Η Φρίντα… ζωγραφίζει στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»
Πολιτισμός

Η Φρίντα… ζωγραφίζει στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»

Την ταινία «Φρίντα» («Frida») προβάλλει, ως συμβολή στην Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, στο πλαίσιο της «Ταινίας των εφτάμισυ», ο Πολυχώρος «Δαγκλή 16» στην Πεύκη.

Ώρα έναρξης: 19:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για την ταινία

Δημιουργία της Αμερικανίδας σκηνοθέτιδας JulieTaymor (Τζούλι Τέιμορ), παραγωγής έτους 2002. Μια βιογραφική ταινία για τη διάσημη Μεξικάνα ζωγράφο Frida Kahlo (Φρίντα Κάλο). Το σενάριο υπογράφουν οι: Clancy Sigeland (Κλάνσι Σένγκλαντ), Diane Lake (Νταϊάν Λέικ), Gregory Nava (Γκρέγκορι Νάβα), Anna Thomas (Άννα Τόμας) και είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Hayden Herrera (Χάιντεν Χερέρα). Τη μαγευτική μουσική υπογράφει ο Elliot Goldenthal (Έλιοτ Γκόλντενταλ).

Δεκαετία του 1920. Ένα φρικτό ατύχημα στο τραμ όπου επέβαινε τραυματίζει ανεπανόρθωτα τη νεαρή Φρίντα Κάλο σε όλο της το σώμα. Εγκλωβισμένη σε γύψους και νάρθηκες βρίσκει παρηγοριά στη ζωγραφική. Ο αναγνωρισμένος ζωγράφος Ντιέγκο Ριβέρα, ένθερμος κομμουνιστής, διακρίνει το ταλέντο της και αρχίζει η εικοσιπεντάχρονη θυελλώδης σχέση τους, διακοπτόμενη από ερωτικές περιπέτειες τόσο του Ριβέρα, όσο και της Φρίντα.

Μια από τις καλύτερες ταινίες-βιογραφίες, με καλή σκηνοθεσία, εξαιρετική μουσική, απίθανη φωτογραφία με πληθώρα έντονων χρωμάτων και εξαίσιες ερμηνείες, που συνθέτουν μια υποβλητική και καθηλωτική ατμόσφαιρα, αντάξια του δραματικού και πολυτάραχου βίου ενός σπουδαίου πνεύματος. Μια εξαιρετικά φροντισμένη παραγωγή, που πετυχαίνει να δώσει πειστικά το πορτρέτο της ιδιόρρυθμης αυτής προσωπικότητας. Η κάμερα παρακολουθεί την πορεία τριάντα ετών της ζωής της ζωγράφου, από τα ανέμελα φοιτητικά της χρόνια, τις διφορούμενες στιγμές του γάμου της με τον, επίσης κομμουνιστικών αντιλήψεων, καλλιτέχνη Ριβέρα και την οριστική καταξίωσή της στις γκαλερί της υφηλίου. Η Tζούλι Τέιμορ εμπνέεται από τους πλωτούς κήπους, τα ερείπια των Αζτέκων, τις μεξικάνικες μάσκες θανάτου και τα καρτ-ποστάλ της περιόδου, πετυχαίνοντας μερικές αξέχαστες σεκάνς, που λειτουργούν πολύ καλά μέσα στην ταινία.

Frida: μια γιορτή για τις αισθήσεις, γεμάτη ζωή και έκρηξη συναισθημάτων, ένα αφιέρωμα σε μια πραγματικά μοναδική γυναίκα, που ήταν η μεγαλύτερη καλλιτέχνις του 20ού αιώνα. Μια ιστορία εν μέσω δύο ιστορικών επαναστάσεων, της μεξικάνικης και της ρώσικης.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Salma Hayek (Σάλμα Χάγιεκ, ως Φρίντα Κάλο), Alfred Molina (Άλφρεντ Μολίνα, ως Ντιέγκο Ριβέρα), Geoffrey Rush (Τζέφρι Ρας, ως Λέων Τρότσκι), Ashley Judd (Άσλεϊ Τζαντ, ως Τίνα Μοντότι), Antonio Banderas (Αντώνιο Μπαντέρας, ως Ντέιβιντ Σικιέρος), κ.ά.

Η ταινία πήρε Όσκαρ το 2003, τόσο για τη μουσική, όσο και για το εξαιρετικό μακιγιάζ των John E. Jackson (Τζον Τζάκσον) και Beatriz De Alba (Μπεατρίς Ντε Άλμπα), ενώ ήταν υποψήφια για Όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και κοστουμιών.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet