Λυκόβρυση – Πεύκη 2020: Να αποδώσουμε τα «του Καίσαρος τω Καίσαρι» για τον ισολογισμό του Δήμου
Πολιτική

Λυκόβρυση – Πεύκη 2020: Να αποδώσουμε τα «του Καίσαρος τω Καίσαρι» για τον ισολογισμό του Δήμου

Επισημάνσεις επί του πρόσφατα ψηφισμένου ισολογισμού του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης για το 2017 και των όσων υποστήριξε ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης σε σχετική ανακοίνωσή του, περί «οικονομικής αυτοδυναμίας» του Δήμου, κάνει η δημοτική παράταξη Λυκόβρυση – Πεύκη 2020.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η παράταξη αναφέρει:

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκε ο ισολογισμός του Δήμου για το 2017. Παρακολουθώντας τη διαδικασία έχουμε να επισημάνουμε αρχικά κάποια διαδικαστικά που αφορούν τη θεσμική παρουσία των δημοτικών συμβούλων. Έναν ισολογισμό που κατατίθεται με όλες τις νομότυπες διαδικασίες, ακόμη και με υπογραφές ορκωτών λογιστών, τον ψηφίζεις και κατόπιν διατυπώνεις τυχόν ενστάσεις ή ακόμη και αμφισβητήσεις για τα αναγραφόμενα στοιχεία του. Η μη ψήφισή του δηλώνει θεσμική αμφισβήτηση των πάντων, πράγμα πολύ επικίνδυνο για αυτή καθεαυτή τη λειτουργία του Δήμου μας και των νομικών και οικονομικών θεσμών που τον περιβάλλουν.

Αρχικά επιθυμούμε, και αυτό κάνουμε τέσσερα ολόκληρα χρόνια με θάρρος και ειλικρίνεια, να επισημάνουμε πως η δημοτική αρχή έχει καταφέρει να κρατήσει το τιμόνι των οικονομικών του Δήμου σε ικανοποιητικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας της. Δεν μπορεί αυτό κανείς να το αμφισβητήσει! Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να διατυπώσουμε κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις οι οποίες προκύπτουν από την οικονομική ιστορία των τελευταίων ετών του Δήμου μας και όχι μόνο.

Αρχικά οφείλουμε να επισημάνουμε πως όταν ξεκίνησε τη δραστηριότητά της η παρούσα δημοτική αρχή τα οικονομικά του Δήμου μας είχαν νοικοκυρευτεί σε άριστο βαθμό από την προηγούμενη δημοτική αρχή, καθιστώντας το έργο της παρούσας ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό. Ένα παράδειγμα. Όταν ανέλαβε η προηγούμενη δημοτική αρχή το χρέος του Δήμου ήταν 14.000.000 ευρώ και όταν ανέλαβε η παρούσα δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2014 το χρέος είχε μειωθεί στα 10.300.000 ευρώ, που σημαίνει πως είχαν ήδη εξοφληθεί δάνεια ύψους 3.800.000 ευρώ!  Και κάτι πιο σημαντικό που αφορά βέβαια όλους τους Δήμους ως επίτευγμα και όχι αποκλειστικά τον Δήμο μας.

Η επιτευχθείσα το 2014 αναχρηματοδότηση των δανείων, η οποία επέτρεψε στην παρούσα δημοτική αρχή να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση οικονομική, καθότι επετεύχθη παράταση αποπληρωμής των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων, καθώς  επίσης και αρχική ετήσια παράταση χάριτος αποπληρωμής τους.

Αλλά και τα έσοδα του Δήμου μας από διάφορες πηγές, όπως για παράδειγμα το ειδικό τέλος των κατοίκων της Λυκόβρυσης για την αποπεράτωση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, που δεν καταργήθηκε, παρ’ ότι την τελική αποπεράτωση την έχει αναλάβει η Περιφέρεια με δικούς της πόρους ή τα έσοδα του Δήμου από τον φόρο υπεραξίας των κατοίκων της Πεύκης που γειτνιάζουν με την πλατεία της Πεύκης στο οικόπεδο Ο.Τ.25 (Πέρρου), επέτρεψαν στην παρούσα δημοτική αρχή να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση. Τέλος, η αναχρηματοδότηση των δανείων που επετεύχθη επέτρεψε στην παρούσα δημοτική αρχή να μειώσει αισθητά την εξόφληση των δανείων της σε σχέση με την προηγούμενη, η οποία εξοφλούσε με ταχύτερους ρυθμούς.

Όλα αυτά τα επισημαίνουμε όχι για να αποδομήσουμε τις καλές προσπάθειες που έγιναν, αλλά για να δικαιολογηθούν με δικαιοσύνη και ειλικρίνεια τα πλεονάσματα των τελευταίων ετών για τα οποία καυχάται ο κ. δήμαρχος και η παράταξή του. Δεν αμφισβητούνται τα πλεονάσματα αυτά, αλλά όφειλε ο κ. Δήμαρχος να τα επισημάνει τους καλούς οιωνούς για την επίτευξή τους που δεν είναι έργο αποκλειστικά δικό του.  

Και κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό. Ο κ. δήμαρχος στην εισήγησή του ή στα Δελτία Τύπου που ακολούθησαν, καυχάται πως ο Δήμος βρίσκεται πλέον σε οικονομική αυτοδυναμία και έχει τη δυνατότητα ΜΟΝΟΣ του να προχωρήσει σε αναπτυξιακά έργα, χρηματοδοτώντας τα με ίδιους πόρους. Την αυτοδύναμη χρηματοδότηση νέων έργων θεωρούμε με βεβαιότητα ότι ούτε και ο ίδιος που το υποστηρίζει το πιστεύει! Τουλάχιστον τα παρόντα οικονομικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν χωρίς αμφισβητήσεις ή παραπλανητικές θεωρίες. Διότι αυτό σημαίνει οικονομική αυτοδυναμία, χωρίς υπεκφυγές και παλινωδίες. Άρα, όσο ειλικρινής κι αν ήταν ο ισολογισμός, τον οποίο δεν αμφισβητούμε, άλλο τόσο ανειλικρινή είναι και τα παραλειπόμενά του που τεχνηέντως δεν αναφέρθηκαν.

Ας αποδώσουμε τελικά τα «του Καίσαρος τω Καίσαρι»! Είναι ο καλύτερος δρόμος για τις εκλογές που έρχονται!

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet