Ευρωπαϊκά εύσημα για το πάρκο Αγίου Θωμά στο Μαρούσι
Κοινωνία

Ευρωπαϊκά εύσημα για το πάρκο Αγίου Θωμά στο Μαρούσι

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η ομάδα ελέγχου του ευρωπαϊκού προγράμματος Life Grin για τον τρόπο διαχείρισης και υλοποίησης σε πρότυπο χώρο πρασίνου, του κοινόχρηστου και εγκαταλελειμμένου χώρου 15 στρ. στην περιοχή του Αγίου Θωμά (οδός Πρωταγόρα), στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Αμαρουσίου στο πρόγραμμα Life Grin.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ομάδα ελέγχου του Life Grin, συνοδευόμενη από την αντίστοιχη ομάδα του Δήμου Αμαρουσίου, επισκέφθηκαν για τον τελικό έλεγχο τον πρότυπο χώρο πρασίνου την Τρίτη 18 Ιουνίου, ενόψει της ολοκλήρωσης του έργου τον Σεπτέμβριο του 2024 και ακολούθως παρουσίασαν τα αποτελέσματα στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Krzysztof Wojck, Cinea Project Monitor, η Σοφία Παπαγεωργίου, εξωτερική συνεργάτρια για τον έλεγχο των έργων Life στην Ελλάδα, η Νανά Τσαγκάρη, συντονίστρια του έργου. Από τη Γενική διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Κατερίνα Κούτλα, από το Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ οι Αλεξάνδρα Σολωμού, Χρήστος Γεωργιάδης, Νικόλαος Μπρούτσος, από την Τεχνο-ομοιόσταση η Αιμιλία Κοντογιάννη και από τον Δήμο Αμαρουσίου η Βασιλική Σκίτσα, η Κατερίνα Λαφιώτου, ο Νικόλαος Τσόλκας, η Θεολογία Μαναχιάρη και ο Στέργιος Χοχλιούρος.

Για την υλοποίηση του έργου αναπτύχθηκαν στρατηγικά σχέδια για την αξιοποίηση του χώρου και ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες, όπως η επιλογή συγκεκριμένων φυτών, η μείωση της κατανάλωσης νερού και άλλες παράμετροι για την προσαρμογή στις νέες συνθήκες που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, αλλά και για την ανάπτυξη και σωστή διαχείριση του πρασίνου, που δημιουργούν συνθήκες καλύτερες για το περιβάλλον και τους πολίτες.

Η υλοποίηση και η διαχείριση του έργου κρίνεται πολύ επιτυχημένη, με τη συμβολή της Δ/νσης Πρασίνου του Δήμου Αμαρουσίου και πρόκειται να λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλους δήμους της χώρας, καθώς στόχος του προγράμματος είναι η επαναληψιμότητα του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καλές πρακτικές στο Δήμο Αμαρουσίου αποτέλεσαν τη βάση για την ενσωμάτωση στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο με υπουργική απόφαση του τρόπου διαχείρισης των χώρων πρασίνου. Η προσπάθεια για τη βιωσιμότητα του έργου θα είναι συνεχής με 5ετή διάρκεια, κατά την οποία θα παρακολουθείται συνεχώς και θα καταγράφονται τα αποτελέσματα.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet