Η Λυκόβρυση – Πεύκη 2020… επισκέφθηκε την παλιά Μαγκουφάνα
Πολιτισμός

Η Λυκόβρυση – Πεύκη 2020… επισκέφθηκε την παλιά Μαγκουφάνα

Συνάντηση με τον τοπικό Σύλλογο “Πευκιώτικες Ρίζες” είχαν οι εκπρόσωποι της δημοτικής ομάδας Λυκόβρυση – Πεύκη 2020, έχοντας την ευκαιρία να βιώσουν μία συγκινητική αναδρομή στο παλαιό προάστιο της Μαγκουφάνας, αλλά και να ξεφυλλίσουν την καλαίσθητη έκδοση του Συλλόγου αναφορικά με την ιστορία της Πεύκης. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της δημοτικής ομάδας δεσμεύτηκαν να προβάλλουν με κάθε τρόπο τη συλλεκτική αυτή εργασία, προκειμένου “να μη λείψει από κανένα πευκιώτικο σπίτι και τη βιβλιοθήκη του”.

Στην ανακοίνωση της δημοτικής ομάδας, μετά την προαναφερόμενη επίσκεψη στον Σύλλογο “Πευκιώτικες Ρίζες” αναφέρονται τα εξής:

Η δημοτική ομάδα Λυκόβρυση – Πεύκη  2020, στα πλαίσιο των προσπαθειών της να επικοινωνήσει και να ανταλλάξει απόψεις με όλους τους τοπικούς φορείς της πόλης μας, ξεκίνησε την προσπάθειά της  αυτή από ένα Σύλλογο του οποίου η δράση έχει ένα απαράμιλλο ενδιαφέρον και ακούει στο όνομα “Πευκιώτιες Ρίζες”. Μόνο από τον τίτλο του ο Σύλλογος προδίδει το ενδιαφέρον του για ό,τι έχει σχέση με την ιστορία και τους ανθρώπους της Μαγκουφάνας, το παλιό αυτό προάστιο της Αθήνας το οποίο έλκει τις ρίζες του από την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά, όταν φιλοξένησε τους πρόσφυγες συμπατριώτες μας της Ιωνίας μέχρι τις μέρες μας.

Η δράση του Σωματείου “Πευκιώτιες Ρίζες” έχει με καμάρι να επιδείξει το απαύγασμα των προσπαθειών του, που είναι η πολύ καλαίσθητη έκδοση της ιστορίας της Πεύκης και παλιάς Μαγκουφάνας, ένα πολύτιμο  από κάθε άποψη  ιστορικό πόνημα, το οποίο επιμελήθηκαν και εξέδωσαν τα πολύ αξιόλογα μέλη του Δ.Σ., με εμψυχωτή αυτής της προσπάθειας την πρόεδρό του Ζωή Πιπερίγκου.

Κατά τη πολύ εγκάρδια συζήτηση που είχαμε με την ολομέλεια του Δ.Σ. μάθαμε όσα εμείς οι νεότεροι δεν ξέραμε για την πόλη που ζούμε, αλλά πολύ περισσότερο μας περιέγραψαν τους κόπους και τις θυσίες που έκαναν προκειμένου να φτάσουν στον στόχο τους που ήταν η έκδοση της πολύτιμης αυτής ιστορικής επιτομής και την παράδοσή  της στους Πευκιώτες και τις Πευκιώτισσες ανεξαρτήτου ηλικίας, για να ξαναθυμηθούν οι παλιότερες γενιές και να πληροφορηθούν και να διδαχθούν οι νεότερες. Γιατί όλοι γνωρίζουμε πως όταν  οι πολίτες μιας τοπικής κοινωνίας είναι ξεκομμένοι από τις ρίζες τους, διακυβεύεται η ιστορική τους αυτοσυνείδηση, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που σήμερα όλοι μας βιώνουμε.

Η πρόεδρος μας παρουσίασε το βιβλίο με πολύ καμάρι, λέγοντας και υποστηρίζοντας συνέχεια ότι αυτό που πέτυχαν ήταν μια πολύ υποδειγματική συλλογική προσπάθεια από  όλα τα μέλη του Δ.Σ., τα οποία εργάστηκαν με ζήλο και εθελοντική δουλειά, χωρίς ιδιοτέλειες και προσωπικές για τον καθένα προβολές! Άλλωστε αυτό φάνηκε από το ξεφύλλισμα του βιβλίου που κάναμε, μένοντας ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα. Κάποιοι από μας, παλιοί Πευκιώτες, συγκινηθήκαμε πολύ βλέποντας προσφιλή πρόσωπα, τα περισσότερα των οποίων δεν υπάρχουν πια στη ζωή, από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό με το οποίο είναι διανθισμένο το όμορφο αυτό βιβλίο

Η συζήτηση  ήταν πολύ ευχάριστη, αλλά ο χρόνος πολύτιμος για όλους μας. Αφού ευχαριστήσαμε όλους για τη φιλοξενία και την ενημέρωση που είχαμε γι αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα εκδοτική προσπάθεια του Συλλόγου, ήταν κοινή η διαπίστωση ότι αυτό το βιβλίο δεν θα πρέπει να λείψει από κανένα πευκιώτικο σπίτι και τη βιβλιοθήκη του. Υποσχεθήκαμε ότι θα επιστρατεύσουμε τις μικρές μας δυνάμεις να προωθήσουμε τον καλαίσθητο αυτό ιστορικό τόμο, διοργανώνοντας ενημερώσεις όπου μπορούμε και ανακοινώνοντας τα σημεία και τους τρόπους πώλησής του από τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουμε.

Το θεωρούμε ύψιστη υποχρέωσή μας προς όλους αυτούς που μόχθησαν για την έκδοσή του, αλλά ιδιαίτερα οφειλόμενο χρέος στη πόλη που αγαπήσαμε και εξακολουθούμε να την αγαπάμε.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet