιθυμία και το σεξουαλικό ενδιαφέρον. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε έλλειψη επικοινωνίας και κάνει τα νεαρά ζευγάρια να αποσύρονται συναισθηματικά. Η απώλεια της εργασίας μπορεί να προκαλέσει ντροπή και λύπη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, με περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στη σχέση.

Οι ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια της εργασίας μπορεί να έχει ψυχολογικά και βιολογικά αποτελέσματα οδηγώντας σε κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, αυξημένη σωματικά συμπτώματα, όπως κόπωση ή πονοκεφάλους, και υψηλότερα ποσοστά ασθενειών, ειδικά για τους άνδρες, οι οποίοι έχουν κοινωνικοποιηθεί ώστε να αξιολογούν τον εαυτό τους σε σχέση με την οικονομική επιτυχία και την καριέρα τους. Οι απόπειρες αυτοκτονίας αυξάνονται επίσης με την ανεργία.

Σε πρώτη φάση αυτό που επείγει για έναν μακροχρόνια άνεργο είναι να παραμείνει ψυχικά υγιής. Πρέπει να διατηρήσει έναν θετικό πυρήνα αυτό-αξιολόγησης και να μην υποκύπτει στο αίσθημα ότι είναι ανεπαρκής. Είναι βασικό επίσης να διατηρήσει ένα ημερήσιο πρόγραμμα με δομή . Έχοντας ρουτίνες και σχέδια για τη δομή του χρόνου του, έχει πιο θετικές προσδοκίες για επανένταξη στην αγορά εργασίας από το να μένει κλεισμένος σπίτι όλη την ημέρα. Το να διατηρείσαι ψυχικά υγιής όταν αντιμετωπίζεις επαναλαμβανόμενες απογοητεύσεις και αβεβαιότητα είναι σίγουρα ένα δύσκολο έργο. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να είναι ένα από τα κλειδιά για να βρεθεί εκ νέου εργασία.

Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και σε τοπικό επίπεδο υπάρχει η ανάγκη για δημιουργία νέων δομών για την αντιμετώπιση του φαινόμενου. Ομάδες υποστήριξης πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα για να μπορεί ο άνεργος να απευθυνθεί κάπου για να βρει ανακούφιση. Επίσης κομβικό σημείο είναι η ανάπτυξη τοπικών οργανισμών για εύρεση εργασίας και η επιδότηση των τοπικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που να απευθύνονται ειδικά σε νεαρά άτομα. Οι κοινωνικές αλλαγές προστάζουν άμεση δράση σε αυτούς τους τομείς, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λυκόβρυση Πεύκη 2020

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet