Γιατί μπήκε «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ – Κόστισε εκατoμμύρια, δεν συντηρήθηκε σχεδόν ποτέ
Φωτογραφία: oaka.official/FB
Αθλητισμός

Γιατί μπήκε «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ – Κόστισε εκατoμμύρια, δεν συντηρήθηκε σχεδόν ποτέ

Σαν «βόμβα» έσκασε χθες η είδηση πως μπαίνει προσωρινό «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ, στο Μαρούσι.

Όπως ενημέρωσε το ΟΑΚΑ, αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Δεν διευκρινίστηκε το διάστημα της αναστολής, παρά μόνο ότι τάχιστα θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της πρώτης μελέτης.

Τι σημαίνει το κλείσιμο του ΟΑΚΑ για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό

Πρόκειται για μία εξέλιξη που βάζει «φωτιά» στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, όσον αφορά στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια, καθώς το ΟΑΚΑ αποτελεί το «σπίτι» του στους ομίλους του Europa League. Επόμενη ευρωπαϊκή εντός έδρας υποχρέωση των «πράσινων» είναι στις 26/10 απέναντι στη Ρεν, για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης, ενώ στην 6η και τελευταία αγωνιστική (14/12) υποδέχεται τη Μακάμπι Χάιφα. Αν φυσικά δεν έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τη χρησιμοποίηση του κεντρικού σταδίου, τότε «τριφύλλι» θα υποχρεωθεί να αναζητήσει άλλη έδρα για τις ευρωπαϊκές «μάχες» του.

Η ανακοίνωση για το «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ

«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο “Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών”, παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα (σ.σ. χθες) κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Ανακοινώθηκε κλείσιμο με 1.000 άτομα στο ποδηλατοδρόμιο

Ωστόσο, η ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΑΚΑ για κλείσιμο του γηπέδου και του ποδηλατοδρομίου επ’ αόριστον λόγω προβλημάτων στατικότητας στις στέγες Καλατράβα, που διαπίστωσε μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ, προκάλεσε απίστευτο αλαλούμ.

Και αυτό γιατί η ανακοίνωση βρήκε… περίπου 1.000-1.200 παίκτες μπριτζ μέσα στο ποδηλατοδρόμιο, καθώς διεξάγονταν χθες διασυλλογικοί αγώνες με παίκτες από όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα, οι αγώνες ολοκληρώθηκαν περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ έχουν προγραμματιστεί και για ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Παίκτες μπριτζ επικοινώνησαν με το iefimerida.gr, δηλώνοντας έκπληκτοι και ανήσυχοι με την απόφαση αυτή χωρίς να έχουν ενημερωθεί.

Δεν συντηρήθηκε σχεδόν ποτέ

Εφέτος, πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει μεταξύ άλλων τις εργασίες συντήρησης, ωστόσο η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ έδειξε πρόβλημα στατικότητας και το ΟΑΚΑ κλείνει προσωρινά.

Στο στέγαστρο του ΟΑΚΑ δεν είχαν γίνει, από το 2004 που τοποθετήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο, ούτε μία φορά εργασίες συντήρησης, κάτι για το οποίο η ΕΟΕ (στην οποία ανήκει το οικόπεδο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων) είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από το 2019, με δήλωση του προέδρου της Σπύρου Καπράλου.

Το στέγαστρο στο κεντρικό γήπεδο του ΟΑΚΑ, όπως και του ποδηλατοδρομίου (αλλά και της αγοράς), ήταν σχέδια του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, τα οποία δημιουργήθηκαν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2014 χρειάστηκε η κατακραυγή από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα εν μέσω της κρίσης, για να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να αναγγελθούν εργασίες συντήρησης στο στέγαστρο.

Τον Αύγουστο του 2014 εκταμιεύτηκαν 8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Αττικής για τη συντήρηση και επισκευή του στεγάστρου, το οποίο δεν είχε συντηρηθεί καθόλου στα 10 χρόνια που είχαν περάσει τότε από την κατασκευή του.

Δημοσιεύματα ανέβαζαν το κόστος του έργου σε 130 εκατομμύρια ευρώ!

Μιλώντας στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα», ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΟΑΚΑ για περίπου 4,5 χρόνια, αναφέρθηκε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα τόσο στο γήπεδο ποδοσφαίρου, όσο και στην «Αγορά» και άλλους χώρους.

«Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα», ανέφερε αρχικώς.

«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.

Όπως συμπλήρωσε, «πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν».

«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε προσπαθούσε να βάζει βίδες και ό,τι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.

«Είχε πέσει σίδερο που ήταν 80 κιλά! Πέφτοντας κάτω αυτό γινόταν 1,5 τόνος…», είπε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, ουσιαστικά λέγοντας ότι από τύχη δεν έχουν υπάρξει σοβαροί τραυματισμοί ή και κάτι χειρότερο τα τελευταία χρόνια.

Πόσο καιρό θα μείνει κλειστό το ΟΑΚΑ, η πρώτη εκτίμηση

Με δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στην απόφαση του ΟΑΚΑ να κλείσει το κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, μετά το ζήτημα που προέκυψε με το στέγαστρο Καλατράβα.

Ο υπουργός τόνισε πως αυτό που έχει προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των αθλουμένων και των φιλάθλων και την προσεχή Δευτέρα (2/10) θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις ενέργειες που θα γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Σύμφωνα με πηγές από το αρμόδιο υπουργείο, η δεύτερη μελέτη θα γίνει «το ταχύτερο δυνατόν», καθώς, αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της πρώτης, τα δύο στάδια θα μείνουν κλειστά για τουλάχιστον δύο μήνες (υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερο).

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet