Η ημερίδα για τις κεραίες κινητής από την πλευρά της Επιτροπής Αγώνα
Ποιότητα Ζωής

Η ημερίδα για τις κεραίες κινητής από την πλευρά της Επιτροπής Αγώνα

Το δικό της “ρεπορτάζ” σχετικά με την ημερίδα που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015 στο δημαρχείο για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας μας έστειλε, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Κατά των Κεραιών στο Ν. Τέρμα, η κα Πίτσα Κάτσικα, στο οποίο αναφέρει τα εξής:

Πριν 10 ημέρες, η Επιτροπή Αγώνα Κατά των Κεραιών στο Ν. Τέρμα πληροφορηθήκαμε, από τοπικό σάιτ, ότι στις 8 Ιουνίου, στις 6:30, θα διοργάνωνε ο Δήμος ΗΜΕΡΙΔΑ στο Δημαρχείο με θέμα: «ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ και ΨΕΜΜΑΤΑ». Ανακοινωνόταν ότι ομιλητές θα ήταν οι:

  1. Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, πρόεδρος του ΙΣΑ.
  2. Δημήτρης Τζώρτζης, Γεν. Γραμμ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
  3. Νίκος Παπαουλάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
  4. Χρήστος Χουσιάδας, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
  5. Ευάγγελος Γεωργίου, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
  6. Γιώργος Στεφανόπουλος, Γεν. Διευθυντή Ενώσεως Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας.

Η πλειοψηφία των ομιλητών αποτελείτο ακριβώς από τις Αρχές που εκδίδουν τις άδειες εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Ως επιτροπή, επειδή είχαμε παρακολουθήσει άλλη ημερίδα στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, γνωρίζαμε επιστήμονες άλλων απόψεων. Ένας από αυτούς ήταν και ο Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Διαφοροποίησης του ΕΚΠΑ.

Για την προβολή και της άλλης άποψης, κάναμε αίτηση στον Δήμο για να συμπεριληφθεί στους ομιλητές και ο καθηγητής Λ. Μαργαρίτης. Η αίτηση έγινε δεκτή και το όνομά του συμπεριελήφθη στην ηλεκτρονική αφίσα του Δήμου.

Στις 8 Ιουνίου τη Δευτέρα το απόγευμα η αίθουσα δεν γέμισε. Ο κόσμος είχε όμως μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα της εκδήλωσης. Δεν κρατήθηκαν πρακτικά και στην αίθουσα δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι.

Ο Δήμαρχος έδειξε το ενδιαφέρον του, υποβάλλοντας μία σειρά ερωτημάτων.

Στη συνέχεια μίλησε ο Γ.Γ. Υποδομ., Δημήτρης Τζώρτζης, ο οποίος εξήγγειλε την ολοκλήρωση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ. Θα δημιουργηθεί, με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) του Υπουργείου Υποδομών και των Υπ. Παιδείας, του  Υγείας του πρώην ΥΠΕΚΑ, εκσυγχρονισμένο νομικό πλαίσιο. Στο μεταξύ θα έχει στόχο: πυκνότερα δίκτυα-χαμηλότερη ισχύ-ομοιόμορφη κατανομή.

Μετά μίλησε ο αντιπρόεδρος ΕΕΤΤ, Παπαουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία, στον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής των δικαιολογητικών (ΣΗΛΥΑ) για την έκδοση άδειας εγκατάστασης κεραιών, ανοικτό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Παραδέχθηκε ότι είναι υπέρ της μείωσης των «επιτρεπτών ορίων», χωρίς να προτείνει πόσο και ισχυρίστηκε ότι πρωταρχικό του μέλημα είναι «να καταπολεμήσει την τεχνοφοβία».                                                                                          

Ακολούθησε ομιλία του προέδρου της ΕΕΑΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στη θερμική ιδιότητα της ιοντίζουσας ακτινοβολίας και ότι κάνει ελέγχους ως προς τα όρια που του επιβάλλει ο νόμος. Σε ερωτήσεις του κοινού απέφυγε να απαντήσει αν τα «επιτρεπτά όρια» είναι και ασφαλή.

Στη συνέχεια μίλησε ο καθηγητής πυρηνικής ιατρικής ΕΚΠΑ, ο οποίος απεφάνθη ότι μεταξύ άλλων τα κινητά προκαλούν και τροχαία ατυχήματα. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι υπαίτια για καρκινογενέσεις. «Δεν έχουν περάσει άλλωστε 15 χρόνια από τη χρήση της». Αμφισβήτησε την αξιοπιστία των πειραμάτων, που έχουν γίνει σε ζώα. Έδωσε πρακτικές συμβουλές για τη χρήση κινητού…

Μετά μίλησε ο καθηγητής Λουκάς Μαργαρίτης, ο οποίος επεσήμανε ότι οι τεχνολόγοι μπορούν να κατασκευάζουν κεραίες, αλλά τις επιπτώσεις στην υγεία από αυτές τις κεραίες θα τις εξετάσει ένας βιολόγος ή ένας γιατρός. Επισήμανε ότι ο ίδιος ήταν και φυσικός και αντιλαμβάνεται πλήρως τις μονάδες έντασης, πυκνότητας κ.λπ. των ηλεκρομαγνητικών πεδίων. Αναφέρθηκε στα πειράματα που έχει πραγματοποιήσει με την επιστημονική ομάδα του σε ποντίκια και στις παρενέργειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη μνήμη τους. Παραδέχτηκε ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβόληση επί 24ώρου βάσεως και στον ύπνο, προκαλεί ιλίγγους, πονοκεφάλους, ερεθισμούς στο δέρμα, αϋπνίες και αύξηση δημιουργίας των ελεύθερων ριζών και πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) το 2011 έχει κατατάξει την ακτινοβολία αυτή ως δυνητικά καρκινογόνο. Ανέφερε ότι έχουν γίνει 1.800 δημοσιεύσεις με αυτά τα επιστημονικά συμπεράσματα. Είπε ακόμα ότι κατέθεσαν 180 επιστήμονες στον ΟΗΕ υπόμνημα διαμαρτυρίας για την ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, το οποίο δημοσιεύθηκε μεταφρασμένο σε 40 χώρες, αλλά δεν δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα…

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Δ/ντής της Ενώσεως Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, ο οποίος προσπάθησε να υποστηρίξει τα συμφέροντα των εταιρειών. Φυσική συνέπεια ο εκνευρισμός του ακροατηρίου.

Κατόπιν, κάτοικοι υπέβαλαν πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, έκαναν παρεμβάσεις και εξαιρετικές τοποθετήσεις.

Πρώτος μίλησε ένας γιατρός πρώην ΙΚΑ και τώρα ΠΕΔΙ και επικαλέστηκε και τη μαρτυρία τού συναδέλφου του, Δημάρχου, ότι στον 2ο όροφο του κτηρίου πρώην ΙΚΑ υπάρχει ένα γραφείο όπου δεν το χρησιμοποιούν οι γιατροί. Κι αυτό γιατί 4 γιατροί πέθαναν από καρκίνο και άλλοι 4 που πέρασαν από αυτό το γραφείο νοσούν από καρκίνο.

Τον λόγο πήραν τα μέλη των επιτροπών αγώνων των πυκνοκατοικημένων περιοχών, που πλήττονται από κεραίες κοντά στα σχολεία τους, σε μικρότερη απόσταση των 300μ. που ίσχυε παλαιότερα και που  άλλαξε με το νόμο Βορίδη το 2012, αλλά και τον Δεκέμβριο του 2014, με άλλη τροποποίηση και που οδήγησε στην εκτός ελέγχου αύξηση του αριθμού κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Ειπώθηκε ότι η υποβολή περιβαλλοντικής μελέτης είναι μόνο τυπική διαδικασία, γιατί ουσιαστικά μία ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Τούμπα Θεσσαλονίκης κάνει για διάφορες εταιρείες τη «μελέτη» εξ αποστάσεως και η εταιρεία δηλώνει ότι η μελέτη συμφωνεί με τις «πρότυπες περιβαλλοντικές μελέτες». Η αρχή αυτή θεώρησε π.χ.  ότι το σχολείο ΟΥΡΣΟΥΛΙΝΕΣ είναι ΟΙΚΟΠΕΔΟ και τοποθέτησε κοντά του κεραία.

Στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ πιέσθηκε να απαντήσει γιατί δεν ανακαλεί τη λειτουργία της κεραίας στου Βορρέ, που έχει ανακληθεί με δικαστική απόφαση. Απευθύνθηκε στη νομική του σύμβουλο, η οποία υπέπεσε σε αντιφάσεις για τα χρονικά όρια των ενδίκων μέσων τους.

Δημοτικός σύμβουλος υπενθύμισε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο έχει βγάλει Ψήφισμα, οι κεραίες μας να ακτινοβολούν με τα κατώτερα εφαρμοζόμενα διεθνώς όρια».

Ζήτησαν οι κάτοικοι με τις τοποθετήσεις τους, επειγόντως να απομακρυνθούν οι κεραίες σε απόσταση 300 μέτρων από σχολεία.

Συγχρόνως μπορούν οι φορείς να κάνουν διαβούλευση για νομοθεσία, που θα λαμβάνει υπόψιν της την υγεία των περιοίκων και των ευαίσθητων ομάδων και θα εφαρμόζει δίκαιη χωροθέτηση με ισοκατανομή.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ: Οι κάτοικοι έχουν καταλάβει ότι:

  1. Η οδηγία 1998 ορίζει τα επιτρεπτά όρια ακτινοβολίας, τα οποία υιοθετεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οδηγία της. Στην Ελλάδα τηρούμε το 70-60% αυτών των ορίων και κομπορρημονούμε. Όμως οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τηρούν χιλιάδες φορές πιο χαμηλά όρια (Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία , Σάλτσμπουργκ κ.ά.).
  2. Αυτά τα όρια, που εφαρμόζει η Ελλάδα, έχουν θεσπιστεί λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ΜΟΝΟ ΤΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ της ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ, το πόσο δηλαδή θερμαίνονται οι ιστοί από την επαφή τους με την ακτινοβολία. Έχει καταλάβει όμως πλέον ο κόσμος ότι γινόμαστε πειραματόζωα, ώσπου να αποδειχθεί ότι η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στα κύτταρα του ανθρώπου είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΕΡΗ ως ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ (όπως άλλωστε για χρόνια αποσιωπήθηκαν οι κίνδυνοι του καπνίσματος, για να φθάσουμε μετά από  τόσα χρόνια, να επισημαίνεται πάνω στα πακέτα ότι το «κάπνισμα τσιγάρων δημιουργεί καρκίνο των πνευμόνων»).

 

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet