Πολίτες σε Δράση – Λυκόβρυση Πεύκη Μαζί: Να συμβάλλουμε όλοι κατά του σχολικού εκφοβισμού
Κοινωνία

Πολίτες σε Δράση – Λυκόβρυση Πεύκη Μαζί: Να συμβάλλουμε όλοι κατά του σχολικού εκφοβισμού

Το τμήμα Παιδείας της δημοτικής παράταξης Πολίτες σε Δράση – Λυκόβρυση Πεύκη Μαζί, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία και αναφέρει τα εξής:

«Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η πανελλήνια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού. Ενός φαινομένου που υφίσταται στην κοινωνία σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο και εκφράζεται με ακραίες συμπεριφορές χλευασμού, λεκτικής αλλά και σωματικής βίας εναντίον μαθητών από συμμαθητές τους.

Ο σχολικός εκφοβισμός επηρεάζει σημαντικά τη συναισθηματική υγεία των παιδιών – θυμάτων στις ευαίσθητες ηλικίες της μαθητικής τους ζωής, έχοντας δυσάρεστες συνέπειες τόσο στην ακαδημαϊκή τους πορεία, όσο και στην κοινωνική τους ζωή. Ένα παιδί το οποίο εκφοβίζεται ή δεν αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος στη κοινότητα όπου δραστηριοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του, μεταφέρει δυσάρεστες εμπειρίες σε όλους τους τομείς της ζωής τους, καθώς και στην εξέλιξή του στο μέλλον. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που κακοποιητικές συμπεριφορές στο σχολικό περιβάλλον έχουν οδηγήσει σε αυτοκτονίες και εγκλήματα.

Σημαντικές συνέπειες έχει επίσης η έξαρση του φαινομένου στη ζωή των θυτών και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Μόνο αρνητική επίπτωση έχει σε έναν νέο άνθρωπο η αφομοίωση της λογικής της επιβολής του μέσω κακοποιητικών συμπεριφορών, λογική που μετουσιώνεται σε ένστικτο επιβίωσης που τον ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή του.

Η ύπαρξη κοινωνικών ανισοτήτων και διακρίσεων, όταν εκφράζεται στο σχολικό περιβάλλον εναντίον μαθητών, έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνσή τους σε επίπεδο κοινωνίας. Ευθύνη όλων μας, γονέων, εκπαιδευτικών, φορέων της Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης της χώρας, είναι να παρθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την πρόληψη και τον δραστικό περιορισμό του φαινομένου και την καλλιέργεια της συνείδησης στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, που θα διέπεται από τις βασικές αρχές του ανθρωπισμού και της ισότητας».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet