Σύλλογος Πολυδρόσου: Οι αντιφάσεις για την πλημμύρα του ρέματος Σαπφούς
Κοινωνία

Σύλλογος Πολυδρόσου: Οι αντιφάσεις για την πλημμύρα του ρέματος Σαπφούς

Για αντιφάσεις των αρμοδίων σχετικά με την πλημμύρα του ρέματος Σαπφούς κάνει λόγο ο Σύλλογος Πολυδρόσου.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του Συλλόγου σημειώνεται:

Κοινή πεποίθηση είναι ότι οι περισσότεροι πολιτικοί στον δημόσιο λόγο τους δεν έχουν ως προτεραιότητα την ενημέρωση με αντικειμενικότητα και ειλικρίνεια, αλλά την ωραιοποίηση καταστάσεων, γεγονότων, με συνοδεία υποσχέσεων και μελλοντικών παροχών κυρίως για επικοινωνιακούς σκοπούς.

Στη σκιά των γεγονότων της τραγωδίας με τους δεκάδες νεκρούς συμπολίτες μας στο Μάτι και τον απόηχο της πλημμύρας του ρέματος Σαπφούς, μερικές μέρες αργότερα στην πόλη μας, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 31 Ιουλίου 2018.

Η καταστροφή περιουσιών, ευτυχώς χωρίς θύματα αυτή τη φορά, από τα ορμητικά νερά του ρέματος της Σαπφούς στην καρδία του καλοκαιριού ήταν το καμπανάκι του κινδύνου που τους συνέγειρε όλους ελπίζουμε, όχι μόνο επικοινωνιακά, στην Αυτοδιοίκηση Α΄ & Β΄ βαθμού, ίσως και τους αρμοδίους της κεντρικής διοίκησης. Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες είναι φυσικά φαινόμενα που η πρόληψη με τα σωστά μέτρα ελαχιστοποιούν τις συνέπειες όταν αυτά συμβούν.

Σε μια άλλη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Ιανουάριο, και αυτή δυστυχώς στον απόηχο της τραγωδίας με τους δεκάδες νεκρούς στη Μάνδρα Αττικής, είχε συζητηθεί η διευθέτηση των ρεμάτων, η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης του Αμαρουσίου και η οδός Ακακιών!!!

Ο αντιδήμαρχος Κώστας Ρώτας με εποπτεία και ευθύνη επί των θεμάτων της Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης, σε αυτή τη συνεδρίαση θέλοντας να δικαιολογήσει την παράλειψη της κατασκευής αγωγών ομβρίων στην οδό Ακακιών, εξαιτίας της κακής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Αμαρουσίου και Χαλανδρίου, ανέφερε ως παράδειγμα καλής συνεργασίας την αδειοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου της ρίψης των αγωγών όμβριων της πόλης των Μελισσίων στο ρέμα της Σαπφούς!!!

Αν δεν κάνουμε λάθος και οι αγωγοί ομβρίων των περιοχών της Νέας Λέσβου και του Στουντίου Α΄ του Αμαρουσίου συμβάλλουν στο ρέμα της Σαπφούς.

Ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης όμως στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 31/07/2018 για να δικαιολογήσει τις καταστροφές από την υπερχείλιση του ρέματος Σαπφούς δήλωσε κάτι εντελώς διαφορετικό, ότι ενώ δεν είχε γίνει καμιά διευθέτηση στο ρέμα από την Περιφέρεια Αττικής αυτή έριξε τα όμβρια όλης της πόλης των Μελισσίων στο ρέμα. Μάλιστα επεσήμανε ότι το γεγονός παρουσιάζει εισαγγελικό ενδιαφέρον.

Στην ίδια τοποθέτηση του δημάρχου περιγράφονται και τα προβλήματα στη συμβολή του ρέματος Σαπφούς με τον Ποδονίφτη στην περιοχή της Ν. Φιλοθέης!!!

Για τα όμβρια  της Νέας Λέσβου και του Στουντίου Α΄ του Αμαρουσίου δεν εντοπίστηκε κάποια αναφορά στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Η παρέμβαση, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. τον Ιανουάριο 2018, της προέδρου του Συλλόγου ΡΟΗ – Πολίτες υπέρ των ρεμάτων, Χριστίνας Φίλιππα, η οποία έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής της για την προστασία των ρεμάτων, μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ, ενώ τότε ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» γιατί είχε θέσει σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα υλοποίησης των σχεδιαζόμενων αντιπλημμυρικών, εξαιτίας της μη τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας.

Με παρόμοιο τρόπο είχε αντιμετωπιστεί και η τοποθέτηση του προέδρου του Δ.Σ. Συλλόγου Κατοίκων Πολυδρόσου όταν είχε εστιάσει στον ανορθολογισμό και τις πρακτικές που έχουν διαχρονικά ακολουθήσει η Αυτοδιοίκηση Α΄ & Β΄ βαθμού για την αντιμετώπιση ενός σοβαρότατου θέματος όπως τα αντιπλημμυρικά έργα και επισήμανε ότι έχουμε «τοποθετήσει το κάρο μπροστά από το άλογο».

Ο γενικός γραμματέας Γ. Διδασκάλου τον Ιανουάριο 2018 είχε υπεραμυνθεί για τις διαδικασίες που έχει ακολουθήσει η δημοτική Αρχή ότι είναι οι σωστές και είχε αντικρούσει  την αντίληψη ότι, πρέπει να προηγηθεί επικαιροποιημένος ευρύτερος στρατηγικός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός λεκανών απορροής, στη συνέχεια διευθέτηση των ρεμάτων και τέλος κατασκευή τοπικών δικτύων ομβρίων στις γειτονίες της πόλης. Χαρακτηριστικά είχε είπε ότι αυτή η σειρά σχεδιασμού είναι  «η τοποθέτηση του κάρου μπροστά από το άλογο»!!!

Όταν ο γενικός γραμματέας στην τελευταία συνεδρίαση αναγκάστηκε να απαντήσει σε πληγείσα κάτοικο και στις υποσχέσεις του αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμέρου που μετέφερε η τελευταία στο σώμα, άλλαξε στάση και δήλωσε ότι πρέπει πρώτα να διευθετηθεί το ρέμα της Σαπφούς για να υπάρξει αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση των γειτονιών της πόλης!!!

Ο γ.γ., με την τεραστία επαγγελματική εμπειρία, σύμφωνα με τη δίκη του δήλωση, μπορεί να μας διαφωτίσει, θεωρούμε ότι τη δημοτική Αρχή την έχει ενημερώσει, στα παρακάτω ερωτήματα:

1. H υδραυλική μελέτη του ρέματος Σαπφούς, η οποία αναφέρεται ως μελέτη οριοθέτησης στο ΦΕΚ 438 / Δ / 24 Σεπ 2014, είναι η φυσική οριοθέτηση που απαιτεί μεγαλύτερο πλάτος ρέματος ή όπου δεν υπάρχει είτε δεν θέλουμε να υπάρχει, τότε με τα τεχνικά έργα οριοθετούμε «διά της βίας» το ρέμα στο πλάτος που θέλει ο μελετητής ή ο δήμος; Δηλαδή η φυσική οριοθέτηση του ρέματος όπου δεν μας κάνει, τόσο το χειρότερο για το ρέμα;

2. Στη Λεωφόρο Κηφισίας, εκεί που πλημμύρισε το ρέμα, η μελέτη δείχνει σαρζανέτια σε όλο το μήκος;

3. Στο σημείο αυτό και για 250 – 300 μ. προς τα ανάντη είναι απαραίτητα τα έργα διευθέτησης διότι πριν από το τεχνικό έργο της Κηφισίας, που ενδεχομένως έχει μελετηθεί με ανεπαρκείς διατομές, μας συμφέρει να «οργανώνουμε» τα νερά να ταξιδεύουν με κατάλληλα αυξημένη ταχύτητα; Η αυξημένη ταχύτητα στα τεχνικά απαιτεί μικρότερη διατομή για την ίδια παροχή νερών;

4. Είναι δυνατόν να προχωράμε έργο διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς χωρίς πρώτα να τακτοποιούν το τεχνικό κάτω από την Κηφισίας που πιθανόν δεν επαρκεί όπως κατέδειξαν τα δεκάδες κατεστραμμένα αυτοκίνητα;

5. Πώς συνέβαλαν στην πρόσφατη πλημμύρα τα έργα ομβρίων στην περιοχή της Νέας Λέσβου και του Στουντίου Α΄ του Αμαρουσίου (στα ανάντη του ρέματος). Αυτά τα έργα επιταχύνουν την απορροή των ομβρίων υδάτων προς το ρέμα και έτσι αυξάνονται οι απαιτήσεις παροχής;

6. Αποτελεί κανόνα στα υδραυλικά έργα να αρχίζουν από χαμηλά και να προχωρούν προς τα ανάντη, τηρήθηκε αυτό;

7. Tο αποσπασματικό έργο των δικτύων ομβρίων Πολυδρόσου του Δήμου Αμαρουσίου θα επιβαρύνει στην είσοδο του ρέματος Πεντέλης – Χαλανδρίου στον αγωγό κάτω από τη γέφυρα Σολωμού στο Χαλάνδρι;

8. Tο έργο των δικτύων ομβρίων Πολυδρόσου του Δήμου Χαλανδρίου όταν και αν κατασκευαστούν, για να επιλυθεί και τα όμβρια της οδού Ακακιών, θα επιβαρύνει στην είσοδο του ρέματος Πεντέλης – Χαλανδρίου στον αγωγό κάτω από τη γέφυρα Σολωμού στο Χαλάνδρι;

9. Έργα ανάσχεσης στα ορεινά της Πεντέλης, αλλά και χαμηλότερα στο ρέμα έχουν μελετηθεί;

10. O γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιος Δέδες, και οι υπηρεσίες του υπουργείου με τους εμπλεκόμενους φορείς, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αμαρουσίου και την ΕΥΔΑΠ αποφάσισαν ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει πλέον τη δημοπράτηση και την κατασκευή του έργου για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς. Είναι ολόκληρο βήμα για τη λεκάνη του Ποδονίφτη ή μισό;

11. Κάποιος ειδικός δεν θα πρέπει να τα πει και στους Γ. Καραμέρο και Γ. Πατούλη που νομίζουν ότι με τα έργα διευθέτησης στο ρέμα Σαπφούς θα αποτρέψουν πλημμύρα, αν το τεχνικό της Κηφισίας επαρκεί;

Εμείς οι απλοί πολίτες προσπαθούμε να σας ευαισθητοποιήσουμε, Μάνδρα (x2) – Μάτι – Μαρούσι – Χαλάνδρι χτύπησαν την καμπάνα κινδύνου της πρόληψης!!!

Δεν θα σταματήσουμε να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, να προσπαθούμε και να επιδιώκουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα, μέσα από ορθολογικά με τους κανόνες της επιστήμης σχεδιασμένα έργα, έργα με οικονομία κλίμακα, έργα ουσίας και όχι βιτρίνας, με σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ δημοσίου χρήματος, που εσείς οι αιρετοί, από τις θέσεις ευθύνης που κατέχετε με την ψήφο μας, τα διαχειρίζεστε.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet