Τα φτερά του έρωτα… ανοίγουν στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»
Πολιτισμός

Τα φτερά του έρωτα… ανοίγουν στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»

Την ταινία «Τα φτερά του έρωτα» προβάλλει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017, στο πλαίσιο της «Ταινίας των εφτάμισυ», ο Πολυχώρος «Δαγκλή 16» στην Πεύκη.

Ώρα έναρξης: 19:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για την ταινία

Παραγωγή έτους 1987 με πρωτότυπο τίτλο «Der Himmel über Berlin» και «Wings of desire». Τη σκηνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο Wim Wenders (Βιμ Βέντερς), ενώ έχει επιμεληθεί και το σενάριο μαζί με τους Peter Handke (Πέτερ Χάντκε) και Richard Reitinger (Ρίτσαρντ Ράιτινγκερ).

Ο Ντάμιελ και ο Κάσιελ είναι δύο άγγελοι που περιδιαβαίνουν από αέρος το (ασπρόμαυρα φωτογραφημένο) Βερολίνο. Μπαινοβγαίνουν, χωρίς να πολυπαρεμβαίνουν, στις ζωές των θνητών, φιλοσοφούν περί της ύπαρξης, αγωνιούν για την πόλη τους που στέκει διχασμένη και ευάλωτη. Μέχρι που ο Ντάμιελ ερωτεύεται μια μοναχική ακροβάτισσα τσίρκου και αποφασίζει πως τέρμα η αιωνιότητα και η αγγελική ανωτερότητα: θέλει να γίνει άνθρωπος, να γευτεί, να αγγίξει, να νιώσει, να κλάψει, να ευτυχήσει.

Μία ιστορία για τον έρωτα, την επιθυμία και την αθωότητα, για τη ζωή που ονειρευόμαστε και τη ζωή που ζούμε. Η ταινία είναι επηρεασμένη από την ποίηση του Ράινερ Μαρία Ρίλκε και όπως σημειώνεται στους τίτλους τέλους, είναι «αφιερωμένη σε όλους τους πρώην αγγέλους, αλλά κυρίως στους Γιασουζίρο (Όζου), Φρανσουά (Τρυφώ) και Αντρέι (Ταρκόφσκι, όλοι «απόντες» τη χρονιά δημιουργίας της ταινίας.

Ο ελεγειακός ρυθμός που ακολουθεί ο Βέντερς σ΄ αυτήν την ταινία του βγαίνει με πόνο ψυχής και παράπονο, μα παράλληλα, δίνει ελπίδα ζωής κι αισιοδοξίας. Είναι το πιστεύω ενός ανθρώπου, που χρησιμοποιεί την ποίηση προσχηματικά για να αφυπνίσει τον κρυμμένο μας εαυτό. Ένα εικονοκλαστικό δημιούργημα που θα στοιχειώσει για πάντα τον θεατή ο οποίος θα τολμήσει να αφεθεί στη μαγεία του…

Πρωταγωνιστούν οι: Bruno Ganz (Μπρούνο Γκαντς, ως Damiel), Solveig Dommartin (Σολφέϊγκ Ντομαρτάν, ως Marion), Otto Sander (Ότο Ζάντερ, ως Cassiel), Peter Falk (Πίτερ Φολκ, ως ο εαυτός του), Curt Bois (Κουρτ Μπόις, ως Homer), κ.ά.

Αυτή η πολύ γνωστή παραβολική ταινία του Βέντερς απέσπασε άφθονες διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες το 1987.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet