Κ.Ο. Αμαρουσίου ΚΚΕ: Παρέμβαση για τις πλημμύρες
Κοινωνία

Κ.Ο. Αμαρουσίου ΚΚΕ: Παρέμβαση για τις πλημμύρες

Παρέμβαση για τις πλημμύρες που προέκυψαν στο Μαρούσι από τη σημερινή βροχόπτωση εξέδωσε η Κ.Ο. Αμαρουσίου ΚΚΕ.

Η κομματική οργάνωση σημειώνει τα εξής:

Η σημερινή βροχή στο Μαρούσι, αποκάλυψε με τραγικές συνέπειες, την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζεται η πόλη και τις εγκληματικές ευθύνες για την καθυστέρηση καθαρισμού και διευθέτησης του ρέματος «Σαπφούς».

Η Κομματική Οργάνωση Αμαρουσίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θανάση Φωτόπουλο, στέλεχος του κόμματος και δημοτικό σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση, βρέθηκε δίπλα στους κατοίκους που πλήγηκαν από την πλημμύρα, προσπάθησε να καταγράψει τις ζημιές, έτσι ώστε να παρέμβει και να πιέσει, για να αποκατασταθούν το γρηγορότερο.

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στις λαϊκές οικογένειες της περιοχής που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Όπως πάντα το ΚΚΕ θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να πιέσει για άμεση αποκατάσταση των ζημιών, να αποζημιωθούν οι καταστραμμένες  λαϊκές περιουσίες, αλλά το κυριότερο να παρθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και τη διευθέτηση όλων των ρεμάτων που διαπερνούν τη πόλη μας.

Δυστυχώς όμως οι γνωστοί υπεύθυνο – ανεύθυνοι, δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Πατούλης και αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα Αττικής, κ. Καραμέρος, συνέχισαν μέσα στις λάσπες να σκιαμαχούν και να πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη και ούτε η τελευταία φορά. Σημειώνουμε ότι ο «καυγάς» Πατούλη  – Καραμέρου στοχεύει να συσκοτίσει τους πραγματικούς ένοχους και τα πραγματικά αίτια του «πανελλαδικού» αυτού προβλήματος. Που δεν συνίσταται μόνο σε έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και στο Μαρούσι, με βασικότερο τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς και Πεντέλης – Χαλανδρίου από τα κατάντη προς τα ανάντη, αλλά και σε έλλειψη δικτύων αποχέτευσης όμβριων σε μια σειρά περιοχές του δήμου.

Το ΚΚΕ πολλές φορές και έγκαιρα είχε προειδοποιήσει, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την ανάγκη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης και αντιπυρικής προστασίας. Από το 2014 με συνεχείς ερωτήσεις προς τη δημοτική αρχή, με τοποθετήσεις στο Συμβούλιο και με ανακοινώσεις, καταθέταμε τις ολοκληρωμένες προτάσεις  που έχει το ΚΚΕ, για να προστατευτούν οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες από τα καιρικά και φυσικά φαινόμενα. Τον Γενάρη του 2018 λέγαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο:

(«Ο πραγματικός ένοχος…

Κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες για τις καταστροφές στον καιρό, στην κλιματική αλλαγή, σε διάφορους υπηρεσιακούς παράγοντες, στους δημάρχους της περιοχής ή στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ η Ν.Δ. καταγγέλλει την κακοδιαχείριση και την κυβερνητική ανικανότητα των τελευταίων ετών ως τη βασική αιτία της καταστροφικής πλημμύρας.

Όμως, όσο κι αν προσπαθούν, δεν μπορούν να συγκαλύψουν πως ο πραγματικός ένοχος για τις καταστροφές έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό το επίπλαστο όπως αποδείχθηκε «ενδιαφέρον» της δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί, αντί των Υπηρεσιών της Περιφέρεια, ο ίδιος ο Δήμος τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ομβρίων παρά τη δραματική αποδυνάμωση της Τεχνικής του Υπηρεσίας φέρει καθοριστική ευθύνη για τις τεράστιες καθυστερήσεις. Πιο σημαντική απ΄ αυτές θεωρούμε την καθυστέρηση της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς, μέχρι τον ενδιάμεσο αποδέκτη του, του οποίου η επάρκεια θα πρέπει να διαπιστωθεί, όπως επίσης και τους σημαντικούς κινδύνους που δημιουργεί το ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου. Αυτό δημιουργεί τις εύλογες ανησυχίες και αντιδράσεις φορέων και συλλόγων της πόλης μας, τις οποίες οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι στηρίζουμε»).

Οι πραγματικές αιτίες των πλημμυρών:

Οι παράγοντες που συνεπιδρούν για να εκδηλωθούν οι πλημμύρες είναι πολλοί. Βασικότεροι εκ των οποίων είναι:

α) Η παράδοση της γης στο μεγάλο κεφάλαιο, με ένα πλαίσιο χρήσεων γης που διευκολύνει την αξιοποίησή της απ’ τους μονοπωλιακούς ομίλους, που τελικά καθορίζει το πώς χτίζονται οι πόλεις, τη ρυμοτομία τους και τον τρόπο κατασκευής τους. Τα μπαζωμένα ρέματα, η άναρχη επέκταση του σχεδίου πόλεως και η πλήρης «τσιμεντοποίηση» των οικοπέδων στη νόμιμη δόμηση είναι βασικές συνιστώσες. Παράλληλα, τα ακατάλληλα σπίτια, ο καταναγκασμός λαϊκών οικογενειών που κατοικούν σε ανασφαλείς υπόγειες κατοικίες, είναι βασική αιτία του αυξημένου αριθμού των θυμάτων.

β) Η έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατορεμάτων και γενικότερα του συνόλου της λεκάνης απορροής και η παντελής αδυναμία του αστικού κράτους να την υλοποιήσει.

Η ουσιαστική αντιμετώπιση των πλημμυρών απαιτεί βαθύτερα και πιο ολοκληρωμένα έργα, που να αγκαλιάζουν ολόκληρη τη λεκάνη απορροής, ξεκινώντας από τα κατάντι προς τα ανάντι σε συνδυασμό με άμεσες παρεμβάσεις στα βουνά, με αναδασώσεις και φράγματα ανάσχεσης νερού και κατακράτησης φερτών υλών στα ορεινά, για να αμβλυνθεί η πλημμυρογένεση στην απαρχή της.

γ) Απουσία προτεραιότητας στα αντιπλημμυρικά έργα.

Γενικά τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα ομβρίων δεν προσφέρονται για την επιβολή τελών και συνεπώς μακρόχρονης κερδοφορίας για το κεφάλαιο με συνέπεια να προηγούνται άλλα έργα στις κυβερνητικές προτεραιότητες (π.χ. συγκοινωνιακά, επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, λύματα). Από την άλλη μεριά η αποσπασματικότητα των μελετών, η – πολλές φορές – χρονική απαξίωσή τους με παρωχημένα βροχομετρικά δεδομένα, η κατάτμηση και η περιορισμένη στόχευση των έργων σε ξεχωριστούς δήμους, παράγουν έργα ανεπαρκή καθώς και έργα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε ένα δήμο αλλά επιδεινώνουν την κατάσταση στους κατάντη δήμους, ακόμη και σε κατάντη περιοχές του ίδιου δήμου.

2. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται πιο συγκεκριμένες οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής και της Διοίκησης Πατούλη για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ομβρίων στο Μαρούσι.

Η διοίκηση της Περιφέρειας, μέσω του αντιπεριφερειάρχη Καραμέρου, προσπαθεί να αποσείσει κάθε ευθύνη από πάνω της ενώ στην πράξη τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης ομβρίων βρίσκονταν μέχρι τώρα στον πάτο των προτεραιοτήτων της.

Πράγματι, με ελάχιστες παραλλαγές η κα Δούρου βαδίζει πιστά στον δρόμο που χάραξε ο προκάτοχός της κ. Σγουρός. Περισσεύουν οι διαβεβαιώσεις για άμεσες παρεμβάσεις, καταρτίζονται προϋπολογισμοί εκατοντάδων εκατομμυρίων για αντιπλημμυρικά έργα χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα. Για διάθεση 400 εκατ. ευρώ μιλούσε ο πρώτος, για άλλα τόσα η δεύτερη.

Πιο συγκεκριμένα, στον Πίνακα Εκτελεστέων Έργων, όπως διαμορφώθηκε με την πρόσφατη 2η Τροποποίηση (30.6.17), σε σύνολο 1059 έργων με Π/Υ 1.963,7 εκ ευρώ (1.758,5 μετά τη δημοπράτηση) προβλέπεται η εκτέλεση 164 αντιπλημμυρικών έργων από την Περιφέρεια με Π/Υ 409,6 εκατ.  (376,6 εκατ. μετά τη δημοπράτηση).

Τι αναμένεται όμως από πλευράς υλοποίησης μέσα στο 2017; Στις προτεινόμενες πιστώσεις για το 2017, σε σύνολο πληρωμών 237,1 εκ οι προβλέψεις για τα αντιπλημμυρικά περιορίζονται μόλις στα 12,9 εκ (5,5%), με τα περισσότερα από αυτά να πηγαίνουν σε συνεχιζόμενα μικρο-έργα και κάποια άλλα να μην απορροφώνται καν. Όσο για τις «Αστικές Αναπλάσεις», το αγαπημένο παιδί των απανταχού αιρετών της άρχουσας τάξης, οι πληρωμές προβλέπονται στα 84,0 εκατ.! Να μη ξεχάσουμε και τα 27 εκατ. που προορίζονται (μέσα στο 2017) για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια (20 εκ) και για την «αναβάθμιση του γηπέδου Λεωφόρου Αλεξάνδρας» (7 εκατ.). Να πού πάνε τα λεφτά!

Από τη μεριά της η διοίκηση Πατούλη, όπως επανειλημμένα και με στοιχεία έχουμε αναδείξει κατά τη συζήτηση των Π/Υ του δήμου, και όχι μόνο, έχει επίσης υποτάξει τα έργα που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας, μεταξύ αυτών και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και ομβρίων, στην προώθηση έργων και παρεμβάσεων που προσελκύουν το ενδιαφέρον του μεγάλου κεφαλαίου: Έργα με ΣΔΙΤ (ηλεκτροφωτισμός και άλλα), με συμβάσεις παραχώρησης (υπόγειο πάρκινγκ στην Πλατεία Ευτέρπης), πανάκριβες μεν ήσσονος δε  αποτελέσματος «αναπλάσεις», εικονικούς στην πράξη ποδηλατόδρομους, θεματικά Συνέδρια κ.ο.κ. Να θυμίσουμε τι λέγαμε για το προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα της διοίκησης Πατούλη («(α) Για το πόσο «αναπτυξιακός», σε σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, είναι ο χαρακτήρας του προϋπολογισμού, αρκεί να δει κάποιος την εκτέλεση των έργων το 2017. Από τα 7.219.000 ευρώ, που προϋπολογίστηκαν για «Έργα», προβλέπεται τελικά να απορροφηθούν τα  1.032.000, μόλις το 14%. Ειδικότερα για τα έργα αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας η εικόνα φαντάζει τραγική και συνάμα επικίνδυνη.

Σύμφωνα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου οι ανάγκες για νέα έργα στο Μαρούσι αποτιμώνται σε 21.000.000 ευρώ. Από αυτά προβλέπεται (όχι ότι θα γίνει κιόλας) να διατεθούν το 2018 μόλις 980.000 ευρώ, μα κι αυτά με επιχορήγηση από την Περιφέρεια. Από τα  «ίδια έσοδα» του Δήμου ούτε ένα ευρώ! Και αυτά εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία, ενώ οι μνήμες από τη φοβερή καταστροφή στη Δυτική Αττική είναι ακόμη περισσότερο από νωπές.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το ΚΚΕ  καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα του Μαρουσιού να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να διεκδικήσουν την άμεση κάλυψη των επιτακτικών αναγκών τους και στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου προγράμματος, που θα σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, το καπιταλιστικό κέρδος και την κυβερνητική πολιτική. Να ανοίξουμε μαχητικά το δρόμο για τη διέξοδο της εργατικής εξουσίας, που είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet