Χρήσιμα συμπεράσματα από εσπερίδα του Δήμου Αμαρουσίου για την κλιματική κρίση
Κοινωνία

Χρήσιμα συμπεράσματα από εσπερίδα του Δήμου Αμαρουσίου για την κλιματική κρίση

Συμπεράσματα για τα κρίσιμα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προέκυψαν από τη σχετική εσπερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ειδικοί επιστήμονες μίλησαν, μεταξύ άλλων, για τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών προβλημάτων στη δημόσια υγεία, ενώ πρότειναν τρόπους με τους οποίους όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία του κλίματος και στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα SOCIO-BEE (https://socio-bee.eu), το οποίο εφαρμόστηκε στον Δήμο Αμαρουσίου, με αντικείμενο την ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την ενίσχυση της εμπλοκής των πολιτών στη διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων. Η δράση, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνδυάζει καινοτόμες τεχνολογίες και συμμετοχικές πρωτοβουλίες, με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων και υγιών πόλεων.

Την εσπερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, τονίζοντας την έμφαση που δίνει η διοίκηση του Δήμου στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της πόλης.

«Η εκδήλωση είναι ένας μέρος της συνολικής μας προσπάθειας για ένα βιώσιμο Μαρούσι. Είμαι εξαιρετικά περήφανος για το περιβαλλοντικό αυτό πρόγραμμα την τελευταία τριετία. Το SOCIO-BEE είναι μια καινοτόμα δράση, στην οποία συμμετείχαν ενεργά πολίτες όλων των ηλικιών. Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της δημοτικής Αρχής, του Δήμου και τους εθελοντές για τη συμβολή τους», ανέφερε.

«Μέσα από το πρόγραμμα αυτό πετύχαμε, μεταξύ άλλων, βραβεύσεις, τεχνογνωσία, εξωστρέφεια και επαφές με ευρωπαϊκές πόλεις. Υπήρξε μια θετική αλληλεπίδραση σε πολλά επίπεδα, με προστιθέμενη αξία για το Μαρούσι», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Ο Δήμος μας θέλουμε κάθε μέρα να βελτιώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και η πόλη μας να είναι όλο και πιο φιλική προς τον δημότη».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Δρ Αθηνά Πρόγιου, φυσικός – περιβαλλοντολόγος, η οποία ανέλυσε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Παρουσίασε, μάλιστα, το πρόγραμμα LIFE SIRIUS, ένα σύστημα ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πληροφόρησης σε αστικές περιοχές, το οποίο ξεκίνησε το 2022, με επίκεντρο τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις. Η δράση, που αναπτύχθηκε σε Θεσσαλονίκη, Ρώμη και Λευκωσία, είχε, μεταξύ άλλων, στόχο την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης μέσα από την εφαρμογή ενός συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Τη «σκυτάλη» των ομιλιών έλαβε η Δρ Μαρία Γώγου, καρδιολόγος και επιστημονική υπεύθυνη Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου, η οποία μίλησε για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, εστιάζοντας στους παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία έκθεσης με τις μεταβολές στις καιρικές συνθήκες και στη μέση θερμοκρασία του πλανήτη, τις οποίες προκαλούν οι φυσικές διεργασίες αλλά και οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ανέλυσε τις αλλαγές στο κλίμα οι οποίες επηρεάζουν συνολικά τον πλανήτη και προκαλούν προβλήματα στην υγεία των πολιτών.

Ακολούθησε η Δρ Μαρία Κοτζαγιάννη,φυσικός, Senior EU Project Manager, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Από την κλιματική κρίση στη δράση: Η συμβολή όλων μας», δίνοντας έμφαση σε ζητήματα της επιστήμης των πολιτών, της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της Πολιτείας. Μάλιστα, σε μια διαδραστική πρωτοβουλία, έδωσε τη δυνατότητα στους παριστάμενους να απαντήσουν μέσω κινητού σε ερωτήματα, όπως ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, ποιοι πρέπει να συμμετέχουν ενεργά για να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και πόσο σημαντική είναι η προσωπική μας συμμετοχή στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στη συνέχεια, από το γραφείο Προγραμματισμού & Αξιοποίησης Πόρων του Δήμου Αμαρουσίου, ο Ανάργυρος Ρούσσος,επιβλέπων του προγράμματος SOCIO-BEE, μίλησε για την καινοτόμα δράση, κάνοντας έναν απολογισμό πεπραγμένων και αποτελεσμάτων. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία εγκατάστασης φορητών αισθητήρων σε επιλεγμένα σημεία, στις βραβεύσεις που έλαβε το πρόγραμμα, στις συμμετοχές του SOCIO-BEE σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια κ.ά. Όπως σημείωσε, η ποιότητα του αέρα στο Μαρούσι είναι καλή, με εξαίρεση σημεία υπερτοπικής χρήσης (Λεωφόρος Κηφισίας, Αττική Οδός).

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, σειρά αιρετών του δήμου Αμαρουσίου, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας Γιάννης Νικολαράκος, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Δημοτικής Συγκοινωνίας Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Προσχολικής Αγωγής & Διεύθυνσης Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Πέτρος Κόνιαρης, ο αντιδήμαρχος Νομικών Υποθέσεων, Δημοτικής Περιουσίας, Δημοτικής Αστυνομίας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Σμυρνής, οι δημοτικές σύμβουλοι Κατερίνα Ιωάννου και Ευτυχία Παρασύρη κ.ά.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet