Διάλεξη για την Ελληνικότητα πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αμαρουσίου
Κοινωνία

Διάλεξη για την Ελληνικότητα πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αμαρουσίου

Στην προσέγγιση της έννοιας της ελληνικότητας ως νόημα ζωής και όχι ως ιδεολόγημα ή ως εθνικός κομπασμός αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπ. διδάκτωρ Πολιτιστικής Διπλωματίας Πέτρος Καψάσκης στην εκδήλωση με τίτλο «Ελληνικότητα: Προϋπόθεση επιστροφής στον ιστορικό χρόνο» που διοργανώθηκε στον Δήμο Αμαρουσίου.

Τον χαιρετισμό του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη μετέφερε στους παριστάμενους η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρένα Χαλιώτη μαζί, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου με τις ευχές του στον κ. Καψάσκη για μία λαμπρή σταδιοδρομία. «Από καρδιάς η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου και προσωπικά ο δήμαρχος κ. Γιώργος Πατούλης σας ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον και τη σταδιοδρομία σας. Η χώρα μας, ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία, έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τον πνευματικό κόσμο της χώρας μας. Ιδιαίτερα νέοι επιστήμονες όπως εσείς μπορείτε να συμβάλλετε καθοριστικά στην αναγέννηση της πατρίδας μας για ένα καλύτερο αύριο. Ο Δήμος Αμαρουσίου βρίσκεται στο πλευρό των νέων επιστημόνων, παρέχοντας τους την ευκαιρία να προάγουν το επιστημονικό έργο τους και να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στην κοινωνία», σημείωσε η κα Χαλιώτη.

Στην ομιλία του ο κ. Πέτρος Καψάσκης έκανε μία ιστορική αναδρομή από το παρελθόν έως  το παρόν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, ότι «η ελληνικότητα είναι ένα σώμα το οποίο μετεξελίσσεται και αναπλάθεται συνεχώς και ποτέ δεν μένει στάσιμο και ακίνητο στον χρόνο. Αυτό που ίσως χρειάζεται απλά στον παρόντα καιρό είναι να βρούμε μια Ιθάκη, έναν προορισμό, μέσω του οποίου να μπορέσουμε να ανοίξουμε στον έξω κόσμο, χωρίς να χάσουμε τον εαυτό μας».

Αναφερόμενος μάλιστα στις προϋποθέσεις για τα παραπάνω υπογράμμισε ότι «εκεί που το παιχνίδι θα κριθεί είναι αν καταφέρουμε και αναπτύξουμε στον τόπο μας ένα νέο ανθρωπολογικό πρότυπο. Τον ελεύθερο άνθρωπο, δηλαδή τον κριτικά σκεπτόμενο. Όχι τον εκ πεποιθήσεως αντιδραστικό, αλλά τον εξ ανάγκης φιλαλήθη».

Τη βραδιά έκλεισε η ποιήτρια, συγγραφέας και τραγουδίστρια Γιοβάννα, η οποία ξετύλιξε τον μίτο της ελληνικότητας μέσα από την εξαίρετη ποίηση της, που ήταν ένα συνδυασμός της σύγχρονης και παλαιάς ελληνικής ζωής, μέσα από την οποία έβγαιναν οι ιδιαιτερότητες, οι καλές και κακές στιγμές της ελληνικής κοινωνίας μας.

Η Γιοβάννα συγχαίροντας τον κ. Καψάσκη για την επίκαιρη και τεκμηριωμένη διάλεξή του σημείωσε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι «αν η νέα γενιά έχει την ευαισθησία που δείχνει αυτός ο 29χρονος ερευνητής, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει πολλά».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόξενος της Ελλάδος στο Los Angeles Γρηγόριος Καραχάλιος, η πρόεδρος του ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αμαρουσίου Πέτρος Κόνιαρης, Κώστας Ρώτας, Κατερίνα Φραγκάκη, ο ποιητής Νικόλαος Περδίκης, η υψίφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μαριάννα Μανσολά, ο εικαστικός Δημήτριος Ταλαγάνης, η συγγραφέας Ευριδίκη Σιγαλού.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet