“Να λειτουργήσουν πάλι ως ανοιχτοί χώροι άθλησης τα σχολικά προαύλια”
Αθλητισμός

“Να λειτουργήσουν πάλι ως ανοιχτοί χώροι άθλησης τα σχολικά προαύλια”

Στο θέμα της προ τετραετίας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου να κλείνουν, μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, οι προαύλιοι χώροι που δεν φυλάσσονται, προκειμένου να αποτρέπονται βανδαλισμοί και άλλες καταστροφές των σχολικών κτηρίων, αναφέρθηκε με παρέμβασή του στο Σώμα (στη συνεδρίαση της Τρίτης 19 Απριλίου 2016), ο πρόεδρος της Ένωση Γονέων Αμαρουσίου (δευτεροβάθμιο όργανο όλων των Συλλόγων Γονέων της πόλης), Βασίλης Μπούρας.

Χαρακτηρίζοντας ως ατελέσφορη τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του μέτρου, επικαλούμενος τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ήδη ληφθεί στα σχολεία για τη φύλαξη των κτηριακών εγκαταστάσεών τους και προβάλλοντας την ανάγκη για άθληση και κοινωνικοποίηση μαθητών, αλλά και ενηλίκων, ο κ. Β. Μπούρας ζήτηση την κατάργηση ή τη μεταβολή της προαναφερόμενης απόφασης.

Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αμαρουσίου τόνισε τα εξής:

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας πήρε μια απόφαση για τα προαύλια των σχολείων μας. Πολύ σωστά, κατά τη στοιχειοθέτηση της απόφασης, αναγράφεται: «Οι σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας καθιστούν ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη σωματικής άσκησης και της άθλησης στα παιδιά μαθητές και στους ενήλικες  πολίτες. Οι αύλειοι χώροι των σχολικών κτηρίων, όταν δεν λειτουργούν τα σχολεία, κατά τις απογευματινές ώρες, τα Σαββατοκύριακα και τις σχολικές διακοπές (Χριστούγεννα, Πάσχα και Kαλοκαίρι), λειτουργούν ως χώροι που καλύπτουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνία». ΩΣ ΕΔΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, όμως προσθέτει η απόφαση: «…όπου υπάρχει φύλαξη» και προσθέτει: «Να γίνει κάλεσμα στους γονείς – κηδεμόνες να δημιουργήσουν ομάδες εθελοντισμού, οι οποίες να είναι καταγεγραμμένες και αναγνωρισμένες, να επιβλέπουν τη λειτουργία των αύλειων χώρων των σχολείων και από αυτές τις εθελοντικές ομάδες να γίνεται η φύλαξη και όπου υπάρχει εθελοντική ομάδα, να θεωρείται φυλασσόμενος ο αύλειος χώρος».

Εμείς, οι γονείς, και τότε αντιδράσαμε στο ότι τα σχολεία πρέπει να φυλάσσονται από «αναγνωρισμένες και καταγεγραμμένες» εθελοντικές ομάδες γονέων, αλλιώς θα κλείνουν.

Σε ερωτήσεις συλλόγων, ακόμα και εγγράφως, για το ποιες ευθύνες θα έχουν αυτές οι ομάδες, δεν δόθηκε ποτέ απάντηση, γιατί στην ουσία δεν υπάρχει απάντηση.

Δεν μπορεί κανένας να ζητά από γονείς να υποκαθιστούν εξειδικευμένους φύλακες,τη Δημοτική Αστυνομία ή τις αστυνομικές Αρχές. Και φυσικά δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτό ότι αυτές οι ομάδες θα πλήρωναν το βάψιμο ενός σχολείου ή το σπάσιμο ενός παραθύρου.

Με την απόφασή σας αυτή ζητήσατε από τους γονείς ευθύνες που δεν τους αναλογούν και μάλιστα ευθύνες που είναι και ασύμμετρες ως προς επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Αλλά ας δούμε τους λόγους που επικαλείται η απόφασή σας για το κλείσιμο των προαύλιων χώρων.

Αναφέρει, λοιπόν, η απόφαση: «Για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών, αλλά και των δημόσιων σχολικών κτηρίων, στα σχολικά κτήρια που δεν λειτουργεί φύλαξη τις καθημερινές ημέρες και τα Σαββατοκύριακα, η διάθεση προς χρήση για τα παιδιά – μαθητές, των γονέων αυτών, καθώς και των ενηλίκων, δεν είναι εφικτή».

Οι πολίτες (μαθητές – γονείς – περίοικοι) πώς προστατεύονται όταν κάποιοι συμπολίτες μας ουσιαστικά εξαναγκάζονται να πηδούν κάγκελα και να σκαρφαλώνουν σε σιδεριές, με σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού, ορμώμενοι από την ανάγκη τους να αθληθούν;

Αλλά, μήπως, η απόφασή αυτή προστάτεψε τα σχολεία; Στα 4 χρόνια που εφαρμόστηκε η απόφαση αυτή υπήρξε πράγματι κάποια προστασία των σχολείων;

 Όχι βέβαια. Αντιθέτως, οι αμπαρωμένες σιδερένιες πόρτες αποτελούν  το καλύτερο μέσο ώστε κάποιοι παραβατικοί σαλταδόροι που, με ευκολία πηδάνε τα κάγκελα, χωρίς να τους ενοχλεί κανείς, να γράψουν συνθήματα, να σπάσουν τζάμια, να καταστρέψουν σχολικούς κήπους, να βανδαλίσουν τον χώρο, ακόμα και να αφαιρέσουν σωληνώσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια που εφαρμόστηκε αυτή η απόφαση οι παραπάνω παραβατικές πράξεις, αντί να περιοριστούν, αυξήθηκαν, όπως γνωρίζουμε από πρώτο χέρι και από τη συμμετοχή της  Ένωσης Γονέων στις Σχολικές Επιτροπές, οι οποίες καλούνται να επισκευάσουν συχνά πυκνά τα σχολεία που πέφτουν θύματα βανδαλισμών.

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Άλλο οι κτηριακές εγκαταστάσεις και άλλο τα προαύλια, ο σχολικός κήπος, τα σχολικά γήπεδα. Τα κτηριακά συγκροτήματα παραμένουν κλειδωμένα και μάλιστα πλέον όλα τα σχολεία προστατεύονται από σύγχρονες εγκαταστάσεις συναγερμών, κατόπιν ενεργειών των Σχολικών Επιτροπών και για αυτό και μόνο τον λόγο έχουν περιοριστεί οι κλοπές Η/Υ και οι εσωτερικοί βανδαλισμοί των σχολείων. Όχι επειδή έχουμε περάσει λουκέτα  στις αυλόπορτες .

Ως εκ τούτου επειδή,

1.       Οι λόγοι επιπρόσθετης ασφάλειας των σχολικών κτηρίων εκλείπουν πλέον, αφού όλα τα σχολεία προστατεύονται από σύγχρονες εγκαταστάσεις συναγερμών.

2.       Η 4ετής λειτουργία του μέτρου δεν είχε ως  αποτέλεσμα τη μείωση των βανδαλισμών, τη μη αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους, αλλά μόνο απαγορεύει τη χρήση των χώρων στα παιδιά, τους γονείς και την τοπική κοινωνία.

3.       Το Μαρούσι έχει σοβαρή έλλειψη δημόσιων χώρων άθλησης,συνεύρεσης και κοινωνικοποίησης ιδιαίτερα των μικρών Μαρουσιωτών και μάλιστα πιο έντονο σε μερικές περιοχές όπου δεν υπάρχει κανείς χώρος, όπως για παράδειγμα στην περιοχή των Αναβρύτων και του 10ου Δημοτικού.

4.       Αν δεν δώσουμε στα παιδιά μας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των διακοπών, οπότε έχουν άπλετο χρόνο, μια δημιουργική, αθλητική διέξοδο κοινωνικοποίησης και διασκέδασης, ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν σε άλλους ακατάλληλους χώρους ή να βυθιστούν πλήρως στον ενδιαφέροντα, αλλά και αρκετές φορές επικίνδυνο χώρο, του Διαδικτύου.

Ζητάμε   την ανάκληση ή μεταβολή της παραπάνω απόφασης και θεωρούμε ότι οι σχολικές αυλές, μετά το πέρας του ωρολόγιου προγράμματος, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τον Δήμο ως ελεύθεροι ανοιχτοί χώροι άθλησης, σαν πλατείες, οι οποίες δεν χρήζουν απαραίτητα φύλαξης, δίνοντας τη δυνατότητα τόσο σε μαθητές και γονείς του σχολείου, όσο και σε κατοίκους της γειτονιάς, να κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των προαύλιων χώρων.

Μάλιστα, αναρτήστε και μία πινακίδα ότι, μετά το πέρας των μαθημάτων, «οι ανήλικοι προσέρχονται, παραμένουν, αθλούνται και αποχωρούν με αποκλειστική ευθύνη των γονέων τους», όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Οικογενειακό Δίκαιο.

Κύριες και κύριοι,

Διανύουμε την 6η εβδομάδα της Σαρακοστής, την οποία ο λαός μας αποκαλεί «βουβή εβδομάδα».

Σε αυτή, λοιπόν, τη «βουβή εβδομάδα» του 2016 ας πέσουν, με εκκωφαντικό κρότο, οι αλυσίδες και τα λουκέτα από τα προαύλια των σχολείων μας και ας αντικατασταθούν, ως μια πρώιμη ανάσταση, από τα χαμόγελα, τραγούδια, τις χαρούμενες φωνές των παιδιών μας.

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,έχετε τη δύναμη -εμείς οι δημότες σάς την έχουμε δώσει, ψηφίζοντάς σας ανεξαρτήτως παράταξης- να μας εκπροσωπείτε. Κάντε το!

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet