Χρηματοδοτήσεις με το «σταγονόμετρο» στις Σχολικές Επιτροπές
Κοινωνία

Χρηματοδοτήσεις με το «σταγονόμετρο» στις Σχολικές Επιτροπές

Στο θέμα της δραματικής μείωσης των επιχορηγήσεων προς τις Σχολικές Επιτροπές εστιάστηκε, μεταξύ άλλων, η συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015. Η αφορμή δόθηκε από το 11ο θέμα της ημερήσιας διάταξης για την απόδοση της πρώτης δόσης από τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΦΗΧ) για την κάλυψη των αναγκών των εν λόγω Επιτροπών.

Επί του θέματος, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Πέτρος Κούκουζας, αφού τόνισε ότι η αύξηση στον ΦΗΧ θα πρέπει να πάει αποκλειστικώς στις Σχολικές Επιτροπές, υπενθύμισε ότι ο Δήμος χρωστά ήδη στις τελευταίες σημαντικό ποσό για τα έτη 2013 και 2014, το οποίο ο ίδιος εκτίμησε στα 200.000 ευρώ ετησίως. Στο πλαίσιο αυτό αναρωτήθηκε πώς γίνεται να συζητείται η πρώτη δόση του 2015, όταν ακόμη δεν έχουν αποδοθεί τα οφειλόμενα των προηγούμενων ετών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης είπε προς τη διοίκηση ότι, από τη δική της εισήγηση στο θέμα, επιβεβαιώνονται τα όσα η παράταξη έχει επισημάνει για την «τραγική κατάσταση» στην οποία βρίσκονται οι Σχολικές Επιτροπές, εξαιτίας της «δραματικής περικοπής» πόρων από την κεντρική διοίκηση. Ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος είπε ότι πλέον οι ευθύνες βαρύνουν και τη δημοτική αρχή, η οποία «δεν έχει ουσιαστικά αντισταθεί στις συνεχείς περικοπές πόρων», καλώντας την να απαιτήσει εγγράφως από το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε έκτακτη επιχορήγηση προς τον Δήμο, προκειμένου ο τελευταίος να ενισχύσει τις Σχολικές Επιτροπές. Τέλος, σημείωσε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει το θέμα, σημειώνοντας ωστόσο τη διαφωνία του «να βάζουν οι δημότες για άλλη μια φορά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις περικοπές των κρατικών πόρων».

Για «πρόσθετο χαράτσι» που έρχεται να «φορτωθεί» στους δημότες για να καλυφθούν τα διαρκώς μειούμενα κονδύλια προς τις Σχολικές Επιτροπές έκανε λόγο ο επικεφαλής των Εκτός των Τειχών. Ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος θύμισε στη διοίκηση ότι η παράταξή του λοιδωρήθηκε όταν αναφερόταν στα «ελλιπέστατα κονδύλια» προς τις Σχολικές Επιτροπές, ενώ «σήμερα, με την εισήγησή σας, έρχεστε να αναγνωρίσετε τα προβλήματα». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι, τότε, η δημοτική αρχή «υπερηφανευόταν για τα πλεονάσματα Σχολικών Επιτροπών». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τ. Σπυρόπουλος δήλωσε ότι θα ψηφίσει το θέμα, αλλά θα περιμένει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από πλευράς της δημοτικής αρχής, για διεκδίκηση πόρων από την κεντρική εξουσία, τις οποίες η παράταξή του είναι πρόθυμη να στηρίξει.

Από πλευράς διοίκησης, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας & Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Καρλαύτης δήλωσε ότι ο Δήμος Αμαρουσίου είναι από τους ελάχιστους που χρηματοδοτεί τις Σχολικές Επιτροπές με σχεδόν αντίστοιχο ποσό με αυτό που έρχεται από κρατικούς πόρους, προσθέτοντας πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε τα κενά χρηματοδότησης που δημιουργούνται».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η δήλωση του αντιδημάρχου Οικονομικών Σπύρου Σταθούλη, ο οποίος υποστήριξε ότι μπορεί ο νόμος να επιβάλλει την απόδοση του ΦΗΧ στις Σχολικές Επιτροπές, αλλά αυτό δεν είναι αυτονόητο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «το υποχρεωτικό δεν είναι αυτονόητο, αλλά εμείς στον Δήμο Αμαρουσίου αποδίδουμε τα συγκεκριμένα ποσά στις Σχολικές Επιτροπές».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet