Οι «Πολιτιστικές διαδρομές» του Δήμου Αμαρουσίου στο Κτήμα Τατοΐου
Κοινωνία

Οι «Πολιτιστικές διαδρομές» του Δήμου Αμαρουσίου στο Κτήμα Τατοΐου

Μια ξεχωριστή περιήγηση στο Κτήμα Τατοΐου, με ξεναγό τον πρόεδρο του συλλόγου «Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου» Βασίλη Κουτσαβλή και την ευγενική συμβολή του Νικολάου Νίντου, ιδρυτικού μέλους του συλλόγου, έλαβε χώρα το Σάββατο 25 Μαΐου 2024. Η περιπατητική διαδρομή διοργανώθηκε από το Αυτοτελές Γραφείο Αθλητισμού & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πολιτιστικές διαδρομές» του Δήμου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Άννα Βαγιωνά, σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού, μετέφερε στους συμμετέχοντες τους χαιρετισμούς του δημάρχου Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου και του αντιδημάρχου Πολιτισμού και Αθλητισμού Ν. Πέππα, ενώ ευχαρίστησε για την άρτια οργάνωση και επικοινωνία τη Ρούλα Ρέππου, υπεύθυνη σχεδιασμού των πολιτιστικών διαδρομών, και όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του προγράμματος.

Ο Β. Κουτσαβλής ξενάγησε τους παρευρισκόμενους σε μια συναρπαστική περιήγηση στον χρόνο και στον χώρο του Κτήματος Τατοΐου, που αποτελεί ενιαία ενότητα φυσικού κάλλους, αρχιτεκτονικής και ιστορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία του Κτήματος απλώνεται βαθιά μέσα στο χρόνο, καθώς στην καρδιά του ιστορικού πυρήνα του έχουν βρεθεί ευρήματα της αρχαίας Δεκέλειας.

Μεταξύ των κτιρίων που παρουσιάστηκαν, το θερινό ανάκτορο, κατοικία των βασιλέων της Ελλάδας από το 1874 έως το 1967, κτήριο συνδεδεμένο με κρίσιμα γεγονότα της νεότερης πολιτικής ιστορίας της χώρας μας. Επίσης, το υπασπιστήριο, τα βοηθητικά κτίρια της Αυλής, το ξενοδοχείο «Τατόιον», το οινοποιείο και τα υπόλοιπα κτήρια της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, καθώς και το κοιμητήριο, με τον Ναό της Αναστάσεως. Όλα εναρμονισμένα με το οικοσύστημα της περιοχής, καθώς κατασκευάστηκαν έτσι ώστε να «δένουν» με το τοπίο, με τον πρώτο λόγο να έχει πάντα η φύση. Αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα μοναδικού στον ελλαδικό χώρο κτήματος του τέλους του 19ου αιώνα, επηρεασμένου αρχιτεκτονικά τόσο από την Κεντρική Ευρώπη όσο και από τη Ρωσία, στοιχεία, που το καθιστούν σημαντικό νεότερο μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας.

Ο Β. Κουτσαβλής αναφέρθηκε επίσης στο έργο του συλλόγου «Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου», που από το 2012, συνεχίζει τις προσπάθειες τις οποίες ξεκίνησε με πρωτοβουλία της το 1998 η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, για τη διάσωση και την προστασία του Κτήματος, μετά από μια μακρά περίοδο εγκατάλειψης, λεηλασίας και βανδαλισμών.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet