Προβλήματα των σχολείων συζήτησαν Τ. Μαυρίδης και Ένωση Γονέων
Κοινωνία

Προβλήματα των σχολείων συζήτησαν Τ. Μαυρίδης και Ένωση Γονέων

Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων Πεύκης – Λυκόβρυσης με τον δήμαρχο Τάσο Μαυρίδη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο για τους λόγους περιορισμού των δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας και για τα χρήματα που διατέθηκαν στις Σχολικές Επιτροπές το 2015 για τις ανάγκες των σχολείων. Επίσης, ανέφερε τα ποσά που έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2016 για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, αλλά και για την επισκευή – συντήρηση των σχολικών μονάδων.

Στη συνέχεια από το Δ.Σ. της Ένωσης τέθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, προς τον δήμαρχο τα ακόλουθα θέματα και έγινε λεπτομερής συζήτηση – ενημέρωση γι΄ αυτά:

  • Ανοιχτά προαύλια σχολείων και φωτισμός τους. Λόγω έλλειψης χώρων παιχνιδιού και άθλησης η Ένωση ζήτησε από τον δδήμαρχο τα προαύλια των σχολείων να παραμένουν ανοικτά κατά τις ώρες μη λειτουργίας των σχολείων, για χρήση από τους μαθητές. Έτσι, θα υπάρχουν και λιγότερες ζημιές από αυτές που τώρα γίνονται στην προσπάθεια εισόδου σε κλειδωμένους χώρους. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι, σύμφωνα με την Ένωση, να λειτουργεί και ο φωτισμός των προαυλίων. Ο δήμαρχος ενημέρωσε το Δ.Σ. ότι θα εξετάσει το θέμα των ανοικτών προαυλίων, ενώ για τον φωτισμό ενημέρωσε ότι για τα σχολεία του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» (1ο Δ.Σ. Λυκόβρυσης, 1ο Γυμνάσιο Πεύκης και Ειδικό Σχολείο Κωφών & Βαρηκόων) γίνεται αντικατάσταση των προβολέων με νέους τεχνολογίας LED. Για τα υπόλοιπα σχολεία θα πρέπει να γίνουν αιτήματα επισκευής/συντήρησης ή αντικατάστασης όπου απαιτείται των υπαρχόντων.
  • Φωτεινός σηματοδότης στη Λυκόβρυση στη διασταύρωση των οδών Δημοκρατίας & Μιαούλη. Στο σημείο υπάρχει παλλόμενο φανάρι. Σύμφωνα με την Ένωση στην περίπτωση αυτή έχει γίνει μελέτη και έχει ληφθεί απόφαση τοποθέτησης φωτεινού σηματοδότη ρύθμισης κυκλοφορίας. Ως εκ τούτου η Ένωση ζήτησε από τον δήμαρχο την επίσπευση της τοποθέτησής του. Ο κ. Μαυρίδης δεσμεύτηκε να ενημερωθεί για το θέμα και ενημέρωσε ότι η τοποθέτηση γίνεται από τη ΔΕΗ και όχι από τις υπηρεσίες του Δήμου. Επίσης, ενημέρωσε για την πρόσφατη τοποθέτηση παλλόμενων φαναριών και σε άλλα σημεία, για την ασφάλεια των μαθητών των σχολείων.
  • Χρηματοδότηση Σχολικών Επιτροπών. Μετά από την ενημέρωση για την αναχρηματοδότηση και τη μεταφορά των δανείων του Δήμου στο Ταμείο Παρακαταθηκών, η Ένωση Γονέων ζήτησε από τον δήμαρχο ένα μέρος της ρευστότητας που αποκτά ο Δήμος να κατευθυνθεί στις Σχολικές Επιτροπές για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων. Απαντώντας, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στα χρέη που πρέπει να πληρωθούν, αλλά και στην έκτακτη επιχορήγηση προς τις Σχολικές Επιτροπές από το ταμείο του Δήμου, που δίνεται κάθε χρόνο. Παρ΄ όλα αυτά η Ένωση επέμεινε για την εξεύρεση περισσότερων πόρων για τα σχολεία.
  • Προγραμματισμός εργασιών στις σχολικές μονάδες. Η Ένωση ζήτησε να λαμβάνει έγκαιρα γνώση των προγραμματιζόμενων εργασιών, για το καλοκαίρι, στα σχολεία και να εκφέρει γνώμη σύμφωνα με όσα πληροφορείται από τους Συλλόγους – μέλη της. Ο δήμαρχος απάντησε ότι τα αιτήματα (όχι καθημερινότητας) που στέλνονται από σχολεία και συλλόγους προωθούνται προς την Τεχνική Υπηρεσία για έλεγχο και ένταξή τους σε εργολαβίες για το καλοκαίρι και παρέπεμψε το Δ.Σ. στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ευάγγελο Παπανικολάου και στη γραμματεία των Σχολικών Επιτροπών για ενημέρωση και λήψη των σχετικών εγγράφων.
  • Ανέγερση 3ου Δ.Σ. Λυκόβρυσης. Ο δήμαρχος ενημέρωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης, το Δ.Σ. ότι τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα και η δημοπράτηση ήταν προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο του 2015, όμως λόγω κάποιου έκτακτου προβλήματος στις «Κτιριακές Υποδομές» (Κτ.Υπ. πρώην ΟΣΚ) και λόγω αλλαγής της διοίκησής τους υπήρξε μικρή αναβολή στη δημοπράτηση του έργου. Όπως είπε, σε επικοινωνία του με τις «Κτ.Υπ.» έλαβε τη διαβεβαίωση ότι έργα που έχουν δρομολογηθεί θα εκτελεστούν κανονικά. Συμφωνήθηκε δε στις επόμενες συναντήσεις του Δήμου με τις «Κτ.Υπ.» να συμμετέχει υποστηρικτικά και η Ένωση Γονέων.
  • Ενημέρωση για το Πράσινο Σημείο. Μετά από αίτημα της Ένωσης ο δήμαρχος ενημέρωσε το Δ.Σ. σχετικά με το «πράσινο σημείο» που λέγεται ότι θα δημιουργηθεί στον Δήμο, τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία «πράσινου σημείου». Το Δ.Σ. μετέφερε στον δήμαρχο τη θέση της Ένωσης και των Συλλόγων – μελών της, η οποία είναι η οποιαδήποτε μελλοντική δημιουργία «πράσινου σημείου» να χωροθετηθεί μακριά από σχολεία και κατοικίες και να είναι μόνο για τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και όχι διαδημοτικό. Επίσης, μετέφερε στον δήμαρχο την πάγια θέση της για δημιουργία χώρων και εγκαταστάσεων άθλησης και αναψυχής, που λείπουν από τον Δήμο, για χρήση τους από μαθητές, κατοίκους και Αθλητικούς Συλλόγους. Ως εκ τούτου η Ένωση επιθυμεί την αποπεράτωση του ημιτελούς κλειστού γηπέδου στη Λυκόβρυση και τη δημιουργία και επιπλέον χώρων.

Κλείνοντας τη συνάντηση το Δ.Σ. της Ένωσης ζήτησε από τον κ. Τ. Μαυρίδη να υπάρχει καλύτερη και αμφίδρομη επικοινωνία των υπηρεσιών του Δήμου με την Ένωση και τους Συλλόγους – μέλη της και αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την πρόσκληση και την ενημέρωσή του, τόνισε ότι η Ένωση Γονέων ως θεσμικός φορέας «είναι πάντα διαθέσιμη για συνεργασία τόσο με τον ίδιο, όσο και με τις υπηρεσίες του Δήμου με σκοπό τη βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους μαθητές και τα σχολεία του Δήμου».

Από την πλευρά του, ο Δήμος, σε δική του ανακοίνωση, αναφερόμενος στη συνάντηση, επισημαίνει τα εξής:

Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης κ. Αναστάσιος Μαυρίδης είχε στο γραφείο του, εθιμοτυπική επίσκεψη γνωριμίας με το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του ίδιου και έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

Ο κ. Μαυρίδης ενημέρωσε το προεδρείο ότι σύμφωνα με τον τελευταίο προϋπολογισμό του Δήμου έχουν προβλεφθεί χρήματα ώστε να δωθούν στα σχολεία και γενικότερα στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς αυτό αποτελεί προτεραιότητά του. Ήδη, όπως τους ανέφερε, πέρυσι διατέθηκαν για πρώτη φορά περίπου 100.000 ευρώ, από πόρους του Δήμου, για τη συντήρηση και την επισκευή των σχολικών κτηρίων.

Ακόμη και το θέμα της οδικής ασφάλειας, ειδικά σε περιοχές και οδούς που βρίσκονται κοντά σε σχολεία του Δήμου και περνούν πολλοί μαθητές, αποτελεί επίσης ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Για αυτό τον λόγο, όπως είπε, ύστερα από δική του παρέμβαση, ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, προέβει σε προμήθεια επτά (7) ηλιακών φανών επισήμανσης κινδύνου, που τοποθετήθηκαν σε εγκεκριμένες διαβάσεις πεζών για την ασφάλεια μαθητών και πεζών από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, ενώ ακόμη συντηρήθηκαν όλες οι διαβάσεις πεζών, που βρίσκονται κοντά στα σχολεία του Δήμου, για την ομαλή διέλευση πεζών και μαθητών.

Σε συζήτηση που είχε με το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων ανέφερε ακόμη ότι πέρυσι είχαν διατεθεί περίπου 20.000 ευρώ, ως έκτακτη οικονομική επιχορήγηση σε Σχολικές Επιτροπές και φέτος αναμένεται να δοθεί ακόμη μεγαλύτερο ποσό.

Σίγουρα, όπως τους είπε, για τα θέματα της προστασίας παιδιών και μαθητών δεν χωρά κανενός είδους έκπτωση και η ασφάλειά τους θα αποτελεί πάντοτε κυρίαρχο ζητούμενο για τον ίδιο. 

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet