Εκτός των Τειχών: Τοποθέτηση για τον Προϋπολογισμό και το Τ.Π. 2020 του Δήμου Αμαρουσίου
Πολιτική

Εκτός των Τειχών: Τοποθέτηση για τον Προϋπολογισμό και το Τ.Π. 2020 του Δήμου Αμαρουσίου

Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π.) του Δήμου Αμαρουσίου για το 2020 ανακοίνωσε η δημοτική παράταξη Εκτός των Τειχών.

Η παράταξη, επικεφαλής της οποίας είναι ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πολυχρονιάδης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου (17/12/2019), συζητήθηκε με διαδικασία fast track ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2020 καθώς και το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Από την εξέταση του Προϋπολογισμού αλλά και από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

Πρόκειται για ένα Προϋπολογισμό πλήρως υποταγμένο στις μνημονιακές αλλά και στις μεταμνημονιακές επιλογές των κυβερνήσεων τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί σχεδιάζεται κάτω από το βάρος των πολιτικών λιτότητας και εξοντωτικής μείωσης των κεντρικών πόρων (περίπου 65% τα τελευταία χρόνια), αλλά και των πρόσφατων εντολών της κυβέρνησης της Ν.Δ. (με την ΚΥΑ 55907/27-7-2019) που δίνει  κατεύθυνση για «…όσο δυνατόν μικρότερη δέσμευση οικονομικών πόρων», «… τη μείωση του ελλείμματος της Γενικής κυβέρνησης», «..την εναρμόνισή προς το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022», «…τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών στα επίπεδα ή και κάτω του 2019, με ταυτόχρονη προσπάθεια μείωσής τους».

Γιατί παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση των ΟΤΑ για πλεονάσματα και για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η μη ισοσκέλιση σημαίνει μη επιχορήγηση από τους κεντρικούς πόρους. Την ίδια στιγμή τα οικονομικά των ΟΤΑ κάθε χρόνο χειροτερεύουν, κάτω από το βάρος των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί από ΕΕ και κεντρικό κράτος, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Γιατί γίνεται καθ’ υπόδειξή του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, το οποίο μέσα στο γενικό πλαίσιο των συμφωνημένων αιματηρών πλεονασμάτων που μεταφράζονται σε άγρια λιτότητα για τις κοινωνικές ανάγκες, μετατρέπει και  τους δήμους σε υλοποιητές των πλέον αντιλαϊκών κατευθύνσεων.

Γιατί με το μεσοπρόθεσμο που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι το 2022, προβλέπεται ότι η κρατική χρηματοδότηση για τους δήμους έχει οροφή, δηλαδή 2,7 δις παρά του ότι τα έσοδα του κράτους αυξάνονται από τη φορολογία, αλλά  δεν μεταβιβάζονται αντίστοιχα ποσοστά στους ΟΤΑ.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στα Τακτικά Έσοδα η επιχορήγηση από τους κεντρικούς πόρους είναι μόνο 6,9 εκατ. ευρώ, ενώ στα Έκτακτα Έσοδα είναι μηδέν (!). Δηλαδή συνολικό ποσοστό μόλις 20% στο άθροισμα Τακτικών και Έκτακτων Εσόδων.

Είναι ένας Προϋπολογισμός βαθιά αντιλαϊκός, ταξικός και άδικος κοινωνικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα Τακτικά Έσοδα (26,8 εκατ. ευρώ) το 60% προέρχεται από την άδικη έμμεση φορολογία (τέλη 14 εκατ. ευρώ, έμμεσοι φόροι ηλεκτροδότησης 2 εκατ. ευρώ κ.λπ.).

Επίσης στις Δαπάνες προβλέπεται ένα σημαντικό ποσοστό (7 εκατ. ευρώ περίπου το 6%) το οποίο θα διατεθεί σε αποπληρωμή δανείων και χρεών προηγούμενων ετών, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο τις «αμαρτίες» των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου Αμαρουσίου.

Επίσης μιλάμε για ένα Προϋπολογισμό αλλά και Τεχνικό Πρόγραμμα αντίστοιχα, τα οποία είναι μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες των συμπολιτών μας.

Ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι στον κρίσιμο τομέα της σχολικής στέγης προβλέπονται για νέα σχολικά κτίρια μόνο 100.000 ευρώ (μελέτες 11ου δημοτικού και 8ου Γυμνασίου). Στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχτεί τεράστιες ελλείψεις καθώς το τελευταίο νέο σχολικό κτήριο περατώθηκε πριν περίπου 15 χρόνια και από τότε δεν υπήρξε τίποτε άλλο. Οι ανάγκες βέβαια υπάρχουν και οξύνονται καθώς τα υφιστάμενα κτήρια παλιώνουν αλλά και δεν επαρκούν για το πλήθος των μαθητών μας. Είναι σίγουρο ότι απαιτούνται τουλάχιστον 4 νέες σχολικές μονάδες (8ο Γυμνάσιο, 11ο Δημοτικό, αλλά και 5ο Δημοτικό – 6ο Λύκειο τα οποία στεγάζονται σε παλιά προκατασκευασμένα), ενώ η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης στο Δήμο Αμαρουσίου από το σχολικό έτος 2020 – 2021 απαιτεί τουλάχιστον 15 νέες αίθουσες διδασκαλίας για τα Δημόσια Νηπιαγωγεία του Δήμου Αμαρουσίου.

Επίσης για την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων του Δήμου προβλέπονται όλα κι όλα 160.000 ευρώ (αναβαθμίσεις υπαίθριων χώρων). Ούτε κουβέντα βέβαια για το γήπεδο ποδοσφαίρου που κατείχε σημαντική θέση στα προεκλογικά προγράμματα.

Τέλος πρόκειται για ένα Προϋπολογισμό πλασματικό – εικονικό. Έτσι είναι άλλωστε όλοι οι προϋπολογισμοί των τελευταίων ετών, καθώς αυτοί υλοποιούνται σε ποσοστό μόνο 50% περίπου κάθε χρόνο. Αυτό επιτυγχάνεται με κάθε λογής τροποποιήσεις και μεταφορές κωδικών αλλά και με τη πρόβλεψη είσπραξης οφειλών παρελθόντων ετών που ποτέ δεν εισπράττονται.

Όσον αφορά τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού, μετά τις αντιδημοκρατικές τροποποιήσεις που εισήχθησαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ.  με τον νέο Νόμο 4623/2019 – άρθρο 12, αποκλείονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις και προτάσεις από τη διαδικασία ψήφισής τους. Επί της ουσίας, δεν δίνεται καμία δυνατότητα στις δημοτικές παρατάξεις (πλην ίσως των νυν και πρώην κυβερνητικών) να επεξεργαστούν – προτείνουν και καταθέσουν επί μέρους προτάσεις  που να αφορούν την βελτίωση της ζωής των κατοίκων, τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για το τεχνικό πρόγραμμα. Επιτρέπονται μόνο συνολικές προτάσεις, κοστολογημένες – ισοσκελισμένες και πρεσαρισμένες στη μέγγενη του Παρατηρητηρίου.

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Εκτός των Τειχών Αμαρουσίου ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα, θεωρώντας τον προϋπολογισμό πλασματικό – ψεύτικο, αντιλαϊκό, άδικο κοινωνικά και το δε κατ’ ευφημισμό τεχνικό πρόγραμμα, πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του Δήμου μας. Μάλιστα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή των αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων του Νόμου 4623/2019 (άρθρο 12) ο εκπρόσωπος της δημοτικής κίνησης, αφού δήλωσε ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό αποχώρησε από την συνεδρίαση της δήθεν και απόλυτα επίπλαστης συζήτησης του από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας  για:

  • Επαναφορά του ύψους της χρηματοδότησης των ΚΑΠ που έχουν περικοπεί. Άμεση απόδοση των χρωστούμενων πόρων από το κράτος στους ΟΤΑ.
  • Κατάργηση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας», ανατροπή του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».
  • Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, όχι στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.
  • Αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών.  Λεφτά για τις κοινωνικές δαπάνες, για μισθούς και συντάξεις και τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές, πολιτισμό και αθλητισμό.
  • Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και δημοτικών φόρων στους άνεργους – χαμηλόμισθους μισθωτούς και αυταπασχολούμενους – χαμηλοσυνταξιούχους.

Αυτή η πολιτική ούτε «εξωραΐζεται», ούτε «εκδημοκρατίζεται», ούτε «βελτιώνεται» με αλλαγή προσώπων και διαχείρισης. Μόνο ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ με μαζική, δυναμική, εργατική-λαϊκή-νεολαιίστικη ΠΑΛΗ, στην κοινωνία, στον δήμο και παντού!

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet