Θ. Αμπατζόγλου: Αξιόλογο το έργο του Σχολείου Ψαλτικής για το Μαρούσι και την παράδοση της χώρας
Κοινωνία

Θ. Αμπατζόγλου: Αξιόλογο το έργο του Σχολείου Ψαλτικής για το Μαρούσι και την παράδοση της χώρας

Στο «σημαντικό έργο του Σχολείου Ψαλτικής Αμαρουσίου που αγκαλιάζει τις μουσικές παραδόσεις της πατρίδας μας και μεταλαμπαδεύει στους νεότερους τέχνη, ιστορία και πολιτισμό» αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, για τη «Διδασκαλία της εκκλησιαστικής & παραδοσιακής μουσικής στους νέους» την Πέμπτη 2 Ιουνίου.

Ο δήμαρχος συνεχάρη τον διοργανωτή της εκδήλωσης αντιδήμαρχο Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού Γιάννη Ιωαννίδη για την πρωτοβουλία, αλλά και τα συμμετέχοντα σχήματα: παιδική χορωδία, χορωδία των μαθητών της σχολής, παραδοσιακή ορχήστρα (αποτελούμενη από δασκάλους της σχολείου), ορχήστρα των σπουδαστών με φόρο τιμής στους Έλληνες της Μικράς Ασίας και παραπομπή στο Σμυρνέικο ζεϊμπέκικο.

Η υπουργός Παιδείας & Θρηκευμάτων Νίκη Κεραμέως συνεχάρη επίσης τον διοργανωτή αντιδήμαρχο και εξήρε το έργο του Σχολείου της Ψαλτικής Αμαρουσίου, τονίζοντας τη σημασία της διάδοσης και διάσωσης της παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής μέσα από οργανωμένες εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Ο ιεροκήρυκας της μητροπόλεως πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Νικάνωρας Καραγιάννης (ο οποίος εκπροσώπησε τον μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλο) μίλησε για την εκκλησιαστική και παραδοσιακή μουσική του έθνους μας, που αποτελεί τον υψηλότατο συμβολισμό της ταυτότητάς μας, της συλλογικής και της ιστορικής μας μνήμης.

Όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, ο αντιδήμαρχος Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού Γιάννης Ιωαννίδης μεταξύ άλλων μίλησε για τους σκοπούς της εκδήλωσης: τη μεταλαμπάδευση της διδασκαλίας και της γνώσης της βυζαντινής μουσικής και της ψαλτικής τέχνης, τη μουσική αποτύπωση της μικρασιατικής καταστροφής, καθώς και την ανάδειξη του γεγονότος ότι η βυζαντινή μουσική και η ψαλτική τέχνη το 2020 εγγράφηκαν στον κατάλογο της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου (ΚΕΔΑ) Νίκος Πέππας αναφέρθηκε στο Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού της πόλης που φιλοξενεί τμήματα βυζαντινής μουσικής τα οποία δραστηριοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Αμαρουσίου.

Ο φιλόλογος, ψάλτης και μέλος του Φόρουμ Νέων του Δήμου Αμαρουσίου Ιωάννης Καρανικόλας ανέπτυξε το θέμα με τίτλο «Η διδασκαλία της εκκλησιαστικής και παραδοσιακής μουσικής στους νέους».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης ο ένας εκ των ιδρυτών και διευθυντών του Ωδείου Κωνσταντίνος Φωτόπουλος.

Ακολούθησε βράβευση, για τη συμβολή τους στη μουσική κληρονομιά του τόπου και της διάδοσης της Βυζαντινής Μουσικής-Ψαλτικής Τέχνης, στους: Βασίλειο Εμμανουηλίδη, άρχων λαμπαδάριος της ΜτΧΕ και Δημοσθένη Παϊκόπουλο, άρχων Β’ δεμέστικος της ΜτΧΕ

Το Σχολείο Ψαλτικής στο Μαρούσι (κληροδότημα της Αδαμαντίας Δρίβα), που ιδρύθηκε το 2008 στο Μαρούσι από τους κυρίους Κωνσταντίνο Φωτόπουλο και Κωνσταντίνο Μπουσδέκη, δραστηριοποιείται στους τομείς της διδασκαλίας, της ερμηνείας και της έρευνας της εκκλησιαστικής μουσικής.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν ακόμη: ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, ο πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο πρωτοπρεσβύτερος και προϊστάμενος του ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου Χρήστος Μαρούδας, ο πρόεδρος της Τ.Ο. Ν.Δ. Αμαρουσίου Χρήστος Μπελεγράτης και ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου Θανάσης Βλαχοπιώτης,

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet