«Η Αυτοδιοίκηση βγήκε πιο δυνατή από το συνέδριο της ΚΕΔΕ. Ο κ. Μαγιάκης πού ήταν;»
Αυτοδιοίκηση

«Η Αυτοδιοίκηση βγήκε πιο δυνατή από το συνέδριο της ΚΕΔΕ. Ο κ. Μαγιάκης πού ήταν;»

Απάντηση στον δημοτικό σύμβουλο Αμαρουσίου Λευτέρη Μαγιάκη και σε άρθρο του αναφορικά με το συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξήχθη στα Ιωάννινα, δίνουν οι εκλέκτορες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και δημοτικοί σύμβουλοι Αμαρουσίου Σπύρος Σταθούλης και Δημήτρης Καρλαύτης.

Συγκεκριμένα σημειώνουν:

Η Αυτοδιοίκηση βγήκε πιο δυνατή από το Συνέδριο των Ιωαννίνων. Εσείς κ. Μαγιάκη, σε ποια πόλη ήσασταν;

Το Ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που διεξήχθη από τις 30 Νοεμβρίου ως τις 2 Δεκεμβρίου στα Ιωάννινα, αποτέλεσε την ευκαιρία να αναδειχθεί η ενότητα και η αποφασιστικότητα της Αυτοδιοίκησης, να προχωρήσει επιτέλους και στην Ελλάδα η αναγκαία μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, με άξονες την αποκέντρωση, την τοπική ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η μαζική συμμετοχή εκατοντάδων αιρετών του θεσμού, αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας των εργασιών του Συνεδρίου.

Επιπλέον, για πρώτη φορά το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, συμφώνησαν πάνω σε κάποιες βασικές  πολιτικές γραμμές και κατευθύνσεις, όσον αφορά στο περιεχόμενο της μεταρρύθμισης που πρέπει να γίνει.

Με ισχυρή πλειοψηφία οι σύνεδροι υπερψήφισαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  1. Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνον με το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, των πόρων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, ενόψει της αλλαγής του «Καλλικράτη».
  2. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γι΄ αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, όπου θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου ότι αποφασιστεί, να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου.
  3. Να μην μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών, καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
  4. Να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα: Τη Φορολογική Αποκέντρωση. Τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση. Την περαιτέρω θωράκιση, αλλά και ενδυνάμωση των εταιρειών ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και ΠΕΤΑ Α.Ε. έτσι ώστε να υλοποιηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα των 2 δισ. από κονδύλια του ΕΣΠΑ (σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης), για τους Δήμους μας. Την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους ΚΑΠ και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων. Το δικαίωμα να αξιοποιούν οι Δήμοι και για άλλους σκοπούς τα κονδύλια των ανταποδοτικών τελών.
  5. Την ισότιμη αντιμετώπιση και εξορθολογισμό σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αυτοδιοίκησης).
  6. Την ισότιμη συμμετοχή της ΚΕΔΕ στα όργανα διαλόγου που έχουν συσταθεί από την κεντρική κυβέρνηση, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι παρά τις επιμέρους ιδεολογικές διαφορές ορισμένων συναδέλφων αιρετών, διαπιστώθηκε ότι αυτά που μας ενώνουν ως εκπροσώπους των τοπικών μας κοινωνιών, είναι πολλά περισσότερα και ουσιαστικότερα, από αυτά που μας χωρίζουν.

Το συνέδριο των Ιωαννίνων βάζει τις βάσεις μιας δημιουργικής συνεργασίας, που στόχο έχει την αναβάθμιση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους και την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών.

Η «παραφωνία» Μαγιάκη και η εκτός τόπου και χρόνου απόψεις

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην Αυτοδιοίκηση, οι απόψεις που διατυπώνει ο κ. Μαγιάκης, σε άρθρο που δημοσιεύεται στον τοπικό Τύπο, αναδεικνύουν τα πολιτικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει.

Απομονωμένος ο ίδιος σε μια δημοτική παράταξη που εξελέγη με τη σημαία ενός κόμματος, το οποίο στη συνέχεια αποκήρυξε, αλλά και με συνεργάτες στην ίδια δημοτική παράταξη που όμως ακολουθούν διαφορετική κομματική διαδρομή από αυτόν, υποστηρίζει θέσεις και απόψεις που δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση.

Η πολιτική του μοναξιά τον έχει εγκλωβίσει

Εμμένει σε λογικές και πολιτικές απόψεις που έχει ήδη απορρίψει όχι μόνον η πλειοψηφία του αυτοδιοικητικού κινήματος, αλλά και η ίδια η κοινωνία. Διαφωνεί με απόψεις που πάνε την χώρα μπροστά, όπως:

  • H μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση.
  • H φορολογική αποκέντρωση, που θα οδηγήσει σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών και μεγαλύτερο κοινωνικό  έλεγχο για το που κατευθύνονται τα χρήματα που πληρώνουμε.
  • Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την προώθηση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ανάπτυξη και εισοδήματα.
  • Διαφωνεί ακόμη και με τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμαρουσίου, Γ. Πατούλη, που υπερψηφίστηκε από το συνέδριο, με την οποία απαίτησε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Μαγιάκης, και η παράταξη στην οποία ανήκε αποτέλεσε παραφωνία σε ένα συνέδριο που κυρίαρχο στοιχείο του ήταν η τεκμηριωμένη κατάθεση πολιτικών απόψεων και η συναίνεση και συνεργασία μεταξύ των αυτοδιοικητικών παρατάξεων.

Όπως στο Μαρούσι, έτσι και στην ΚΕΔΕ, ο κ. Μαγιάκης, επιμένει σε μια πολιτική λογική απομόνωσης και στείρας κριτικής. Δεν προτείνει τίποτα, απλά καταγγέλλει.

Το μέλλον όμως ανήκει στις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης που διαθέτουν σχέδιο, θέσεις και απόψεις, αλλά πάνω από όλα έχουν τη βούληση και τη δυνατότητα να συνεργαστούν.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet