ΟΧΙ στην αξιολόγηση από το Σωματείο Εργαζομένων
Κοινωνία

ΟΧΙ στην αξιολόγηση από το Σωματείο Εργαζομένων

Το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης καταγγέλλει τον νέο νόμο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και καλεί τη δημοτική αρχή, αλλά και κάθε πολίτη, να προασπίσει τον δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

Με τον νόμο 4250/26-3-14 “Διοικητικές απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α’ 161) και λοιπές ρυθμίσεις”, που ψήφισε πρόσφατα, η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ προχωρά εκτός των άλλων σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Μέσω και της προωθούμενης αξιολόγησης η κυβέρνηση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός μικρού, ευέλικτου και επιτελικού κράτους, ενός κράτους στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσα από απολύσεις.

Η αξιολόγηση αποτελεί εργαλείο που δεν υπηρετεί τους εργαζόμενους και τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, δεν οδηγεί στη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, ούτε στην εξάλειψη των αιτιών, που τις υποβαθμίζουν.

Θέλουν το 15% των υπαλλήλων να παίρνει τον δρόμο της απόλυσης, να τίθεται σε κατάσταση ομηρίας.

Θέλουν να καταργούν τμήματα και Δ/νσεις, να υποβαθμίζουν άλλα, να αξιολογούν δηλαδή τις Δημόσιες Δομές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανάλογα με τη βιωσιμότητά τους, την ολόπλευρη εφαρμογή της σχέσης κόστους-οφέλους, το κυνήγι του κέρδους.

Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι και με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης και με τις τωρινές τροποποιήσεις του θα διασώζονται και θα επιλέγονται σε θέσεις ευθύνης οι πιστοί υλοποιητές της κυβερνητικής πολιτικής.

Κρύβει ότι τα φαινόμενα της αποσάθρωσης δημοσίων υπηρεσιών, κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα και της μη κάλυψης των κοινωνικών αναγκών οφείλονται στη δικιά της πολιτική, στη δικιά της επιλογή.

Στον Δήμο μας η εφαρμογή της αξιολόγησης αναμένετε να αποτελέσει το οριστικό τέλος για τον δημόσιο χαρακτήρα κοινωνικά κρίσιμων δομών.

Ο Δήμος μας λειτουργεί αυτή τη στιγμή με 50 εργαζόμενους λιγότερους από όσους απαιτούνται για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των υπηρεσιών σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της ίδιας της κυβέρνησης και με δεδομένη την οικονομική του κατάσταση. Στην πράξη οι ελλείψεις είναι πολύ μεγαλύτερες και ξεπερνούν τα 100 άτομα. Οι ελλείψεις αυτές είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Ε.Ε., των κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών όλα τα προηγούμενα χρόνια που έβαλαν νομοθετικά εμπόδια στην πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά και επέλεγαν ακόμα και όταν υπήρχε η δυνατότητα εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό επιχείρησαν να κρατούν τους εργαζομένους σε καθεστώς ομηρίας και να “νοικοκυρέψουν” τα οικονομικά του Δήμου. Έτσι φτάσαμε στην πρόσληψη εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς, με συμβάσεις έργου στον αθλητισμό-πολιτισμό, στην καθαριότητα των σχολικών σχολείων, παλαιότερα και στην καθαριότητα του Δήμου και του πρασίνου. Φτάσαμε στα stage, τις ΜΚΟ και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ των 430 ευρώ για πεντάμηνη οχτάωρη εργασία χωρίς άδεια.

Σήμερα στους περίπου 200 εργαζομένους με μόνιμη και σταθερή εργασία που εργάζονται στον Δήμο μας και στα νομικά του πρόσωπα επιχειρείται με την αξιολόγηση οι 30 (15%) να τεθούν σε κατάσταση νέας εργασιακής ομηρίας. Μάλιστα στην εφαρμοστική εγκύκλιο δίνεται η δυνατότητα στον Δήμαρχο να επιλέξει ποιες υπηρεσίες θα αποτελέσουν τη δεξαμενή αυτών των εργαζομένων.

Ας δούμε λίγο τους αριθμούς. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα το παιδαγωγικό προσωπικό των παιδικών σταθμών δεν ξεπερνά τους 20 εργαζομένους. Οι προπονητές-γυμναστές τους 5. Η καθαριότητα τους 40. Οι κηπουροί τους 6. Η τεχνική υπηρεσία τους 10. Μπορεί δηλαδή η κάθε Δημοτική Αρχή επιλέγοντας μία ή και περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες για τη χαμηλή αξιολόγηση ουσιαστικά να τις διαλύσει οδηγώντας τες στην ιδιωτικοποίηση.

Οι συνέπειες για τις κρίσιμες κοινωνικές δομές όπως γίνεται αντιληπτό θα είναι δραματικές. Η ανταποδοτικότητα, που έχει γίνει πια κοινή πρακτική, θα διευρυνθεί, το κόστος των υπηρεσιών θα αυξηθεί και η ποιότητά τους θα υποβαθμισθεί.

Ουσιαστικά οι δημότες θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τα κέρδη και τις επενδύσεις των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες, με νέες αυξήσεις στα ανταποδοτικά και δημοτικά τέλη.

Οι εργαζόμενοι απορρίπτουμε το νομοθετικό πλαίσιο της “αξιολόγησης”, απορρίπτουμε την “ανθρωποφαγία” που θέλουν να επιβάλλουν μεταξύ των εργαζομένων.

Ζητάμε από τον Δήμαρχο, τη Δημοτική Αρχή και όλες τις δημοτικές παρατάξεις να δεσμευτούν ότι δεν θα υπογράψουν την απόφαση που απαιτείται για την εφαρμογή του νόμου για την αξιολόγηση.

Πάνω από όλα ζητάμε από τον κάθε ένα και τη κάθε μία από εσάς τη στήριξή του στον δίκαιο αγώνα μας για να παραμείνουν οι κρίσιμες κοινωνικές δομές του Δήμου μας δημόσιες.

        Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας

Δασκαλάκης Γιώργος           Αποστολίδης Φώτης

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet