Μ. Πατούλη: Καμία έκπτωση στην ποσότητα και την ποιότητα των μορφωτικών αγαθών
Κοινωνία

Μ. Πατούλη: Καμία έκπτωση στην ποσότητα και την ποιότητα των μορφωτικών αγαθών

Δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα βρέθηκε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, πρόεδρος του ομίλου για την Unesco Βορείων Προαστίων κι εντεταλμένη σύμβουλος πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κατά την τέλεση του αγιασμού στο 2ο Γενικό Λύκειο Πεύκης και το Λύκειο Λυκόβρυσης. Οι μαθητές υποδέχτηκαν την καθηγήτρια τους με ενθουσιασμό, κάτι που η ίδια τους το ανταπέδωσε με χαρά. Η κα Πατούλη παράλληλα συνεχάρη τους συναδέλφους της εκπαιδευτικούς, καθώς και τους διευθυντές κα Κουραμπέα και κ. Μαρμαγγιόλη για το αξιέπαινο έργο που επιτελούν στα σχολεία, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει το δικό της ξεχωριστό μήνυμα στα παιδιά, τους γονείς και στο σύνολο των εκπαιδευτικών, στο οποίο κι ανέφερε τα εξής:

Ευχή και προσδοκία είναι να κάνουμε από κοινού μια καλή αρχή, ώστε η νέα χρονιά να είναι αποδοτική, δημιουργική, αποτελεσματική. Η φετινή χρονιά μπορεί ν’ αποτελέσει την αφετηρία διαμόρφωσης του νέου, δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου. Ενός σχολείου που θα σέβεται απόλυτα την αξιοπρέπεια των μαθητών και των μαθητριών και θα παρέχει σε όλα τα παιδιά τη δυνατότητα επίτευξης όλων των στόχων της εκπαίδευσης, χωρίς εκπτώσεις στην ποσότητα και στην ποιότητα των μορφωτικών αγαθών. Μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι. Ωστόσο, οι συνεχείς και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος δεν πρέπει να δημιουργούν ένα πλαίσιο ανασφάλειας και αβεβαιότητας, αλλά να διαμορφώνουν τις συνθήκες σταθερότητας, ανάπτυξης και προοπτικής, παρέχοντας στους νέους τα εχέγγυα της γνώσης, της δημιουργίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι αρωγός στη διασφάλιση ενός βιώσιμου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες και ν’ ανταποκρίνεται με ευέλικτα αντανακλαστικά στα κελεύσματα της σχολικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η κατάκτηση της γνώσης και η απόκτηση δεξιοτήτων, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια του χαρακτήρα, μέσα από την προαγωγή γνήσιων προτύπων, αποτελεί μια συναρπαστική πορεία, η οποία εκτυλίσσεται σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής, έχοντας ως βάση εκκίνησης το σχολείο. Η αριστεία δεν είναι αυτοσκοπός, όμως είναι μια ευεργετική, διαρκής εκπαιδευτική διαδικασία στοχοθεσίας, στοχοπροσήλωσης και ανατροφοδότησης, που βοηθά τον μαθητή να διακρίνεται σε ένα υγιές πλαίσιο συλλογικότητας και ευγενούς άμιλλας, -και όχι σε ένα ψυχοφθόρο, ανταγωνιστικό περιβάλλον- παρακινώντας και άλλους στην ίδια παραγωγική διαδικασία. Μια διαδικασία που διασφαλίζεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με κανόνες και κίνητρα, δημιουργώντας πρότυπα συμπεριφοράς και αξιοσύνης.

Παράλληλα, θα ήθελα να ευχηθώ καλή χρονιά στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιτελούν με ευσυνειδησία και αξιοπρέπεια το λειτούργημά τους, ως συνοδοιπόροι και αρωγοί, σε μια εποχή κρίσης θεσμών και αξιών. Μεγάλη δύναμη ψυχής απαιτείται επίσης από τους γονείς, που είναι οι αφανείς ήρωες του διαχρονικού αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης και τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι μαθητές, με τους οποίους μπορούμε από κοινού να κτίσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον, κάνοντας πράξη τα όνειρά τους, χωρίς εκπτώσεις χωρίς περιορισμούς, αλλά με γνώμονα τη δύναμη της ισχυρής θέλησης, της αισιοδοξίας και της πίστης».  

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων «το παρών» στην τέλεση των αγιασμών έδωσαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, κ. Κελέκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 2ου ΓΕΛ Πεύκης, κ. Αδαμίδης, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet