Δ. Πολυχρονιάδης: Για τα προβλήματα σχολικής στέγης στον Δήμο Αμαρουσίου ή «ολημερίς τα χτίζανε και το βράδυ γκρεμίζονταν…»
Φωτογραφία: Δημήτρης Πολυχρονιάδης / FB
Κοινωνία

Δ. Πολυχρονιάδης: Για τα προβλήματα σχολικής στέγης στον Δήμο Αμαρουσίου ή «ολημερίς τα χτίζανε και το βράδυ γκρεμίζονταν…»

Αν κάποιος επιχειρούσε να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Αμαρουσίου αναφορικά με το πρόβλημα της σχολικής στέγης και των τεράστιων ελλείψεων σε αίθουσες διδασκαλίας για τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια – Λύκεια της Δημόσιας Εκπαίδευσης, δικαίως θα μπορούσε να δανειστεί τους στίχους από το Δημοτικό τραγούδι «Του γεφυριού της Άρτας» και παραφράζοντάς το να περιγράψει την κατάσταση με την έκφραση: « …ολημερίς τα χτίζανε και το βράδυ γκρεμίζονταν….» αναφερόμενος στα σχολικά κτήρια ή στις σχολικές αίθουσες, που αν και εξαγγέλθηκε ότι θα χτιστούν, δεν τα είδαμε ακόμα να χτίζονται επί τόσα χρόνια.

Γράφει ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης*

Ιδιαίτερα μετά την αναγγελία από την Δημοτική Αρχή της οριστικής διακοπής εργασιών του έργου με τίτλο: «Ανέγερση προσθήκης κατ’ επέκταση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου για τη δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και λοιπών υποστηρικτικών χώρων» και τη διάλυση της σχετικής σύμβασης (δίχως υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης) με τον ανάδοχο εργολάβο, η οποία αποφασίστηκε από την Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αμαρουσίου, μετά από σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του Δήμου, αλλά και την Οδύσσεια της εξεύρεσης στέγης για το 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου επί 5 συναπτά έτη όπου το συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο μαζί με τις ελαφράς προκατασκευής (container) αίθουσές του περιτριγυρίζει στην ευρύτερη γειτονιά των Αναβρύτων ψάχνοντας να βρει χώρο για να εγκατασταθεί είναι πλέον προφανής η παντελής έλλειψη πολιτικής βούλησης της Δημοτικής Αρχής Αμπατζόγλου αλλά και η παροιμιώδης ανικανότητά της να βρει λύσεις στα σωρευμένα προβλήματα σχολικής στέγης των Δημόσιων Σχολείων του Αμαρουσίου.

Η Δημοτική Αρχή του Θ. Αμπατζόγλου είναι η δεύτερη φορά που εκλέγεται καταλαμβάνοντας τον Δημαρχιακό θώκο και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποτελεί την συνέχεια της Δημοτικής Αρχής Πατούλη, ωστόσο στον Δήμο Αμαρουσίου από το 2006 έως σήμερα δεν έχει χτιστεί ούτε μια αίθουσα επιπλέον σε κανένα Δημόσιο Σχολείο του Δήμου Αμαρουσίου αλλά και κανένα νέο σχολικό κτήριο δεν έχει ανεγερθεί.

Στο πλαίσιο αυτό ενώ εξαγγέλλονται συνεχώς και ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα τελευταία χρόνια από τις Δημοτικές Αρχές του Αμαρουσίου ανεγέρσεις σχολικών κτηρίων ή αιθουσών αυτές τελικά ποτέ δεν υλοποιούνται παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και τα αιτήματα των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας (Σύλλογος Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου, Ένωση Γονέων Αμαρουσίου, Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων του Αμαρουσίου κ.λπ.) αλλά και την πίεση των αναγκών για ανέγερση νέων αιθουσών διδασκαλίας.

Ήδη το παράδειγμα της περίπτωσης της διακοπής των εργασιών ανέγερσης της προσθήκης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου με κίνδυνο να απενταχθεί το συγκεκριμένο έργο από την χρηματοδότηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στο οποίο έχει ενταχθεί με αποτέλεσμα, αν συμβεί αυτό, να μην υλοποιηθεί ποτέ  δείχνει το αδιέξοδο και την καταστροφική κατάσταση που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα εξαιτίας της εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών στον τομέα της σχολικής στέγης από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων αλλά και των Δημοτικών αρχών του Αμαρουσίου.

Συγκεκριμένα φαίνεται να πληρώνουμε τώρα το αποτέλεσμα της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (Ο. Σ. Κ.) αλλά και της πλήρους απόσυρσης της κεντρικής διοίκησης από την υποχρέωσή της να ανεγείρει σχολεία με την εκχώρηση αυτής στους Ο. Τ. Α. παράλληλα με την πλήρη περικοπή των κονδυλίων για την ανέγερση νέων σχολείων και σχολικών αιθουσών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφαρμογή της επέκτασης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης το 2018 έγινε χωρίς να συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα ανέγερσης νέων σχολικών κτηρίων – Νηπιαγωγείων αλλά με τη χρήση αιθουσών ελαφράς προκατασκευής την εγκατάσταση των οποίων ακόμα και τώρα, έξι χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου για την εφαρμογή της Δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής & εκπαίδευσης, ψάχνει ο Δήμος Αμαρουσίου πού θα εγκαταστήσει ταλαιπωρώντας νήπια, γονείς και εκπαιδευτικούς όπως ακριβώς γίνεται με την περίπτωση του 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου.

Ο κατάλογος των αναγκών για ανέγερση σχολείων ή προσθήκη νέων αιθουσών στον Δήμο Αμαρουσίου είναι μακροσκελής και κάθε μέρα που περνάει γίνεται ακόμα μεγαλύτερος.

Ειδικότερα χρειαζόμαστε άμεσα: 1) την ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου αλλά και την πλήρη ανακαίνιση του υπάρχοντος κτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, το οποίο σύντομα θα κλείσει τα 100 χρόνια ζωής και χρήσης, 2) την ανακαίνιση του κτηρίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, 3) την ανέγερση νέου σχολικού κτηρίου για το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, 4) την ανακαίνιση του κτηρίου του 9ου Δημ. Σχ. Αμαρουσίου, 5) την ανέγερση νέου σχολικού κτηρίου για το 11ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου ώστε να πάψει να συστεγάζεται με το 3ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου, 6) την πλήρη ανακαίνιση του 16ου Δημ. Σχ. Αμαρουσίου και την εξεύρεση λύσης για την ανάγκη επέκτασης του αύλειου χώρου του συγκεκριμένου σχολείου, 7) την ανέγερση νέου κτηρίου για το 3ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου ώστε να πάψει να συστεγάζεται με το 3ο & 11ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου, 8) την ανακαίνιση του υπάρχοντος κτηρίου του 9ου Νηπιαγωγείου ή την ανέγερση νέου κτηρίου για το 9ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου ώστε να πάψει να συστεγάζεται (ένα μέρος του) με το 9ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου, 8) την ανέγερση νέου κτηρίου για το 11ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου ώστε να πάψει να στεγάζεται στο ισόγειο πολυκατοικίας, 9) την ανέγερση νέου κηρίου για το 12ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου ώστε να πάψει να στεγάζεται ένα μέρος του εντός του 3ου & 11ου Δημ. Σχ. Αμαρουσίου και ένα άλλο σε ισόγειο παρακείμενης πολυκατοικίας, 10) την ανέγερση νέου κτηρίου για το 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου ώστε να πάψει να περιφέρεται από οικόπεδο σε οικόπεδο (νοικιασμένο) της περιοχής των Αναβρύτων – Αμαρουσίου, 11) την ανέγερση νέου κτηρίου για το 19ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου ώστε να πάψει να συστεγάζεται σε αίθουσες του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, 12) την ανέγερση νέου κτηρίου για το Διαδημοτικό Πειραματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αμαρουσίου ώστε να αποκτήσει και πάλι το κέντρο της πόλης του Αμαρουσίου την χρήση του ιστορικού 1ου Γυμνασίου – Λυκείου Αμαρουσίου αποκλειστικά για τα παιδιά της πόλης του Αμαρουσίου, 13) την ανέγερση νέου κτηρίου για το 9ο Γυμνάσιο – 8ο Λύκειο Αμαρουσίου τα οποία στεγάζονται σε κτήρια πλήρως ακατάλληλα, 14) την αποδοχή της κατασκευής του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) στην πόλη μας.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν ήδη να έχουν χτιστεί ή να χτίζονται ή έστω να έχει δρομολογηθεί η ανέγερσή τους ακόμα και με τις ήδη υπάρχουσες δομές (ΚΤΥΠ Α.Ε.) αλλά και τις υπάρχουσες χρηματοδοτήσεις αλλά ακόμα κι αν αυτές δεν επαρκούν, πού είναι αλήθεια οι διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου για την αλλαγή του πλαισίου, εφόσον αυτό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ικανοποίηση των αναγκών για ανέγερση νέων σχολείων ώστε να επανιδρυθεί ο Ο.Σ.Κ. και να επανέλθει η αρμοδιότητα για την ανέγερση σχολικών κτηρίων στην κεντρική διοίκηση εφόσον οι Ο. Τ. Α. αδυνατούν να ανταποκριθούν σε όλα αυτά;

Φαίνεται ο  Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου στις απανωτές συναντήσεις και επισκέψεις του πρωθυπουργού κου Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και υπουργών της κυβέρνησής του, όπως η κα Ν. Κεραμέως αρκείται στους γνωστούς «λιβανωτούς» χωρίς να διεκδικεί τίποτα για την πόλη ή την επίλυση των προβλημάτων των Δήμων γενικότερα.

Επιπρόσθετα επισημαίνουμε ότι η κατάσταση στον τομέα της σχολικής στέγης θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με την επικείμενη κατάργηση των σχολικών επιτροπών πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που στόχο έχει την περαιτέρω απόσυρση του Δημοσίου από τον τομέα της συντήρησης και του εξοπλισμού των σχολικών κτηρίων με στόχο την πλήρη άλωση του χώρου από τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Σε ό, τι μας αφορά θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και να διεκδικούμε στο επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου και του εκπαιδευτικού – λαϊκού κινήματος για την αντιμετώπιση των αναγκών των Δημόσιων Σχολείων της πόλης μας και την εξεύρεση λύσεων στη βάση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών διεκδικώντας την ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτηρίων από Δημόσιους φορείς χωρίς εμπλοκή ιδιωτών ή ΣΔΙΤ χωρίς υπερτιμολογήσεις και εμπλοκή ή ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων με βάση την προστασία του Δημόσιου συμφέροντος και του Δημόσιου χρήματος.

*Ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης είναι Δάσκαλος του 1ου Δημ. Σχ. Αμαρουσίου, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου εκλεγμένος με την ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Αμαρουσίου 

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet