Ενότητα: Πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών ο προϋπολογισμός 2019
Πολιτική

Ενότητα: Πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών ο προϋπολογισμός 2019

Τις θέσεις της για τον προϋπολογισμό του 2019, που συζητήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, εκφράζει η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι.

Στην ανακοίνωσή της η παράταξη αναφέρει:

Συζητήθηκε την Τετάρτη 19-12-2018 στο Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του Δήμου Αμαρουσίου για το έτος 2019 που η παράταξη μας καταψήφισε.

Δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με τους πολίτες και η συζήτηση έγινε σχεδόν ενώπιον κενών εδράνων. 

Είχε προηγουμένως εγκριθεί από τον «Καλλικρατικό» και νυν «Κλεισθενικό» Παρατηρητήριο και η διαδικασία στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε μόνο τυπικό χαρακτήρα. Θα μπορούσε βέβαια, αν η διοίκηση Πατούλη πίστευε αληθινά και όχι στα λόγια στη συμμετοχή των πολιτών, να είχε παρουσιάσει το σχέδιο στην επιτροπή Διαβούλευσης πριν το στείλει στο Παρατηρητήριο του ΥΠΕΣ.

Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει όλες τις μνημονιακές περικοπές, μέχρι και 70% σε σχέση με το 2010, που κατοχυρώνονται και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα λιτότητας που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ισχύει, τουλάχιστον, μέχρι το τέλος του 2022.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι πλασματικός. Από τα 118,5 εκατ. ευρώ που προβλέπει τα πραγματικά του έσοδα δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 49 εκατ. ευρώ και από αυτά μόνο τα 42 εκατ. ευρώ αφορούν στην πόλη, αφού τα υπόλοιπα είναι κρατήσεις υπέρ τρίτων.

Στα 118,5 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται ένα αποθεματικό ύψους 31 εκατ. ευρώ.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι οι Δήμοι δεν είναι επιχειρήσεις για να δημιουργούν χρηματικό υπόλοιπο. Χρήματα ποσού περίπου ίσου με το 65% του πραγματικού προϋπολογισμού παραμένουν λιμνάζοντα. Τα ποσά αυτά προέρχονται κυρίως από τα υψηλά ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν  οι δημότες και οι επιχειρήσεις. Θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει πίσω με έργα και υπηρεσίες. Ο λόγος που δεν διατίθενται είναι για να μειώνουν τη λογιστική συσσωρευμένη ζημιά του Δήμου για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.

Από  τα 42 εκατ. ευρώ το «νοικοκυρεμένο» Μαρούσι του κ. Πατούλη θα πληρώσει σε δάνεια, πρόστιμα και  ασφαλιστικά ταμεία για οφειλές από το παρελθόν, αλλά και  της διοίκησης του 9,7 εκατ. ευρώ (23%!!!). Επιβεβαιωνόμαστε πλήρως όταν ισχυριζόμαστε ότι με την πολιτική των ρυθμίσεων ο κ. Πατούλης φόρτωσε τα βάρη στις επόμενες γενιές και τώρα αποχωρεί για την Περιφέρεια…

Οι δαπάνες από τα ίδια έσοδα του Δήμου ανέρχονται:

Για Τεχνικά έργα (συνεχιζόμενα ή νέα) 4 εκατ. ευρώ 9,5%

Για Κοινωνική Πολιτική είναι μόλις 1,8 εκατ. ευρώ 4,0%

Για Κοινωνική Πολιτική και Αθλητισμό 2 εκατ. ευρώ 4,5%

Τα ποσά αυτά είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των πολιτών.

Τα νέα τεχνικά έργα που απαιτούνται για μια βιώσιμη πόλη κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια. Οι υποδομές της πόλης (πεζοδρόμια, πλατείες, δρόμοι, πράσινο) δεν συντηρούνται σωστά. Ακόμα όμως και οι ελάχιστοι αυτοί πόροι διοχετεύονται σε έργα βιτρίνας (πλατεία Ευτέρπης, πλατεία Ηρώων).

Οι κοινωνικές ανάγκες, οι ανάγκες σε αθλητικούς χώρους, σχολεία απαιτούν πολύ μεγαλύτερα κοντύλια.

Ο υπηρεσίες πολιτισμού επιβαρύνουν υπερβολικά την τσέπη των δημοτών.

Από τα ανταποδοτικά τέλη που θα πληρώσουν οι δημότες και οι επιχειρήσεις, γύρω στα 15 εκατ. ευρώ, τα 2,7 εκατ. ευρώ θα πάνε σε ιδιώτες. Η ποιότητα των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είναι κακής ποιότητας. Το σχέδιο για διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση έχει βαλτώσει. Μόλις 95.000 θα διατεθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι προτάσεις μου

Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η τοπική αυτοδιοίκηση κινητοποιώντας κατοίκους και εργαζόμενους  να ανατρέψει τη λιτότητα που επιβάλλουν οι μνημονιακές πολιτικές.  Να  διεκδικήσει σθεναρά βασικά θεσμικά αιτήματα της, ώστε να μπορέσει, άμεσα, να λειτουργήσει και να παίξει τον δημόσιο, κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο.

Οι προτάσεις που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και σήμερα καταθέτουμε και στους πολίτες ειδικά για τον Δήμο μας είναι:

Για την αύξηση των Δημοτικών Εσόδων, απαραίτητης προϋπόθεσης για την εφαρμογή κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου, πέρα από τις γενικότερες διεκδικήσεις για την ανατροπή της λιτότητας στην Αυτοδιοίκηση:

  • Δημιουργία εισπρακτικού μηχανισμού στον Δήμο και άμεση συνεργασία Νομικής, Οικονομικής, Πολεοδομικής και λοιπών υπηρεσιών για την είσπραξη των μεγαλοοφειλών που λιμνάζουν και ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.
  • Διεκδίκηση για άμεση  επαναφορά του τέλους 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων του GOLDEN HALL που καταργήθηκε το 2013.
  • Διαγραφή μέρους του χρέους προς στις Τράπεζες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. 
  • Αλλαγή του νόμου για κλιμάκωση των δημοτικών τελών με εισοδηματικά κριτήρια. Όχι στη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους.
  • Πάγια Αντισταθμιστικά οφέλη από το ΜΩΛ λόγω της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκαλεί στην πόλη η αυθαίρετη λειτουργία του.

Με στόχο την ελάφρυνση των δημοτών που πλήττονται από την κρίση αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής  προτείνουμε:

  • Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς σε όσες οικογένειες έχουν εισόδημα κάτω των 30 χιλιάδων ευρώ πλέον των ισχυουσών σήμερα απαλλαγών.
  • Κατάργηση των διδάκτρων στα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα με τα ίδια ως άνω κριτήρια.
  • Αύξηση των δαπανών για τις σχολικές επιτροπές.
  • Αύξηση των κοινωνικών δαπανών κατά 500.000 ευρώ.
  • Διαγραφή μικροοφειλών από πολίτες που είναι σε αδυναμία να πληρώσουν.
  • Προγράμματα υποστήριξης ανέργων και απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.
  • Δημιουργία δομών για ΑμεΑ  .
  • Νομική συμπαράσταση σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς και αντιμετώπιση των συνεπειών σε περίπτωση έξωσης.
  • Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε περίπτωση διακοπής του.
  • Αύξηση κατά 50% των δαπανών από ίδιους πόρους για τεχνικά έργα.
  • Διεκδίκηση για μεταφορά στον Δήμο των δημόσιων χώρων που μεταφέρθηκαν στο Υπερταμείο.
  • Ενίσχυση της τοπικής πολιτιστικής δραστηριότητας. Εκδηλώσεις υψηλού καλλιτεχνικού, μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet