Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αμαρουσίου
Κοινωνία

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αμαρουσίου

Την τριπλή ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, όσον αφορά στην πρόληψη, στην επίβλεψη, αλλά και στην παντελή απουσία της στην αντιμετώπιση του προβλήματος υπερχείλισης του ρέματος Σαπφούς στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει, από την ισχυρή νεροποντή, εξέθεσε κατηγορηματικά στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης.

Το Συντονιστικό Όργανο συνεδρίασε, υπό την προεδρία του κ. Πατούλη, σήμερα, Τρίτη 31 Ιουλίου 2018, με τη συμμετοχή του διοικητή του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, πύραρχου Ιωάννη Θεοδωροπούλου, του εκπρόσωπου της Περιφέρειας, Αναστάσιου Χαχλάκη, του εκπρόσωπου του Δασαρχείου Πεντέλης, Κωνσταντίνου Μούγιου, του αστυνόμου Β΄ από το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου, Δημήτρη Γκάγκαρη, των εκπροσώπων του ΙΓΕ, Μαρίας Βελέντζα και Μιχάλη Γιακουμή, του προέδρου του ΣΠΑΠ, Βλάσση Σιώμου, των αντιδημάρχων Αμαρουσίου Βασίλη Κόκκαλη και Ευάγγελου Κάββαλου, του συντονιστή επί θεμάτων Πολιτικής Προστασίας, Επαμεινώνδα Κατσιγιάννη, των δημοτικών συμβούλων Γεώργιου Ζήκου και Αικατερίνης Ψάλτη, του γενικού γραμματέα του Δήμου, Γεώργιου Διδασκάλου, και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, αφού αναφέρθηκε στα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής, κατά τα οποία, όπως είπε, «η υπερχείλιση του ρέματος που δεν είχε καθαρισθεί από την Περιφέρεια ως όφειλε, είχε ως άμεση συνέπεια, να πλημμυρίσει η αλάνα – πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα των εργαζομένων στις παρακείμενες εταιρείες», έθεσε σαφή ερωτήματα, θέτοντας προ των ευθυνών της την Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, τόνισε:

«Υπάρχουν δύο τεράστια λάθη της Περιφέρειας. Το πρώτο αφορά στην πρόληψη με την έννοια του καθαρισμού που δεν έγινε, αν και το έχουν ζητήσει κατ΄ επανάληψη οι υπηρεσίες μας με έγγραφα και το δεύτερο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρικών φαινομένων.

»Πού ήταν οι άνθρωποι και τα μηχανήματα της Περιφέρειας όταν προέκυψε το πρόβλημα για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση;

»Πήγε κανείς και πότε στο στόμιο του ρέματος στη Λεωφόρο Κηφισίας να κάνει αυτοψία, που είναι δική τους ευθύνη;

»Ήλθε ένας επιστήμονας να κάνει εποπτεία μετά το συμβάν;

»Αυτά τα ερωτήματα θα τεθούν δημόσια. Η Περιφέρεια δεν υπήρχε πουθενά. Ήταν απούσα. Μετά από τρία 24ωρα αφότου σημειώθηκαν τα γεγονότα ξεκίνησαν τον καθαρισμό του ρέματος.      

»Εδώ ήλθε ένας ρεπόρτερ που λέγεται αντιπεριφερειάρχης και έπαιρνε εικόνες. Ήλθατε και εσείς κ. Χαχλάκη, αλλά πέρα από εκεί δεν μας πήρε κανένας τηλέφωνο, ούτε έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις.

»Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας, η πόλη μας να σχετίζεται με την ευσυνειδησία ή μη του κάθε εργολάβου. Δεν είναι δυνατόν να διαθέτουμε τα χρήματα των δημοτών μας και να μην έχουμε τα μηχανήματα την ώρα που πρέπει. Δεν θα παίζουμε πλέον, ήλθε ο εργολάβος, έφυγε ο εργολάβος. Έχουμε μηχανήματα, δεν έχουμε προσωπικό. Αυτά θα πάνε στον εισαγγελέα.

»Να καταλάβουμε ότι η σταγόνα έπεσε και ξεχείλισε το ποτήρι. Δεν μπορεί να ακυρώνεται η νυχθημερόν προσπάθεια ανθρώπων να δώσουν υπεραξία στην πόλη μας με αυτές τις εικόνες που δεν την αντιπροσωπεύουν και να ακούω ότι δεν ήλθαν γιατί δεν είχε υποβληθεί αίτημα, λες και δεν το βιώναμε.  

»Σε θέματα που αφορούν τη θωράκιση της πόλης μας με ευθύνη της Περιφέρειας, θα μας βρουν απολύτως απέναντι».

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου ευχαρίστησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον ΣΠΑΠ και τους εθελοντές του Δήμου για τη μεγάλη συμβολή τους στην αποκατάσταση του προβλήματος, ενώ αναφερόμενος στα θλιβερά γεγονότα της Βορειοανατολικής Αττικής σημείωσε ότι «χρειάζεται επανεκκίνηση σε αυτό το κράτος, αλλά και ένας ουσιαστικός σχεδιασμός».

Αναφορικά με τη φύλαξη του Δάσους Συγγρού, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος, αποφάσισαν από κοινού, ο ΣΠΑΠ να διαθέσει ένα επιπλέον πυροσβεστικό όχημα, προκειμένου να περιπολεί κατά τις νυχτερινές ώρες στην ευρύτερη περιοχή του Δάσους Συγγρού και του Κτήματος Καρέλλα για την πληρέστερη φύλαξη της περιοχής.

Επιπλέον, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η διάθεση μιας υδροφόρας για τη συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να συνδράμει το έργο της πυρόσβεσης σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος, καθώς επίσης και από τη διοίκηση του Δάσους Συγγρού να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού, φύλαξης, ελέγχου του χώρου και επαγρύπνησης, ιδιαίτερα τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας για την προστασία του Δάσους και την αντιμετώπιση οποιουδήποτε έκτακτου κινδύνου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet