ΠΕΑΠ: 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης
Κοινωνία

ΠΕΑΠ: 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

Την καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης, «1 στα 5», για την καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, παρουσίασε σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση το ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, με τη συντονίστρια της εκστρατείας στην Ελλάδα, βουλευτή Έλενα Ράπτη, το Σάββατο 2 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης. Την εκδήλωση πλαισίωσαν η χορωδία και η μοντέρνα ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πεύκης, καθώς και οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Λυκόβρυσης – Πεύκης, οι οποίοι ερμήνευσαν τα δύο τραγούδια της καμπάνιας, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η πρόεδρος του ΠΕΑΠ, Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη, η οποία καλωσόρισε τη βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει στην υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής. Η κα Πατούλη τόνισε ότι αποτελεί τιμή για τον Δήμο μας, μετά από πρωτοβουλία του ΠΕΑΠ, που ξεκινά ο διάλογος για ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση των συμφερόντων των παιδιών, με την προστασία των δικαιωμάτων που διέπουν την ανθρώπινη ύπαρξη και αναγνωρίζονται και προωθούνται από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΕΑΠ, «η προστασία των παιδιών μας είναι υπόθεση όλων και έχουμε ευθύνη και καθήκον να τα προστατέψουμε από τέτοιες επιβλαβείς συμπεριφορές και να τους προσφέρουμε ένα υγιές και ασφαλές μέλλον, έτσι ώστε να αναπτύσσονται ομαλά στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους».

Απευθυνόμενη στους γονείς τόνισε ότι είναι σημαντικό να λειτουργούν ως πρότυπα αγάπης, στοργής για τα παιδιά μετριάζοντας τη βία στην οποία αυτά καθημερινά εκτίθενται. Στόχοι των γονιών, όπως ανέφερε, πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της προσωπικότητας των παιδιών, η ενίσχυση του αισθήματος αυτοεκτίμησης, η κατανόηση του σεβασμού των προσωπικών και σωματικών ορίων.

Η κα Πατούλη, μιλώντας και ως εκπαιδευτικός, ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στο πλαίσιο του σχολείου, λέγοντας ότι είναι σημαντικό σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα  να συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός σχολείου προαγωγής της Υγείας. «Το άνοιγμα του σχολείου στους γονείς και στην κοινότητα, για συνεργασία με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς, μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό το στόχο της πρόληψης» σημείωσε. Στο κλείσιμο της ομιλίας της η κα Πατούλη ευχαρίστησε προσωπικώς τη διευθύντρια του Ωδείου, μαέστρο Κατερίνα Βαφειάδου, και τη διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου, Μαριάνα Χατζοπούλου, και όλους τους μαθητές για τη συμβολή τους στην καλλιτεχνική επένδυση της εκδήλωσης. Στο ΠΕΑΠ, όπως τόνισε η πρόεδρος του Ν.Π., «έχουμε στο επίκεντρο κάθε πρωτοβουλίας μας μια σημαντική φράση: Ο Πολιτισμός δίπλα στον Άνθρωπο. Με αυτή τη φιλοσοφία πορευόμαστε. Αυτή η φιλοσοφία μάς εμπνέει και μας ευαισθητοποιεί απέναντι σε κάθε κοινωνικό ζήτημα, που αποτελεί κομμάτι του τοπικού μας πολιτισμού. Επενδύουμε στον Πολιτισμό με όχημα τη νέα γενιά».

Η κα Ράπτη, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του ΠΕΑΠ, ενημέρωσε όλους τους παρευρισκόμενους για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, τα αποτελέσματα της καμπάνιας “1 στα 5”, ενώ έδωσε χρήσιμες συμβουλές σε γονείς και εκπαιδευτικούς για τον τρόπο με το οποίο πρέπει να προσεγγίζουμε την ψυχή κάθε παιδιού. Σημειώνεται ότι η κα Έλ. Ράπτη είναι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το  DVD της ιστορίας κινουμένων σχεδίων «To Μυστικό της Νίκης», το παιδικό παραμύθι «Η ΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ», το έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων», με οδηγίες για γονείς, καθώς και το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας».

Συγκίνηση προκάλεσαν στους παρευρισκόμενους τα παιδιά που πλαισίωσαν τα μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου και του Ειδικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, τα οποία, σε απόλυτη αρμονία, ερμήνευσαν τα τραγούδια της καμπάνιας, «Το μυστικό της Νίκης» και «Το σώμα μου μου ανήκει» υπό τη διεύθυνση της κας Βαφειάδου.

Η ενημερωτική εκδήλωση έκλεισε με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Διεύθυνσης Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωστάκου και Μπαλωμένου, καθώς και με τις χρήσιμες διαδραστικές συμβουλές της ψυχοπαιδαγωγικής συμβούλου Χρυσούλας Μαυράκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ευάγγελος Παπανικολάου, ο πρώην αντιδήμαρχος – δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κατραμάδος, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γκαραβέλας, οι επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων – δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Γώγου, Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος και Δημήτρης Κωνστάντος, τα μέλη του Δ.Σ, του ΠΕΑΠ Νέστορας Τσεκούρας και Παναγιώτης Μπόλλας, η πολιτευτής Πολυτίμη Λεονάρδου, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και των συλλογικών φορέων του Δήμου.

https://youtu.be/AsxI-p5sqmA?t=302

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet