Ενημερωτική εκδήλωση για τον εμβολιασμό ενηλίκων στο κεντρικό ΚΑΠΗ Αμαρουσίου
Κοινωνία

Ενημερωτική εκδήλωση για τον εμβολιασμό ενηλίκων στο κεντρικό ΚΑΠΗ Αμαρουσίου

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εμβολιασμός ενηλίκων για υγιή και ενεργό γήρανση» πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό ΚΑΠΗ του Δήμου Αμαρουσίου στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα οφέλη του εμβολιασμού, σε μια περίοδο, που παλαιά νοσήματα αποτελούν ξανά σημαντική απειλή για τη Δημόσια Υγεία, όπως η επιδημία ιλαράς. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στα εμβόλια που αφορούν στους ενήλικες, και συγκεκριμένα το εμβόλιο έναντι της εποχικής γρίπης, ιδιαίτερα, τώρα που προχωράμε στον χειμώνα, του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα, τα οποία παρέχουν προστασία από λοιμώδη νοσήματα που μπορεί να εξελιχθούν απειλητικά για τη ζωή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ, πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργο Πατούλη: «O εμβολιασμός αποτελεί πράξη ατομικής προστασίας και ευθύνης με κοινωνικές προεκτάσεις για την ανοσία της κοινότητας και την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αποτελεί καθήκον μας και μέσα από τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλλουμε μέσω του εμβολιασμού ως μοναδικού τρόπου προφύλαξης και διατήρησης καλής ποιότητας ζωής. Η ανταπόκριση των δημοτών υπήρξε μεγάλη, συνεπώς ο πληθυσμός είναι ευαισθητοποιημένος σε ένα μεγάλο βαθμό και αυτό είναι πολύ θετικό».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου (ΟΚΟΙΠΑΔΑ), Πέτρος Κόνιαρης, προλόγισε τη σημερινή εκδήλωση και συγκεκριμένα ανέφερε: «Αποτελεί προτεραιότητα για εμάς η προστασία της υγείας ιδιαίτερα των ηλικιωμένων ανθρώπων. Αξιοποιούμε ευκαιρίες σαν τη σημερινή να φιλοξενούμε στον Δήμο μας έγκριτους επιστήμονες, οι οποίοι μεταφέρουν τη γνώση και κατευθύνουν τους δημότες στις σωστές ενέργειες για την προφύλαξή της υγείας τους».

Ο κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, MD. PhD, διευθυντής Παθολογικής και Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, τόνισε τη σημασία της τήρησης του εμβολιαστικού προγράμματος για όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα επισήμανε:

«Ο εμβολιασμός παρέχει προστασία έναντι σοβαρών και πολλές φορές απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων ώστε οι ενήλικες να διατηρούνται υγιείς και να μπορούν να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Ιδιαίτερα στους ενήλικες, ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα μειώνοντας την πολυφαρμακία και δημιουργώντας το έδαφος για μια καλή ζωή με καλή υγεία.

»Σε παγκόσμιο επίπεδο συμβαίνουν 250.000 έως 500.000 θάνατοι ετησίως από γρίπη προσβάλλοντας κυρίως τους ηλικιωμένους. Στην Ευρώπη, αντίστοιχα, πεθαίνουν περίπου 40.000 άνθρωποι εξαιτίας της νοσηρότητας και των επιπλοκών της γρίπης, με ποσοστό περίπου 90% των θανάτων αυτών να εμφανίζεται σε άτομα άνω των 65 ετών και ειδικότερα σε εκείνους που παρουσιάζουν συνοδά νοσήματα. Αντίστοιχα, στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, η ετήσια επίπτωση της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας υπολογίζεται σε 100 περιστατικά ανά 100.000 ενήλικες, ενώ η ετήσια επίπτωση του έρπητα ζωστήρα στην Ευρώπη είναι 1,8 εκατομμύρια περιστατικά.

»Κατά τη φετινή περίοδο γρίπης 2017-2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 504 περιστατικά γρίπης, από τα οποία προέκυψαν 107 σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής  Θεραπείας. Το 45% των σοβαρών αυτών περιστατικών οφείλονταν στον τύπο Α της γρίπης και το 55% στον τύπο Β ο οποίος κυριάρχησε φέτος στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι από τα 107 περιστατικά μόνον οι 14 είχαν εμβολιασθεί ενώ παράλληλα το 75% των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν  στην ΜΕΘ ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται εμβολιασμός από το υπουργείο Υγείας.

»Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 56% των επιπλοκών, κατά 79% των νοσηλειών και κατά 58% των θανάτων λόγω γρίπης σε διαβητικούς ασθενείς. Παράλληλα, μειώνει κατά 67% τους κινδύνους εμφράγματος του μυοκαρδίου, κατά 54% του εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά 75% του θανάτου από καρδιολογικό αίτιο και κατά 56% των οξέων καρδιολογικών συμβαμάτων σε καρδιολογικούς ασθενείς. Τέλος, μειώνει κατά 22-41% τις παιδιατρικές κρίσεις άσθματος, κατά 52% τις νοσηλείες λόγω γρίπης των ηλικιωμένων και κατά 70% τους θανάτους ηλικιωμένων, σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

»Αναφορικά με την πνευμονιοκοκκική νόσο, ο κίνδυνος για διηθητική πνευμονιοκοκκική πνευμονία (ΔΠΠ) αυξάνεται κατακόρυφα με την ηλικία, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από ΔΠΠ κατά την ηλικιακή μετάβαση από τα 18 στα 65+ χρόνια αυξάνεται κατά 7 φορές, όταν οι πιθανότητες να νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη ή από χρόνια καρδιακή νόσο αυξάνεται μόνο κατά 3 φορές στο ίδιο χρονικό διάστημα. O εμβολιασμός ενηλίκων έναντι της γρίπης και της πνευμονίας αποτελεί και την απάντηση απέναντι στο φαινόμενο της αντοχής των ιών στα αντιβιοτικά».

Παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με τον έρπητα ζωστήρα, μια χαρακτηριστική νόσο των ηλικιωμένων, καθώς βρίσκει έδαφος όταν εξασθενεί η φυσική ανοσία του ατόμου με την πάροδο της ηλικίας. Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια νόσος που προκαλεί οξύτατο πόνο, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές βλάβες, με πιο συχνή τη μεθερπητική νευραλγία και σε αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια. Όσον αφορά στο ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο, δυνητικοί ασθενείς είναι όλοι όσοι έχουν περάσει ανεμοβλογιά. Μετά την ανεμοβλογιά, ο ιός δεν εγκαταλείπει το σώμα, αλλά παραμένει στο νευρικό σύστημα σε λανθάνουσα κατάσταση. Μπορεί να επανενεργοποιηθεί οποιαδήποτε χρονική στιγµή προκαλώντας έρπητα ζωστήρα. Το 95% των ενηλίκων άνω των 60 ετών έχουν περάσει ανεμοβλογιά. Συνεπώς, έχουν τον ιό που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα µέσα στον οργανισμό τους και µπορεί να αναπτύξουν τη νόσο. Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από έρπητα ζωστήρα, ο οποίος μπορεί να απορρυθμίσει τον διαβήτη.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet