«Ο νευρικός εραστής» στον Πολυχώρο «Δαγκλή 12»
Πολιτισμός

«Ο νευρικός εραστής» στον Πολυχώρο «Δαγκλή 12»

Μετά από μια μικρή διακοπή λόγω των εορτών του Πάσχα, ο Πολυχώρος «Δαγκλή 12» επαναλαμβάνει τις κυριακάτικες κινηματογραφικές προβολές με γενικό τίτλο «Η ταινία των εφτάμισυ».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διαχειριστική ομάδα του Πολυχώρου, «οι προβολές αυτές αποτελούν, εκτός των άλλων, και μια αφορμή για συνεύρεση φίλων και συντρόφων». Οι προβολές λοιπόν συνεχίζονται (όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο) με μια τριλογία αυτή τη φορά πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις. Σχέσεις οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές, σχέσεις τρυφερές, σκληρές, αστείες, πικρές, αδιέξοδες, δημιουργικές, όπως δηλαδή και στην κανονική ζωή. Πρόκειται για τις ταινίες «Annie Hall» του Woody Allen (19/4), «Frances Ha» του Noam Beumbach  (26/4) και «Nebraska» του Alexander Payene (3/5).

Αυτή την Κυριακή, λοιπόν, 19 Απριλίου, στις 19:30, θα προβληθεί στον Πολυχώρο της Πεύκης, η ταινία του Γούντυ Άλεν «Annie Hall» του 1977 (ελληνικός τίτλος «Ο νευρικός εραστής»), σε σενάριο του ίδιου και του Marshall Brickman (Μάρσαλ Μπρίκμαν).

Ο Άλβι (Γούντι Άλεν) κι η Άννι (Ντάιαν Κίτον) έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες, αλλά είναι κι οι δυο διασκεδαστικοί και ιδιαίτεροι. Ο Άλβι είναι κωμικός ηθοποιός, νευρωτικός, απαισιόδοξος, εμμονοληπτικός με την ιδέα του θανάτου και με κυνική συμπεριφορά απέναντι σε όλους όσους τον περιβάλλουν, ενώ η Άννι είναι μια αδέξια, αλλά ταλαντούχα κι εγκάρδια τραγουδίστρια και φωτογράφος. Οι δυο τους ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα μετά την πρώτη τους συνάντηση, αλλά τα πρώτα σύννεφα στη σχέση τους παρουσιάστηκαν όταν η Άννι μετακόμισε στο σπίτι του. Ο Άλβι απεχθανόταν τις συνήθειες της, όπως το κάπνισμα μαριχουάνας και το γεγονός ότι δεν ήταν ιδιαίτερα καλλιεργημένη. Η απογοήτευση οδήγησε την Άννι σε μαθήματα που είχαν ως σκοπό να βελτιώσει την καλλιέργειά της κι είχαν ως αποτέλεσμα να ερωτευτεί τον καθηγητή της και να προκαλέσει τη ζήλια του Άλβι. Το ζευγάρι χωρίζει κι ο Άλβι αναπoλεί τη σχέση τους και προσπαθεί να καταλάβει τον λόγο του χωρισμού. Ξεκινά μια καινούργια σχέση, αλλά δεν μπορεί να βρει την ευτυχία. Μετά από λίγο καιρό η Άννι κι ο Άλβι συμφιλιώνονται για να χωρίσουν για ακόμη μια φορά. Η σχέση τους πρόκειται να περάσει από πολλές φάσεις μέχρι ο Άλβι να καταλάβει επιτέλους την αξία της.

Ο «Νευρικός Εραστής» δεν ξεκίνησε ως ρομαντική κωμωδία. Ο αρχικός τίτλος ήταν Anhedonia, που σημαίνει την ανικανότητα να βιώσει κανείς τη χαρά. Η ταινία επρόκειτο να είναι μια σουρεαλιστική οπτική Οδύσσεια. Τελικά χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον Άλεν ως ρομαντική κομεντί για έναν σύγχρονο νευρωτικό και θεωρείται ως η πρώτη μεγάλη επιτυχία του. Στην ταινία ο Άλεν χρησιμοποιεί τον διάλογο για να σφυρηλατήσει τους χαρακτήρες σε βάθος, μια εξαιρετική απεικόνιση του άγχους στην πόλη και των ασφυκτικών σχέσεων. Οι διάλογοί του, εκτός του ότι αντανακλούν μιαν ολόκληρη γενιά, δημιούργησαν επίσης μια αίσθηση ρεαλισμού που θέτει το πρότυπο για τη μοντέρνα ρομαντική κωμωδία στις γενιές που ακολουθούν. Πρόκειται τελικά για μια ελεγεία πάνω στον έρωτα με τον γνωστό σαρκαστικό και κωμικό, αλλά πάντοτε διεισδυτικό τρόπο του Αμερικάνου δημιουργού.

Πρωταγωνιστούν: Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts (Τόνι Ρόμπερτς), Carol Kane (Κάρολ Κέιν), Shelley Duvall (Σέλεϊ Ντυβάλ), Christopher Walken (Κρίστοφερ Γουόκεν). Η ταινία βραβεύτηκε με τέσσερα Όσκαρ: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α΄ γυναικείου ρόλου (Ντάιαν Κίτον) και πρωτότυπου σεναρίου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet