Έγκριση ισολογισμού 2013 με… αναφορές στο παρελθόν
Πολιτική

Έγκριση ισολογισμού 2013 με… αναφορές στο παρελθόν

Η οικονομική δυσχέρεια φέρνει γκρίνια και αλληλοκατηγορίες, κάτι που επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης-Πεύκης την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014. Αφορμή στάθηκε η 15η συνεδρίαση του Σώματος, με μοναδικό θέμα συζήτησης την έγκριση ταμειακού απολογισμού και ισολογισμού του Δήμου για το οικονομικό έτος 2013.

«Μήλον της έριδος» αποτέλεσε το ταμειακό πλεόνασμα των περίπου 4,5 εκατ. Ευρώ (σ.σ. ο αντιδήμαρχος Διοικητικών – Οικονομικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Πανταζής δήλωσε εξαρχής ότι πρόκειται για λογιστική αποτύπωση και δεν υπάρχει στο ταμείο του Δήμου), το οποίο προκάλεσε τα σκπωτικά σχόλια του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, και την αντίδραση των εκπροσώπων της πλειοψηφίας, που δεν απέφυγαν τον πειρασμό να θίξουν την οικονομική διαχείριση της περιόδου που ο κ. Γ. Θεοδωρακόπουλος ήταν δήμαρχος Πεύκης.

Τελικώς, η έγκριση του ταμειακού απολογισμού και του ισολογισμού «πέρασε» κατά πλειοψηφία, με την παράταξη του κ. Γ. Θεοδωρακόπουλου να ψηφίζει «λευκό» και τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΡΕΙΡΩΣΗ να ψηφίσει «όχι», επικαλούμενη πολιτικούς λόγους.

Μανώλης Πάγκαλος - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ«Μονοπώλησε» τις ερωτήσεις ο Μ. Πάγκαλος

Η διαδικασία συζήτησης ξεκίνησε με την υποβολή ερωτήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους, τις οποίες και τελικώς μονοπώλησε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Ο κ. Μανώλης Πάγκαλος υπέβαλε προς τους ορκωτούς λογιστές  συνολικά 17 ερωτήματα που αφορούσαν από αμιγώς οικονομικά θέματα (π.χ. τρόπος υπολογισμού αποσβέσεων, προβλέψεις έναντι απαιτήσεων τρίτων κ.λπ.), έως και θέματα όπως το ποιοι νομικοί του Δήμου δεν συνεργάστηκαν με τους ορκωτούς στην παροχή στοιχείων. Μάλιστα, για το τελευταίο θέμα ζήτησε να έρθει σε προσεχή συνεδρίαση του Σώματος πλήρης κατάλογος των νομικών διεκδικήσεων τρίτων προς τον Δήμο, καθώς και όλοι οι νομικοί, «για να δούμε ποιοι σέβονται τις υποχρεώσεις τους και ποιοι όχι», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος παρομοίασε τον Δήμο ως μία «εταιρεία» και τους δημοτικούς συμβούλους ως «μετόχους» της, χαρακτηρισμό που απέρριψε λίγο αργότερα ο δήμαρχος, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να εξετάζουμε τα οικονομικά ενός δήμου όπως θα κάναμε με μία ανώνυμη εταιρεία.

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝΓιάννης Θεοδωρακόπουλος: «Μας γέμισε λεφτά ο ΄νοικοκύρης΄ τ. Δήμαρχος»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ εστίασε την κριτική του στο πλεόνασμα των 4,5 εκατ. ευρώ που εμφανίζεται στον ισολογισμό, καλώντας περιπαικτικά τη νέα δημοτική αρχή να αρχίσει να το χρησιμοποιεί για να κάνει έργα στην πόλη. «Μετά την ομιλία του κ. Φωκιανού, στην ορκωμοσία της δημοτικής αρχής, βγήκαμε έξω και ψάχναμε σακιά για να βάλουμε τα χρήματα που άφησε στο ταμείο του Δήμου» ήταν μία από τις «ατάκες» του κ. Γιάννη Θεοδωρακοπουλου, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε σε στοιχεία (π.χ. επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών για εξόφληση οφειλών παλαιότερων οικονομικών ετών-ΠΟΕ, διαφορά από την αλλαγή συντελεστών υπολογισμού των αποσβέσεων, διαγραφές οφειλών, απόδοση παλαιότερων κρατικών επιχορηγήσεων κ.ά.), τα οποία -σύμφωνα με τον ίδιο- «αποδομούν το δήθεν πλεόνασμα που άφησε πίσω του ο ΄νοικοκύρης΄ κ. Φωκιανός».

Στη δευτερολογία του κι αφού είχε δεχθεί τα «πυρά» των συναδέλφων του της πλειοψηφίας για τη δική του οικονομική διαχείριση, την εποχή που ήταν δήμαρχος Πεύκης, ο κ. Γ. Θεοδωρακόπουλος ανταπάντησε λέγοντας ότι και ο ίδιος παρέλαβε έναν Δήμο στο «κόκκινο» από την προηγούμενη δημοτική αρχή Πεύκης, στην οποία μάλιστα αντιδήμαρχος Οικονομικών ήταν ο σημερινός δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Τάσος Μαυρίδης. Επίσης, παρατηρώντας ότι δεν καταγράφηκε σημαντική μείωση εσόδων για τον Δήμο σε επίπεδο δημοτικών τελών, αναρωτήθηκε «πού είναι το οικονομικό θαύμα που ευαγγελίζεται ο κ. Φωκιανός».

Πάντως, ο κ. Γ. Θεοδωρακόπουλος έκλεισε τη δευτερολογία του με συναινετικό πνεύμα, λέγοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει η αναφορά στο παρελθόν και να «δουλέψουμε όλοι ενωμένοι και συλλογικά για να πάει ο Δήμος μπροστά».

Δημήτρης Κωνστάντος - ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΠΕΥΚΗ.-Δημήτρης Κωνστάντος: «Ηρωική η διαχείριση των οικονομικών από τον Δ. Φωκιανό»

Ο επικεφαλής της παράταξης ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΠΕΥΚΗ.- ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν όσα έλεγε προεκλογικά περί ορθολογικής και νοικοκυρεμένης διαχείρισης από τον τέως δήμαρχο Δημήτρη Φωκιανό, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως «ηρωική», μέσα στην οικονομική συγκυρία στην οποία επιτεύχθηκε. Όπως πρόσθεσε ο κ. Δημήτρης Κωνστάντος, το «νοικοκύρεμα» αυτό προσφέρει στη νέα δημοτική αρχή μία καλή αφετηρία εκκίνησης, την οποία καλείται να αξιοποιήσει αναλόγως.

Πάντως, όπως παρατήρησε ο ίδιος, η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη και -όπως δείχνουν τα στοιχεία- ο Δήμος αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα της τάξεως των 300.000 ευρώ σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδά του, κάτι που σημαίνει ότι «τα χρήματα δεν φθάνουν για όλες τις λειτουργίες του», οπότε θα πρέπει να ακολουθηθεί αυστηρή ιεράρχηση στις προτεραιότητες που θα τεθούν από τη νέα διοίκηση.

Παναγιώτης Ασβεστάς - ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΠαναγιώτης Ασβεστάς: «Ο ισολογισμός αποτυπώνει τη ΄γύμνια΄ του Δήμου»

Με πολιτικούς όρους έγινε η τοποθέτηση από την πλευρά του επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, ο οποίος δήλωσε εξαρχής ότι θα καταψηφίσει τον ισολογισμό για λόγους «πολιτικής κατεύθυνσης».

Ο κ. Παναγιώτης Ασβεστάς τόνισε ότι «ο ισολογισμός αποτυπώνει τη ΄γύμνια΄ όλων των δήμων της χώρας στο πλαίσιο του ΄Καλλικράτη΄», εστιάζοντας στη μεγάλη διαφορά μεταξύ των παρακρατηθέντων που αποδίδονται στους ΟΤΑ κι αυτών που πραγματικά δικαιούνται και τα οποία, όπως τόνισε, είναι δεκαπλάσια. Κάλεσε δε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει δυναμικά τους συγκεκριμένους πόρους, οπότε και θα έχει τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο πλευρό της.

Εν συνεχεία, ο κ. Π. Ασβεστάς παρατήρησε ότι με βάση τα οικονομικά στοιχεία η κεντρική εξουσία συμμετέχει με ποσοστό 30% στα έξοδα των δήμων, ενώ το υπόλοιπο 70% «πέφτει στις πλάτες του λαού» (σ.σ. ανέφερε μελέτη της ΕΕΤΑΑ όπου υπολογίζονται στα 3,6 δισ. ευρώ τα ετήσια έξοδα των δήμων, εκ των οποίων η κεντρική διοίκηση δίνει μόλις το 1 δισ. ευρώ), λέγοντας προς τη δημοτική αρχή ότι, στο πλαίσιο αυτό, έχει δύο δρόμους: ο πρώτος είναι να μειώσει το προσωπικό του Δήμου και κατ΄ αναλογία τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών ή να αυξήσει περαιτέρω τα ανταποδοτική τέλη, πάλι εις βάρος των πολιτών.

Τέλος, ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ επεσήμανε ότι είναι πολιτικό ζήτημα το σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε κι από την απόφαση που θα ληφθεί θα εξαρτηθεί και η στάση της παράταξής του.

Παρεμβάσεις υπέρ και κατά

Αναστασία Αβραμίδου - ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΓεώργιος Κωνσταντόπουλος - ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝΠαρεμβάσεις επί του θέματος έγιναν και από τους δημοτικούς συμβούλους Γεώργιο Κωνσταντόπουλο (ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ) και Αναστασία Αβραμίδου (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ).

Ο πρώτος δήλωσε υπερήφανος που συνεργάστηκε με τον τέως δήμαρχο στον τομέα των οικονομικών, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετικό το αποτέλεσμα που επιχεύθηκε με «μπροστάρη τον Δημήτρη Φωκιανό». Επίσης, επέκρινε όσους δεν επιδεικνύουν «γενναιοψυχία» και δεν αναγνωρίζουν ότι η προηγούμενη διοίκηση μείωσε σημαντικά τις δαπάνες του Δήμου και άφησε «μεγάλη παρακαταθήκη» στη νέα δημοτική αρχή, ενώ έκανε αναφορά και στα χρέη 10 εκατ. ευρώ που, όπως υποστήριξε, άφησε η δημοτική αρχή του κ. Γ. Θεοδωρακόπουλου.

Από την πλερά της, η κ. Αν. Αβραμίδου δήλωσε ότι θα συμμεριζόταν τις απόψεις για «νοικοκυρέματα» και «πλεονάσματα», εάν ταυτόχρονα λειτουργούσαν υποδειγματικά οι κοινωνικές δομές του Δήμου, εάν μειώνονταν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, εάν λειτουργούσαν σωστά τα σχολεία της πόλης κ.λπ. Πρόσθεσε δε ότι για τους δήμους υπάρχουν δύο δρόμοι: ο ένας είναι να υλοποιούν όσα επιβάλλει η κεντρική διοίκηση, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν εισπρακτικοί μηχανισμοί και ο δεύτερος αυτός που ακολουθεί ο κομμουνιστής δήμαρχος Πατρέων, ο οποίος προτίμησε να βάλει τέλη στα «γιοτ» που ελλιμενίζονται στην τοπική μαρίνα, για να μην ανανεώσει τη σύμβαση για την ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της πόλης.

Προεδρείο Δ.Σ. - Λυκόβρυση-ΠεύκηΤάσος Μαυρίδης: «Θα διεκδικήσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για τον Δήμο»

Ο δήμαρχος, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεκίνησε την τοποθέτησή του απαντώντας στις… αιχμές του κ. Γ. Θεοδωρακόπουλου για το «δήθεν» πλεόνασμα του Δήμου, προχωρώντας στην παράθεση συγκριτικών οικονομικών στοιχείων για το τι παρέλαβε η διοίκηση του κ. Δ. Φωκιανού και του τι παρέδωσε στη νέα δημοτική αρχή, από την οποία -όπως επεσήμανε ο ίδιος- προκύπτει «αδιαμφισβήτητο νοικοκύρεμα». Ο κ. Τάσος Μαυρίδης εστίασε κυρίως στην συνεπή εξυπηρέτηση από πλευράς Δήμου των δανειακών υποχρεώσεών του, λέγοντας ότι υπάρχουν δήμοι, όπως αυτός της Αγίας Βαρβάρας, στους οποίους οι τράπεζες παρακρατούν ποσά από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ) γιατί δεν μπορούν οι ίδιοι να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Επίσης, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που επιχειρείται, με τη συνδρομή και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αλλά και «με βάση την πολύ σημαντική συμβολή του τέως δημάρχου Δ. Φωκιανού, την οποία ελάχιστοι γνωρίζουν”, για τη μεταφορά των δανείων των δήμων από τα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων. Όπως, μάλιστα, ενημέρωσε το Σώμα η υπόθεση βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο κι αν τελικώς ευοδωθεί (σ.σ. σε αυτό το σημείο ζήτησε τη στήριξη όλων των δημοτικών παρατάξεων), θα δώσει στους δήμους σημαντική «ανάσα», αφού θα υπάρξουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και χαμηλότερα επιτόκια, τα οποία στη περίπτωση του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης «μεταφράζονται» σε όφελος περίπου 400.000 ευρώ.

Ο κ. Τάσος Μαυρίδης αναφέρθηκε ακόμη στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον Δήμο, τόσο λόγω της μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων, όσο και εξαιτίας της μείωσης των εσόδων από δημοτικά τέλη, συνέπεια των καταστημάτων που κλείνουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο Δήμος δίνει σκληρό αγώνα για να κρατήσει ανοιχτές και λειτουργικές τις κοινωνικές δομές του», δεσμευόμενος ότι «θα διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορώ για τον Δήμο μας, στα γραφεία των υπουργών και όπου αλλού, και σε αυτό σας θέλω όλους δίπλα μου».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet