“Έργο βιτρίνας” τα αντιπλημμυρικά Πολυδρόσου λένε οι Σύλλογοι
Ποιότητα Ζωής

“Έργο βιτρίνας” τα αντιπλημμυρικά Πολυδρόσου λένε οι Σύλλογοι

“Έργο βιτρίνας και αμφισβητούμενης οικολογικότητας” χαρακτηρίζουν την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αμαρουσίου για την εκτέλεση του έργου με τίτλο «Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής Πολύδροσου» οι τρεις Σύλλογοι της περιοχής (Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Ανάπλασης Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, Επιμορφωτικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραδείσου Αμαρουσίου και Σύλλογος Κατοίκων Πολυδρόσου).

Με εκτενή επιστολή τους προς την περιφερειάρχη Αττικής και τον αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα, τη γενική γραμματέα ΥΠΕΠΑΝ, τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους Αμαρουσίου και Χαλανδρίου οι τρεις Σύλλογοι, ενώ δηλώνουν ότι δεν “σαμποτάρουν” το έργο, αφού το θεωρούν απαραίτητο καθώς “κανείς δεν θέλει να πλημμυρίζει η γειτονιά του”, εντούτοις εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού τους, προβλέποντας ότι σε λίγο καιρό θα χρειαστεί οι αρμόδιοι να ασχοληθούν εκ νέου με τα πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή…

Ακολουθεί η επιστολή των τριών Συλλόγων της περιοχής:

Με λίγα λόγια: Κανείς δεν θέλει να πλημμυρίζει η γειτονιά του…

Την Πέμπτη 10/12/2015 ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η χρηματοδότηση του έργου Κατασκευή Δικτύου Απορροής Ομβρίων Υδάτων στο Πολύδροσο Αμαρουσίου, μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Γιώργου Καραμέρου.

Για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας, όπως κάθε φορέας που εδρεύει και πολίτης που κατοικεί σε περιοχή που δεν έχει δίκτυο απορροής ομβρίων υδάτων, έτσι κι εμείς, ανεξαιρέτως, είμαστε θετικοί  στο να κατασκευαστεί το έργο. Άλλωστε, κανείς δεν θέλει να πλημμυρίζει η γειτονιά του.

Όμως, δεν είμαστε θετικοί σε έργα βιτρίνας, ούτε σε πολιτικούς που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τα αιτήματα των πολιτών και κυρίως, είμαστε απολύτως αρνητικοί όταν για μη προφανείς λόγους δεν εφαρμόζεται το αυτονόητο.

Χαρτογράφηση περιοχήςΚαι εξηγούμαστε:

Η μελέτη που ενέκρινε η Περιφέρεια και αφορά στο εν λόγω έργο δεν εντάσσει σε αυτό την κεντρικότερη οδό της περιοχής Πολυδρόσου, την οδό Ακακιών, η οποία πλημμυρίζει ιδίως όταν οι  βροχοπτώσεις είναι έντονες. Η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι επειδή η εν λόγω οδός διασχίζει και τον Δήμο Χαλανδρίου, η μελέτη που την αφορά θα γίνει μόλις το αντίστοιχο έργο ωριμάσει και για το Χαλάνδρι! Με λίγα λόγια, θα πλημμυρίζουμε μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και όταν γίνει αυτό θα ξανασκαφτούν οι δρόμοι!

Επίσης, η μελέτη συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψη μόνο την περιοχή του Πολυδρόσου Αμαρουσίου που βρίσκεται στο σχέδιο πόλης και οι αγωγοί που προβλέπονται έχουν παροχευτικότητα δυναμικότητας αντίστοιχης των κατοίκων της περιοχής που ήδη έχει ενταχθεί. Μόλις όμως η αμέσως διπλανή περιοχή ενταχθεί στο σχέδιο και δομηθεί, τα επιπλέον όμβρια θα συσσωρεύονται σε αγωγούς που δεν θα μπορούν να τα υποδεχθούν ακριβώς λόγω μικρότερης δυναμικότητας… Με λίγα λόγια, σε λίγα χρόνια η περιοχή θα ξαναπλημμυρίζει και δυστυχώς τότε, φοβόμαστε ότι δεν θα μπορεί να προβλεφθεί εκ νέου χρηματοδότηση για το ίδιο δίκτυο απορροής ομβρίων, ενώ κι αν η χρηματοδότηση καταστεί δυνατή, θα ξανασκαφτούν οι δρόμοι!

Σε κοινή συνάντηση, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015, που έγινε με πρωτοβουλία των Συλλόγων Πολυδρόσου Αμαρουσίου, Παραδείσου Αμαρουσίου και Προστασίας Ρεματιάς Χαλανδρίου, στην οποία συμμετείχε ο αντ/χος Τεχνικών Έργων Αμαρουσίου, Δημήτρης Καρλαύτης, ο ομόλογός του του Δήμου Χαλανδρίου, Κωνσταντίνος Γερολυμάτος, και φυσικά εκπρόσωποι των συλλόγων και δημοτικών παρατάξεων, προέκυψε ότι η παροχετευτικότητα του αγωγού που βρίσκεται στην οδό Σολωμού είναι 70 κ.μ./1΄, ενώ η μεγίστη απορροή της ρεματιάς είναι 110 κ.μ./1’, οι νέοι αγωγοί που προβλέπονται από την εγκριθείσα μελέτη θα προσθέσουν με τη συγκεντρωμένη παροχετευτικότητα τους μερικές δεκάδες κ.μ./1΄.  Με λίγα λόγια, κατά τη διάρκεια των έντονων -ιδίως- καιρικών φαινομένων θα πλημμυρίζουμε, αφού τα όμβρια που θα μεταφέρουν οι αγωγοί της περιοχής μας προς διοχέτευση, μοιραία θα ξεχειλίζουν στους δρόμους του Χαλανδρίου, αφού οι αγωγοί υποδοχής τους είναι μικρότεροι και δεν θα χωρούν το σύνολο των ομβρίων.

Το  Πολύδροσο (Αμαρουσίου και Χαλανδρίου) όπως και η γειτονική περιοχή του Παραδείσου Αμαρουσίου, έκτασης περίπου 2.300 στρεμμάτων, που ταλαιπωρούνται από τη διαχρονική έλλειψη δικτύου απορροής ομβρίων και τις συνέπειες της έλλειψής της, θα έπρεπε να αποτελέσουν το πεδίο εκπόνησης νέας και ενιαίας μελέτης, με κύριο αντικείμενο και στόχο τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της διοικητικά διαιρεμένης περιοχής Πολυδρόσου – Παραδείσου η οποία (μελέτη) θα επρεπε να επικυρωθεί και να υλοποιηθεί μέσα από μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Αμαρουσίου & Χαλανδρίου, με παράλληλη επέκταση της χρηματοδότησης του ενιαίου πλέον έργου.

Το να δαπανώνται χρήματα για τοπικές αποσπασματικές μελέτες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το συνολικό πρόβλημα, δημιουργώντας παράλληλα και την υπόνοια πρόθεσης κατάτμησης του έργου, μπορεί να λύσει προσωρινά το θέμα των ομβρίων σε μέρος του Πολυδρόσου Αμαρουσίου, αλλά είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα μεταφέρει τα προβλήματα σε άλλα σημεία της περιοχής και των γειτονικών αυτής περιοχών.

Με τη σχεδίαση, τον συντονισμό και την κατασκευή του δικτύου των ομβρίων ταυτόχρονα και ενοποιημένα για το σύνολο των περιοχών θα αποκομίζαμε όλα τα οφέλη της οικονομίας κλίμακος στο Πολύδροσο (Αμαρούσιου & Χαλανδρίου), αλλά και στον Παράδεισο Αμαρουσίου -στον οποίο εξελίσσεται παράλληλα ανάλογο πρόγραμμα από τον Δήμο Αμαρουσίου- και το αποτέλεσμα κατά την άποψή μας θα ήταν απείρως ωφελιμότερο και λιγότερο δαπανηρό αναλογικά.

Δυστυχώς, παρόλο που η έγκριση του εν λόγω έργου αναβλήθηκε την Πέμπτη 23/4/2015, για λόγους εξέτασης της πληρότητας του υποστηρικτικού φακέλου και άλλων ελλείψεων, η οκτάμηνη καθυστέρηση για την τυπική συμπλήρωση της έγκρισης της ΔΕΕΑΠ/ΥΠΕΠΑΝ που τελικά δόθηκε, αποτέλεσε απλά μία καθυστέρηση γραφειοκρατικού τύπου και δεν ωφέλησε όπως θα μπορούσε και θα έπρεπε προς την κατεύθυνση της συνεννόησης μεταξύ των Δήμων για την ενιαία σχεδίαση και εκπόνηση του συνολικού έργου.

Τέλος, η εγκριθείσα μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη της την προστασία της ρεματιάς, καθώς (παρόλο που ενδέχεται η αρμόδια υπηρεσία να έχει δώσει έγκριση για την υλοποίηση του έργου) η ανάγκη αντιστήριξης των πρανών της βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο υπόσχεσης, ενώ εκτός από τα όμβρια θα καταλήγουν σε αυτήν και τα απόνερα από το πλύσιμο των βεραντών της περιοχής του Πολυδρόσου Αμαρουσίου.

Με λίγα λόγια, το έργο που εγκρίθηκε είναι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, έργο βιτρίνας και αμφισβητούμενης οικολογικότητας, καθώς ενέχει την πιθανότητα να θέτει σε κίνδυνο τη ρεματιά, ενώ η έγκριση της χρηματοδότησής του αποτελεί μία εκ μέρους του κ. Καραμέρου ακύρωση της προσπάθειας υλοποίησης του αυτονοήτου: Σε μία περιοχή όπως το Πολύδροσο, που ενώ είναι ενιαία, τέμνεται διοικητικά στους Δήμους Χαλανδρίου και Αμαρουσίου, θα πρέπει κάθε έργο να γίνεται από κοινού, σε συνεννόηση και συνεργασία.

Η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη δόθηκε διά της εξαγγελίας του από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου: “Θα φροντίσω τα έργα απορροής ομβρίων Πολυδρόσου Αμαρουσίου και Πολυδρόσου Χαλανδρίου να τελειώσουν ταυτόχρονα”, είπε, αγνοώντας επιδεικτικά ότι το πρόβλημα δεν είναι ο χρόνος λήξης και παράδοσης του έργου, αλλά η ίδια η σχεδίασή του.

Η περιοχή μας έχει ήδη ταλαιπωρηθεί, ταλαιπωρείται και θα συνεχίζει να ταλαιπωρείται για καιρό από το έργο της “ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ”, το οποίο υλοποιείται με πλήρη προχειρότητα και πλημμελή σχεδίαση, προ της εκπόνησης του έργου απορροής των ομβρίων. Με λίγα λόγια, οι δρόμοι μας είναι σκαμμένοι για να κατασκευαστούν ποδηλατόδρομοι, σε λίγο θα ξανασκαφτούν για να γίνει το δίκτυο ομβρίων και στο μέλλον θα ξανασκαφτούν για να διορθωθούν τα σφάλματα της σχεδίασης στο δίκτυο ομβρίων!

Για να είμαστε ξεκάθαροι: Δεν σαμποτάρουμε το έργο. Θέλουμε να γίνει. Θέλουμε όμως να γίνει για να μην πλημμυρίζουμε, όχι για να ταλαιπωρούμαστε, ούτε για να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους πολιτικούς να λένε ότι έκαναν έργο.

Με εκτίμηση

ΓΙΑ ΤΑ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΡΕΜΑΤΙΑΣ                               ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ                                             ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ

Κέλλυ Δάνου                Γωγώ Μπίσκου Βαρδούλακη           Βασίλης Καπρινιώτης

Πρόεδρος                                  Πρόεδρος                                                       Πρόεδρος

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Προς ενέργεια

α) Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ρένα Δούρου, Λεωφ.ΣΥΓΓΡΟΥ 15-17, 117 43 ΑΘΗΝΑ, [email protected]

β) Γενική Γραμματέα ΥΠΑΠΕΝ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ειρήνη Κλαμπατσέα, Αμαλιάδος 17, 11523 ΑΘΗΝΑ, [email protected]

γ) Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Γιώργο Καραμέρο, Μεσογείων 448, 153 42 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, [email protected]

Κοινοποίηση

α) ΥΠΕΚΑ/ΔΝΣΗ Μελετών & Έργων Αστικών Αναπλάσεων, Μεσογείων 119,  11526 ΑΘΗΝΑ, [email protected]

β)  Δήμαρχο Αμαρουσίου, κ. Γεώργιο Πατούλη,  Βασιλ.Σοφίας 9, 151 24 ΜΑΡΟΥΣΙ,  [email protected]

γ) Δήμαρχο Χαλανδρίου, κ. Σίμο Ρούσσο, Αγ.Γεωργίου 30, 152 33 ΧΑΛΑΝΔΡΙ,  [email protected]

δ) Δημοτικούς Συμβούλους Αμαρουσίου,  Βασιλ.Σοφίας 9, 151 24 ΜΑΡΟΥΣΙ [email protected]

ε) Δημοτικούς Συμβούλους Χαλανδρίου, Αγ.Γεωργίου 30, 152 33 ΧΑΛΑΝΔΡΙ,  [email protected]

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet