«Λευκός καπνός» στο Δ.Σ. Λυκόβρυσης – Πεύκης για εργαζόμενους Καθαριότητας και Ο.Τ.9
Πολιτική

«Λευκός καπνός» στο Δ.Σ. Λυκόβρυσης – Πεύκης για εργαζόμενους Καθαριότητας και Ο.Τ.9

Από τις σπάνιες στιγμές του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης – Πεύκης έζησαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 4 Ιουλίου 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου. Παρά το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν δύο «καυτά» θέματα, αυτό των 15 συμβασιούχων στον τομέα Καθαριότητας του Δήμου, που έχουν την επόμενη Τετάρτη (11/7) την κρίσιμη εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, όπου θα κριθεί η έστω και προσωρινή παραμονή στις εργασίες τους και το θέμα των ενστάσεων της ανώνυμης εταιρείας ΕΡΓΟΣΥΝ για το περιβόητο έργο ανάπλασης στο Ο.Τ.9, τελικώς «βγήκε λευκός καπνός» και μάλιστα σε χρόνο – ρεκόρ για τα δεδομένα του εν λόγω Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα δύο θέματα πέρασαν με ομοφωνία -25 συμβούλων στην πρώτη περίπτωση και 23 συμβούλων στη δεύτερη- έστω κι αν στο θέμα των εργαζομένων χρειάστηκε μια ολιγόλεπτη διακοπή και αρκετές «ζυμώσεις» ώστε να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

Πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά μόνο μέχρι τις 31/12/2018 και μετά βλέπουμε…

Το θέμα των εργαζομένων ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά τις υπογραφές που συγκέντρωσαν 11 δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Τρίτης 19 Ιουνίου 2018.

Η συζήτηση ξεκίνησε απουσία του δημάρχου, Τάσου Μαυρίδη, ο οποίος είχε αποχωρήσει λίγο πριν, λόγω σοβαρού προσωπικού ζητήματος. Ωστόσο, πριν εγκαταλείψει την αίθουσα συνεδριάσεων είχε ξεκαθαρίσεις ότι οι 15 εργαζόμενοι είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία του τομέα Καθαριότητας και ότι η Οικονομική Υπηρεσία θεωρεί ότι μέχρι το τέλος του 2018 μπορούν να παραμείνουν στις εργασίες τους και η μισθοδοσία τους να καλυφθεί από τα ανταποδοτικά τέλη. Ωστόσο, ο δήμαρχος είπε ότι με βάση την αναμόρφωση του ΟΕΥ (Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών) οι οργανικές θέσεις εξαντλούνται με την αναμενόμενη έλευση των 25 μόνιμων υπαλλήλων που έχει αιτηθεί ο Δήμος και έχουν εγκριθεί.

Η συζήτηση ξεκίνησε με μια σύντομη εισήγηση από την πλευρά του επικεφαλής της δημοτικής παράταξη Συμμαχία Πολιτών, Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, ο οποίος ζήτησε ο Δήμος να στηρίξει ανεπιφύλακτα τους εργαζόμενους στις δικαστικές διεκδικήσεις τους, από τη στιγμή που αναγνωρίζει ότι τους έχει ανάγκη για να λειτουργήσει το τομέας Καθαριότητας.

Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε ένα κύκλος τοποθετήσεων και δευτερολογιών, οι οποίες είχαν ως βάση την καθολική αναγνώριση ότι οι 15 εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον Δήμο και ότι πρέπει να στηριχθούν στο δικαστήριο ώστε να κερδίσουν τα ασφαλιστικά μέτρα για την προσωρινή παραμονή στις εργασίες τους, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της κυρίως δίκης. Στη συζήτηση τα βασικά σημεία «κωδικοποιούνται» ως εξής:

  • Η πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, αλλά και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, Γιώργος Δασκαλάκης, κατηγόρησαν τη διοίκηση για έλλειψη προετοιμασίας («ήρθατε και πάλι αδιάβαστοι» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις που ειπώθηκαν), καθώς δεν υπήρξε κάποια έγγραφη εισήγηση της νομικής και οικονομικής υπηρεσίας για το θέμα, που να διασφαλίζει αφ’ ενός τη νομική στήριξη των εργαζομένων κι αφ’ ετέρου τη δυνατότητα καταβολής των μισθών τους. Ο κ. Κωνσταντίνος Νικολιδάκης, εκπροσωπώντας τη διοίκηση, διαβεβαίωσε προφορικώς ότι υπάρχει θετική εισήγηση των Υπηρεσιών και για τα δύο θέματα, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς μειοψηφίας.
  • Ο κ. Νικολιδάκης αποτέλεσε και το πρόσωπο που δέχθηκε τα περισσότερα «πυρά» από πλευράς μειοψηφίας και εργαζομένων (σ.σ.: δεν υπήρξε τοποθέτησή του που να μην διακοπεί από διαμαρτυρίες και επικριτικά σχόλια), ιδιαίτερα όταν αναφέρθηκε στο πρόβλημα που θα προκύψει όταν έρθουν οι 25 εργαζόμενοι στον Δήμο και θα υπάρχουν και 15 συμβασιούχοι, όπως και όταν έσπευσε να πει ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική για τις Υπηρεσίες, στην περίπτωση που οι τελευταίες κρίνουν ότι αυτή κινείται εκτός του νομικού πλαισίου.
  • Αν και αμφισβητήθηκε έντονα (λόγω και της απουσίας σχετικής μελέτης) η μη δυνατότητα να καλυφθεί το κόστος μισθοδοσίας των 15 εργαζομένων μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018 χωρίς την αύξηση στα δημοτικά τέλη, υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι (Δημήτρης Κωνστάντος, από τη Λυκόβρυση Πεύκη.- και Μανόλης Πάγκαλος, Ριζοσπαστική Ανατροπή) που είπαν ότι θα έβλεπαν ακόμη και μια μικρή αύξηση στα τέλη, εάν είναι να διασφαλισθούν οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας και ένα ικανοποιητικό επίπεδο καθαριότητας στον Δήμο. Στο σημείο αυτό ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Μαρίνας Πατούλη-Σταυράκη, η οποία τόνισε ότι εάν οι εργαζόμενοι δικαιωθούν δικαστικώς, τότε οι μισθοί τους θα καταβληθούν από ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού και όχι από τα ανταποδοτικά τέλη, κάτι το οποίο παραδέχθηκε και η διοίκηση.

Τελικώς, ο Αλέξανδρος Βαλσαμής, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ήταν αυτός που «κατέβασε» μια ολοκληρωμένη πρόταση πέντε σημείων για την απόφαση που έπρεπε να λάβει το Σώμα, η οποία και βρήκε σύμφωνους την πλειονότητα των συμβούλων της μειοψηφίας. Με βάση την πρόταση το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να αποφασίσει ότι: 1) Οι 15 εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον Δήμο, 2) Χωρίς αυτούς ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει στο κομμάτι της Καθαριότητας, 3) Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει τη μισθοδοσίας τους, 4) Ο Δήμος δεν θα αντιδικήσει με τους εν λόγω εργαζόμενους και 5) Εάν υπάρξει αναβολή εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, θα ζητηθεί η παραμονή τους στις εργασίες τους μέσω της παράτασης της προσωρινής διαταγής.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν έμελλε να μπει σε ψηφοφορία, αφού η διοίκηση αντιστάθηκε σθεναρά στο σημείο της κάλυψης της μισθοδοσίας των 15 εργαζομένων μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού από εκεί και πέρα το θέμα θα έπρεπε να επανεξετασθεί, κυρίως εάν έχουν έρθει στον Δήμο και οι 25 μόνιμοι υπάλληλοι. Στο σημείο αυτό χρειάσθηκε το 10λεπτο διάλειμμα, στη διάρκεια του οποίου σχηματίσθηκαν πολλά «πηγαδάκια», έγιναν αρκετές «διαβουλεύσεις» και μετά την επιστροφή, η πρόταση που διατυπώθηκε από τον κ. Κ. Νικολιδάκη -και τελικώς μπήκε σε ψηφοφορία και ψηφίσθηκε ομόφωνα- ήταν ότι οι 15 εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του Δήμου και οι ανάγκες μισθοδοσίας τους καλύπτονται από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό. Οι διαμαρτυρίες που ακούστηκαν από πλευράς συμβούλων της μειοψηφίας ότι η πρόταση είναι «υπερ-αφαιρετική» (Δημήτρης Κωνστάντος), ότι πρέπει να προστεθεί πως οι εργαζόμενοι «καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» (Γιώργος Κωνσταντόπουλος) και ότι θα πρέπει να μπει προς ψήφιση η πρόταση Βαλσαμή (Γιάννης Θεοδωρακόπουλος) δεν εισακούσθηκαν και τελικώς η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα ολοκληρώθηκε εκεί.

«Fast track» συζήτηση για τις ενστάσεις στο έργο του Ο.Τ.9

Σε αντίθεση με τη συζήτηση για τους συμβασιούχους, αυτή για τις ενστάσεις της αναδόχου εταιρείας ΕΡΓΟΣΥΝ σχετικά με το έργο ανάπλασης στο Ο.Τ.9 δεν κράτησε πολύ.

Παρουσία του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η εισήγηση απόρριψης των ενστάσεων είναι αιτιολογημένη και νομικά (σ.σ.: βέβαια και σε αυτό το σημείο υπήρχαν διαμαρτυρίες από πλευράς συμβούλων της μειοψηφίας ότι θα έπρεπε να βρίσκεται στην αίθουσα η νομική εκπρόσωπος του Δήμου) τελικώς το Σώμα -αφού άκουσε και την τοποθέτηση του εκπροσώπου της εταιρείας- έκρινε ομόφωνα ότι δεν συντρέχει λόγος να καταβληθεί επιπλέον κόστος για τις εργασίες που πρόβαλε στις αξιώσεις της η εταιρεία (γεωθερμία, πρόσθετο εσωτερικό δίκτυο ομβρίων, πεζοδρόμια, φωτισμός εξωτερικών δημοσίων οδών, νέα φωτιστικά σώματα και ειδικός ιστός).

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet