Ξεσηκώθηκαν κάτοικοι και φορείς στο Ν. Τέρμα για τις κεραίες κινητής
Ποιότητα Ζωής

Ξεσηκώθηκαν κάτοικοι και φορείς στο Ν. Τέρμα για τις κεραίες κινητής

Την Κυριακή 10 Μαΐου 2015, μετά από μία μεγάλη κινητοποίηση της Επιτροπής Κατοίκων κατά τής εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Ν. Τέρμα, με τη συμπαράσταση του Εξωραϊστικού Συλλόγου “Ο Άγιος Ιωάννης”, ένα πλήθος κατοίκων, πάνω από 250  άτομα, συγκεντρώθηκε έξω από την παιδική χαρά της Αθ. Διάκου, πάνω από την οποία η Cosmote ετοιμάζεται να εγκαταστήσει κεραία της.

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν να παρακολουθήσουν την ενημέρωση-συζήτηση, που είχε διοργανωθεί από την Επιτροπή Κατοίκων. Στην εκδήλωση προσήλθαν οι βουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ,  Ελένη Αυλωνίτου και  Γιώργος Δημαράς, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πέτρος Δαμιανός και Καλλιόπη Βέττα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου Νώντας Γαρδέλης, οι αντιδήμαρχοι Ρένα Χαλιώτη, Σπύρος Σταθούλης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρης Μαγιάκης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θανάσης Φωτόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Αθανάσιος Βελής, Πέτρος Κόνιαρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος Κατερίνα Ψάλτη, Πέτρος Κούκουζας και Γιώργος Κουτσουβέλης, η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου “Ο Άγιος Ιωάννης” Μαρία Ανδρούτσου και η ταμίας του Συλλόγου Ρούλα Σκορδιαλού.

Εισήγηση έκαναν η κα Πίτσα Κάτσικα, κάτοικος της περιοχής και μέλος της Επιτροπής, που αναφέρθηκε στο ιστορικό τών ενεργειών της Επιτροπής και ο κ. Ντονάς, μέλος του Συλλόγου, ο οποίος μίλησε για την πολιτική άλλων κρατών (π.χ. Ισραήλ, Ιταλία κ.λπ.) στο θέμα των κεραιών και στους περιορισμούς και τα χαμηλά όρια που έχουν επιβάλλει.

Εν συνεχεία, μίλησε ο κ. Μανώλης Τουμπακάρης, μέλος τής Επιτροπής και ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στη συλλογή υπογραφών, ενώ είχε κάνει και παρέμβαση ενώπιον του  Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, ο οποίος ααφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Βασικοί Ομιλητές ήταν ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης, Μαρουσιώτης, βιολόγος περιβαλλοντολόγος με πτυχιακή και μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και την Ακτινοβολία και ο κ. Κώστας Διάκος, δικηγόρος, νομικός περιβάλλοντος.

Παρεμβάσεις έκαναν ο γιατρός Βασίλης Παπαδόπουλος, επικεφαλής του Κινήματος “Δεν Πληρώνω”, ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους να γκρεμίσουν μόνοι τους την κεραία και “θα είμαι μαζί σας”, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο επιδημιολόγος Μαμελετζής Γιάννης, Μαρουσιώτης, που εργάζεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , ο οποίος αναφέρθηκε στα ίδια θεσπισμένα μέτρα, στα οποία από πολύ καιρό, έχει παραμείνει ο ΠΟΥ.

Η κα Βασιλική Τζαμαλούκα, πρόεδρος του Διαδημοτικού Συλλόγου “Πολίτες για την προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος από τις νέες τεχνολογίες”, αναφέρθηκε στους αγώνες κατοίκων άλλων δήμων και στη δαιδαλώδη νομική οδό, που εξυπηρετεί φυσικά τις εταιρείες. Συνέστησε “να μην πιστεύουμε ευχολόγια, ο αγώνας είναι δύσκολος μακρύς και θέλει επιμονή και συλλογικότητα”.

Στην εκδήλωση οι ομιλητές αναφέρθηκαν διεξοδικά στις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία των κατοίκων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ιδιαίτερα στην υγεία των παιδιών, βρεφών, εμβρύων, εγκύων, ηλικιωμένων και γενικά ευαίσθητων ομάδων.

Επίσης, αναφέρθηκε όλο το ιστορικό τών ενεργειών και δράσεων της Επιτροπής.

Η αντιδήμαρχος Ρένα Χαλιώτη, ως υπεύθυνη για τις κεραίες στον Δήμο Αμαρουσίου, διάβασε μεταξύ άλλων και το κατά πλειοψηφία ψηφισμένο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε εισηγηθεί ο δήμαρχος, με ενσωματωμένες προτάσεις των υπολοίπων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σπύρος Σταθούλης, στην ομιλία του είπε “ότι βάσει της απόφασης που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο, με το ψήφισμα, ανακλήθηκε η εγκατάσταση της δεύτερης κεραίας πάνω από την παιδική χαρά” και πρόσθεσε ότι “έστειλε ο Δήμος προχθές δύο φορές υπαλλήλους της πολεοδομίας για να ελέγξουν την πρώτη κεραία επί της Αυτ. Ηρακλείου 41 και ότι βρέθηκαν πολεοδομικές παραβάσεις και θα κατεδαφιστεί”.

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν και οι βουλευτές οι οποίοι υποσχέθηκαν να κάνουν ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό για αλλαγή της τροποποίησης Βορίδη, “που οδήγησε σε ασυδοσία τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας”.

Ο κ. Γ. Καραμέρος αναφέρθηκε στις μειωμένες δυνατότητες της Περιφέρειας να επέμβει, καθώς δύναται να παρεμβαίνει “μόνο ως προς την εγκατάσταση ρολογιού της ΔΕΗ” και μίλησε  για “την παντοδυναμία τών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας”.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Λ. Μαγιάκης παρότρυνε τον δήμαρχο “να  πάψει να έχει χορηγό την εταιρεία WIND, γιατί μετά δεσμεύεται” και επίσης πρότεινε “εκτός από τη νομική οδό να πάνε οι κάτοικοι -με συμμετοχή στα έξοδα ενός γερανού- και με επικεφαλής τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους να γκρεμίσουν την καμουφλαρισμένη κεραία”.

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι κάτοικοι, οι οποίοι και υπέγραψαν τη δήλωση διαμαρτυρίας και καταχωρίστηκαν σε κατάλογο εθελοντών για να προσφέρουν βοήθεια στη νομική διαδικασία και στις δράσεις της Επιτροπής. Τις υπογραφές συγκέντρωσαν και τους εθελοντές καταχώρισαν οι κυρίες Ν. Μαγγουρίλου και Θ. Σταφυλά-Αλεξοπούλου, ενώ πρακτικά κράτησε η κα Ανδριάνα Τσιάλτα.

Σύμφωνα με την αποτίμηση της Επιτροπής, διαπιστώθηκε εκπροσώπηση 1.000 κατοίκων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet