Ενότητα: Σκόπιμα ο Δήμος δεν πήρε θέση για τη ΜΠΕ επέκτασης κτηρίου του Μυτιληναίου
Ποιότητα Ζωής

Ενότητα: Σκόπιμα ο Δήμος δεν πήρε θέση για τη ΜΠΕ επέκτασης κτηρίου του Μυτιληναίου

Σε «σκόπιμη παράλειψη» οφείλεται ότι η δημοτική Αρχή Αμαρουσίου δεν πήρε εγκαίρως θέση αναφορικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επέκταση κτηρίου εταιρείας του Ομίλου Μυτιληναίου στον Παράδεισο Αμαρουσίου, όπως υποστηρίζει η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι.

Σε ανακοίνωση της η παράταξη τοποθετείται για τη ΜΠΕ επέκτασης του κτηρίου Μυτιληναίου στον Παράδεισο Αμαρουσίου και επικρίνει τη δημοτική Αρχή που δεν πήρε έγκαιρα θέση για το θέμα.

Όπως τονίζει, «η παράλειψη αυτή της διοίκησης δεν οφείλεται σε αβλεψία. Δεν οφείλεται απλά και μόνο σε αμέλεια των υπηρεσιακών παραγόντων. Οφείλεται είτε στη δομική αδυναμία της διοίκησης να χειριστεί έγκαιρα θέματα ύψιστης σημασίας για την πόλη μας, είτε στην εσκεμμένη επιλογή της η επέκταση του κτηρίου να πραγματοποιηθεί με τους όρους που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης, χωρίς η υπόθεση να δημοσιοποιηθεί».

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης:

Την Πέμπτη 3.11.2016 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έδωσε θετική γνωμάτευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά στην επέκταση κατά 5.000 τ.μ. του κτηρίου της εταιρείας ΕΛΙΑ συμφερόντων Μυτιληναίουστον Παράδεισο Αμαρουσίου.

Η παράταξη Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι πληροφορήθηκε για το θέμα από τη δημοσίευση της ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου και ενημέρωσε άμεσα τον τοπικό σύλλογο και τους κατοίκους του Παραδείσου.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αντιπροσωπεία της παράταξής μας, αποτελούμενη από τους δημοτικούς συμβούλους Αικατερίνη Ψάλτη και Πέτρο Κούκουζα και το μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Ενότητας και αντιπρόεδρο του Συλλόγου Παραδείσου, Γιάννη Αναστασόπουλο, ζήτησε την αναβολή του θέματος για μία εβδομάδα, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό, επειδή, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα χρονικά περιθώρια συζήτησης και απόφασης για το θέμα είχαν εξαντληθεί. 

Η δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Αικατερίνη Ψάλτη, στην παρέμβασή της κατέθεσε σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων που αφορούν στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του κτηρίου, οι οποίες συμπεριλήφθησαν στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όμως, όπως τόνισε η κα Ψάλτη, υπήρχαν πολλές ακόμα παρατηρήσεις, αστοχίες και ελλείψεις που δεν ήταν δυνατόν να τεκμηριωθούν μέσα στον ελάχιστο χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους τη μελέτη, τα στελέχη της παράταξή μας. 

Αξιοσημείωτη είναι η στάση της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου. Ενώ είχε πληροφορηθεί για την εν λόγω Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τον Αύγουστο του 2016 και ενώ η δημόσια διαβούλευση έληξε στις 12.10.2016, όχι μόνο δεν ενημέρωσε, όπως οφείλει κάθε δημοκρατική διοίκηση, τον τοπικό σύλλογο και τους κατοίκους της περιοχής του Παραδείσου, όχι μόνο δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για να λάβει γνώση και να καταθέσει τις απόψεις επί του θέματος, αλλά δεν έστειλε καμία παρατήρηση, άποψη ή θέση που να εκφράζει την πόλη μας.

Έσπευσε όμως, για «τα μάτια του κόσμου», την τελευταία στιγμή, να καταθέσει αίτημα για αναβολή της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γνωρίζοντας πως το αίτημά της ήταν έωλο, αφού η ίδια δεν αξιοποίησε το χρονικό διάστημα των περίπου δύο (2) μηνών, που είχε στη διάθεσή της, για να τεκμηριώσει και να υποστηρίξει τις θέσεις της πόλης. 

Η παράλειψη αυτή της διοίκησης δεν οφείλεται κατά τη γνώμη μας σε αβλεψία. Δεν οφείλεται απλά και μόνο σε αμέλεια των υπηρεσιακών παραγόντων. Οφείλεται είτε στη δομική αδυναμία της διοίκησης να χειριστεί έγκαιρα θέματα ύψιστης σημασίας για την πόλη μας, είτε στην εσκεμμένη επιλογή της η επέκταση του κτηρίου να πραγματοποιηθεί με τους όρους που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης, χωρίς η υπόθεση να δημοσιοποιηθεί. 

Στην πρώτη περίπτωση η διοίκηση Πατούλη έχει φανερά ελλείμματα, στη δε δεύτερη είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα των πολιτών και την ποιότητα της ζωής τους.

Η Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι θα ολοκληρώσει την παρέμβαση που ξεκίνησε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποστέλλοντας τεκμηριωμένες απόψεις και προτάσεις στην Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση, η οποία τελικά αποφασίζει για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει για μια φορά ακόμα την ανάγκη επικαιροποίησης του ΓΠΣ ώστε επιτέλους να θεσμοθετηθεί η πάγια θέση μας ότι στο Μαρούσι δεν χωράνε και άλλες υπερτοπικές χρήσεις.

Παρά το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει για αυτό ήδη από το 2012 και το 2014 η δημοτική Αρχή με διάφορα προσχήματα κωλυσιεργεί, ενώ θα μπορούσε να είχε ήδη αρχίσει τη σχετική προετοιμασία.  

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet